A. Εισαγωγικά
Η παρούσα ανάλυση αποτελεί προϊόν της Ερευνητικής Ομάδας Μεταναστευτικού και Προσφυγικού Ζητήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών κι έχει ως αντικείμενο την συνοπτική αποτύπωση της εικόνας της του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος, κατά τον μήνα Μάιο 2020.

Β. Γενική Εικόνα Μηνός
Η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει προσπάθειες για μια ολιστική αντιμετώπιση (έλεγχος συνόρων, νομοθεσία, δομές κλπ) του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος κινούμενη σε μια γραμμή προσεκτικής και σταδιακής αυστηροποίησης των μέτρων και διαδικασιών.

Η πολιτική αυτή παρουσιάζει ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια ενώ επί του παρόντος συγκεντρώνει την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Μικρή αποσυμφόρηση υπήρξε και στους αριθμούς των εγκλωβισμένων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Να ληφθεί υπόψη ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της υποκινούμενης από την Τουρκία εισβολής μεταναστών και προσφύγων από τον Έβρο και η αναγκαιότητα λήψης εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, επέδρασαν θετικά στις ελληνικές προσπάθειες.
Απαιτείται μέγιστη προσοχή καθώς η τουρκική πλευρά θα επαναλάβει τις προσπάθειες προώθησης των ανθρωπίνων ροών, από ξηρά και θάλασσα, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές γενικά θερινές συνθήκες. Θεωρείται πιθανή και η προσπάθεια κατασκευής επεισοδίου, ειδικά στο θαλάσσιο χώρο, με στόχο την κατηγοριοποίηση της ελληνικής πλευράς. Ήδη εμφανίστηκαν στο ελληνικό και διεθνή τύπο μεμονωμένες και ανυπόστατες αναφορές για αθέμιτες πρακτικές των ελληνικών δυνάμεων. Η Ελλάδα ορθώς παρουσίασε διεθνώς τις επιβεβαιωμένες και καταφανείς διευκολύνσεις της τουρκικής ακτοφυλακής προς βάρκες μεταναστών-προσφύγων που κινούνται προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε κάθε περίπτωση είναι ενθαρρυντικό ότι οι αφίξεις, παρά την αύξηση του Μαΐου έναντι του Απριλίου, παραμένουν χαμηλές και ελεγχόμενες.
Κατεβάστε το PDF