Χρήστος Ζιώγας*: Εξωτερική πολιτική σε ρυθμό Ροκοκό Και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες όριζαν την πολιτική ως τέχνη. Στη νεωτερική εποχή, ο Γερμανός Καγκελάριος Όττο Μπίσμαρκ προσδιόρισε την πολιτική ως την τέχνη του εφικτού. Η διάδραση πολιτικής και τέχνης τεκμαίρεται ιστορικά, είτε αφόρα την προσπάθεια καλλιτεχνικής αποτύπωσης της εκάστοτε πραγματικότητας, είτε την αμφισβήτηση της πρώτης από τη δεύτερη, ή τέλος τη στράτευση της δεύτερης στην πρώτη.

ΕΛΙΣΜΕ - Ομαδική εργασία*: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βιώνουν μια περίοδο κλιμάκωσης τα τελευταία τρία χρόνια. Χρονικό ορόσημο θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει
την επαύριον -με την ευρεία έννοια- του πραξικοπήματος (Ιούλιος 2016) κατά του Erdogan. Η επιδείνωση των σχέσεων είναι ορατή σε όλα τα μέτωπα αντιπαράθεσης των δύο χωρών με αυξητικά μεγέθη σε αριθμούς, ένταση και ποικιλία, των εκ μέρους της Άγκυρας, προκλητικών ενεργειών.

BESA, By Burak Bekdil: Are the Kurds the Next Kingmakers in Turkey?

BESA Center Perspectives Paper No. 1,559, May 11, 2020

EXECUTIVE SUMMARY: Between 1994 and 2015, the Kurdish vote in Turkey rose from 4.1% to 13.1%. A greying Turkey is facing a baby boom in Kurdistan: the Kurdish fertility rate, at 3.41, is a demographic weapon against the Turkish fertility rate of 2.09. These numbers suggest that Kurds could be the kingmakers in Turkey’s presidential election in 2023.

ΜΑΡΙΑ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ*: Το πουκάμισο του φιδιού ή το κουκούλι της πεταλούδας;

Η τρέχουσα πανδημία χτύπησε τις δυτικές κοινωνίες –και την Ελλάδα– σε μια φάση της ζωής τους κατά την οποία έχει προηγηθεί μακρά ειρήνη και ευημερία εβδομήντα πέντε χρόνων. Δύο γενιές δεν έχουν ζήσει τον πόλεμο παρά από διηγήσεις, και δεν γνωρίζουν –ούτε μπορούν καν να φανταστούν– τις στερήσεις, τις απώλειες, την ανασφάλεια και τον πόνο που έζησαν οι δικοί τους τρεις και περισσότερες γενιές πίσω.

Γιώργος Τζογόπουλος*: Η Κίνα και ο Κόσμος κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας COVID-19

Αυτό τo κείμενο πολιτικής αναλύει τις πολιτικές υγείας της Κίνας πριν και μετά το ξέσπασμα του COVID-19. Εστιάζει στα λάθη των τοπικών αρχών της πόλης Ουχάν και σκιαγραφεί την ακόλουθη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης για να σταματήσει τη μετάδοση του ιού και να μοιραστεί πρακτικές.