Στις 25 Ιουνίου 1904, γεννήθηκε ο ελληνικής καταγωγής Βλαδίμηρος Κοκκινάκης,ο θρυλικός σοβιετικός πιλότος δοκιμών στρατιωτικών μαχητικών αεροσκαφών. ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πιο γνωστούς σοβιετικούς πιλότους κατέχοντας 22 παγκόσμια ρεκόρ, ενώ τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο  ελληνικής καταγωγής πιλότος από τη Χίο αλλά και τα Χανιά, γεννήθηκε στο Νοβοροσίσκ, και αποτέλεσε έναν από τους πιο γνωστούς σοβιετικούς πιλότους κατέχοντας 22 παγκόσμια ρεκόρ.

Το 1936, ήταν ο πρώτος πιλότος στη χώρα ο οποίος εκτέλεσε το τολμηρό και επικίνδυνο ακροβατικό, γνωστό ως την «λούπα του Νεστέροφ» σε δικινητήριο αεροπλάνο.

Το 1938 σημείωσε ρεκόρ σε απευθείας πτήση από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ σε πρωτοφανές χρόνο (24 ώρες και 36 λεπτά), ενώ τιμήθηκε 6 φορές με το βραβείο Λένιν και τέσσερις φορές με το αστέρι του Κόκκινου Στρατού, ανάμεσα σε δεκάδες διακρίσεις. 

 Το 1939 πραγματοποίησε την πρώτη απ’ ευθείας πτήση από τη Μόσχα στη Βόρεια Αμερική, στη νήσο Μίσκου του Νιού Μπράνζουικ του Καναδά.

Κλικ εδώ για ένα μικρό βίντεο!

Ο Κοκκινάκης και ο πλοηγός του, Μιχαήλ Γκορντιένκο κάλυψαν περίπου 8.000 χλμ σε 23 ώρες.

Είναι ο μοναδικός πιλότος δοκιμών στον οποίο απονεμήθηκε δύο φορές ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο «Κολόμβος των Αιθέρων» έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου 1985. Έχει ταφεί στο Κοιμητήριο Νοβοντέβιτσι στη Μόσχα.

Το 2019, το αεροδρόμιο της Ανάπας στη Νότια Ρωσία μετονομάστηκε σε αεροδρόμιο «Κοκκινάκη».