Ιπποκράτης Δασκαλάκης* Λιβύη: Θεατές ή Εμπλεκόμενοι;

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν ότι η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση σταδιακά μετατρέπεται σε υποσύνολο της συγκρουσιακής πορείας που απορρέει από την ευρύτερη αναθεωρητική πολιτική ανάδειξης της Άγκυρας σε περιφερειακή δύναμη.

Δημήτριος Πετρίδης*: Θέμα ‘Αρθρου: Μήπως πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του λαού μας, Tώρα, βασιζόμενοι μόνον στους ‘Ελληνες?

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

«Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, ωυν υπερ πάντων αγών» 28 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ . Οι Έλληνες συντρίβουν τον Περσικό Στόλο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ΄ανθρώποις τοις νουν έχουσι» Πλάτων: Κρίτων , 51β)
«CI VIS PACEM, PARA BELLUM» δηλαδή «Όποιος επιθυμεί ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο» Publius Flavius Vegetius Renatus, 4ος ή 5ος αιώνας μ.Χ
«Όποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί, μην περιμένει να τον ξύσουν οι άλλοι» Λαική Παροιμία του θυμόσοφου Λαού μας
Θυμόμαστε άραγε ότι έτσι γαλουχηθήκαμε στα σχολεία μας και από τις οικογένειές μας ή μήπως έχουμε αρχίσει και ξεχνάμε πολύ βασικά πράγματα που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωσή μας σαν Έθνος?

Ευαγγελος Βενέτης*: Το μέλλον των ελληνο-λιβυκών σχέσεων

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Το πρόσφατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ενέργειας κτύπησε τον κώδωνα της ανάγκης σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας όχι μόνο με την Λιβύη αλλά με το σύνολο του αραβικού και ισλαμικού κόσμου˙ σχέσεις οι οποίες την τελευταία τριακονταετία έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν παραμένοντας ωστόσο πάντοτε φιλικές. Με εξαίρεση τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει συνηθίσει να μην ακολουθεί, επί της ουσίας, την ζυγισμένη και πολυμερή σχέση της τόσο με την Δύση όσο και με τον αραβικό και εν γένει ισλαμικό κόσμο.

Ιπποκράτης Δασκαλάκης*: Το Αναπόφευκτο Κόστος της Αποτροπής και τα Υπαρκτά Διλήμματα

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη προκλητική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε όλο το χώρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη στόχευση στα ελλαδικά συμφέροντα, έχει κάνει επιτακτική την ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητας που βασίζεται στην ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Αρκετοί αναλυτές και προσωπικότητες διαφόρων πολιτικών χώρων που μέχρι χθες είχαν αμφιβολίες για την σκοπιμότητα εμπλοκής σε ένα ανταγωνισμό εξοπλισμό, εμφανίζονται πλέον προβληματισμένοι με τις εξελίξεις και την άνευ ορίων αναθεωρητική συμπεριφορά της Άγκυρας.