ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από έναν πακτωλό ειδήσεων σχετικό με την Ελληνοτουρκική Κρίση που απροκάλυπτα κλιμακώνει η Τουρκία σε όλο το εύρος των χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων συνόρων μας. Η Κρίση αυτή μας αφύπνισε ώστε να αρχίσουμε επιτέλους να κινούμαστε σύντονα αλλά όχι αρκούντως αποφασιστικά, στην κάλυψη των αναγκαίων Μέσων για την Εθνική μας Άμυνα που την τελευταία 10ετία είχαμε παραμελήσει λόγω της παρατεταμένης Οικονομικής Κρίσης και των Μνημονίων, αλλά και σε διπλωματικό Μαραθώνιο για την κατάρτιση συμφωνιών με όμορες και φίλα προσκείμενες Χώρες για την θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Είναι γεγονός ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & ΕΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγατεύσεων με την Τουρκία με την δική τους ατζέντα που δυστυχώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με εκείνην της γείτονος, λόγω των τεράστιων γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που διακυβεύονται και γι΄αυτό δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες.
Έχουμε ξαναγράψει για τα τεράστια αυτά συμφέροντα που δεν είναι άλλα από την ολοκλήρωση της πώλησης των Α/Φ F-35 και των Βλημάτων PATRIOT στην Τουρκία, την απαλλαγή της από τον εναγκαλισμό της Ρωσίας (Πυρηνικός Σταθμός Ακούγιου και S-400) και τέλος την συνδρομή της στην Διοίκηση της ISAF στο Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και τις τεράστιες οικονομικές δοσοληψίες των χωρών της ΕΕ, με προεξάρχουσες την Γερμανία την Ισπανία και την Ιταλία τόσον στον τομέα εξοπλισμών, όσο και σε καταναλωτικά αγαθά.
Επειδή όμως στο μεταξύ παρατηρούμε ότι η Τουρκία συνεχώς κλιμακώνει την ένταση με το ORUC REIS και τον υποστηρίζοντα Τουρκικό στόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και εμείς παρά τον διπλωματικό Μαραθώνιο στον οποίο έχουμε επιδοθεί τελικά εισπράτουμε μόνον Λεκτική υποστήριξη και όχι Πρακτική, με εξαίρεση την Γαλλία, είναι καιρός να ασχοληθούμε και με το δυσμενέστερο σενάριο που είναι βέβαιο ότι έρχεται και σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & ΕΕ επιθυμούν να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εφ’ όλης της ύλης, για να εξασφαλίσουν τώρα την ησυχία τους και να ασχοληθούν με την Τουρκία αργότερα.
Μακάρι με βάση τις ανακοινώσεις της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ στις 28 Αυγούστου 2020 λόγω των επιβληθησομένων Οικονομικών Κυρώσεων η Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση και να αποφασίσει σταδιακά την απόσυρσή της από την επίμαχη περιοχή αν και δεν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις προς τούτο. Αντίθετα παρατηρούμε καθημερινά, μια επιπλέον κλιμάκωση της ρητορικής της και έκδοση NAVTEXs όλο και Βορειοανατολικότερα. Δεν επιθυμούμε να παραστήσουμε την Κασσάνδρα αλλά τα πράγματα θα εξελιχθούν κατά την άποψή μας σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο για την Ελλάδα, δηλαδή:
1. Οι Σκληρές Οικονομικές Κυρώσεις που περιμένουμε από την ΕΕ στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2020 βαφτίστηκαν ήδη Περιοριστικά Μέτρα, άρα μηδέν εις το πηλίκον
2. Το ORUC REIS με τις συνεχείς NAVTEXs συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία θα πλησιάζει συνεχώς το σύμπλεγμα του Καστελορίζου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και δεν θα διστάσει να υπερβεί και τα 6 ναυτικά μίλια, έστω και πρόσκαιρα, προκειμένου να μας αναγκάσει να χτυπήσουμε πρώτοι για να δικαιολογήσουν το BLAME GAME εναντίον μας.
3. Σε πρόσφατη συνέντευξη του Καθηγητού Γεωπολιτικής του Καποδιστριακoύ Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel αναφέρθηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προετοιμάζεται για την σύνοδο του ΟΗΕ στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου (δηλαδή αμέσως πριν την σύνοδο της ΕΕ στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου) για να επιχειρηματολογήσει μπροστά σε όλους τους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού με Χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας του, για τις αξιώσεις της Τουρκίας, ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις στους ανυποψίαστους που δεν γνωρίζουν τις ακριβείς παραμέτρους του προβλήματος. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου προς τον Καθηγητή για το τί κάνει η Ελλάδα, ο κ. Μάζης απήντησε ότι αυτό δεν το γνωρίζει, άλλά πιστεύει ότι θα ήταν χρησιμότατο ο Έλληνας Πρωθυπουργός να τον αντιμετωπίσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παραθέτοντας στοιχεία των συνεχών παραβιάσεων της Τουρκίας στην ξηρά την θάλασσα και στον αέρα. Συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτήν του την πρόταση!

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Προκειμένου να αμυνθούμε στον πειθαναγκασμό μας σε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & ΕΕ, που ξεκίνησε ήδη από το ΝΑΤΟ με ένα εντελώς ανορθόδοξο αλλά και άκομψο τρόπο , είναι αναγκαίο κατά την άποψή μας να ληφθούν άμεσα όρισμένα δραστικά μέτρα όπως:
1. Άμεση υπογραφή Στρατηγικής Συμφωνίας με την Γαλλία με ρήτρα Στρατιωτικής Συνδρομής. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο την δύναμη ισχύος των αντιπάλων της και τίποτε λιγότερο και έχει δείξει πόσο πολύ την ενοχλεί αυτή η προσέγγιση Ελλάδας - Γαλλίας. Άμεση απόφαση πρόσκτησης ετοιμοπόλεμων Αεροσκαφών Πλοίων και των Όπλων τους από οπουδήποτε είναι άμεσα διαθέσιμα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και οιωνεί διαγωνισμούς. Οι ΕΔ ξέρουν πολύ καλά ποιές απο τις προσφερόμενες Πλατφόρμες με τα Όπλα τους είναι αυτές που μπορούν ΣΗΜΕΡΑ να αντισταθμίσουν την κατάσταση.
2. Άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη το CASUS BELLI της Τουρκίας μετά από σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όπως προαναφέραμε:
a. Στην κρίση που η ίδια η Τουρκία έχει δημιουργήσει και έχει σχεδόν απομονωθεί από όλους τους γείτονές της, δεν θα τολμήσει να επιτεθεί πρώτη, ιδαίτερα μάλιστα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Γερμανικής εφημερίδας Die Welt μετά τις οποίες άλλαξε ρότα και μάλιστα προσπαθώντας να εξαναγκάσει την Ελλάδα να φανεί σαν επιτιθέμενος. Αλλά και αν το κάνει, θα είναι μία πολύ σύντομη κρίση που θα επιχειρηθεί άμεσα η κατάπαυσή της από τις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί διακυβεύεται η συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά και γιατί θα αποδειχθεί ότι πράγματι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Αν δε στην διένεξη αυτή εμπλακεί και η Γαλλία, πράγμα που πρέπει άμεσα να επιδιώξουμε με την Στρατηγική Συμφωνία μαζί της αλλά και με ρήτρα Στρατιωτικής Συνδρομής, τότε πέραν της δυνητικής βαριάς στρατιωτικής ήττας της Τουρκίας, οι οποιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον της θα είναι οδυνηρές τόσον από ΗΠΑ όσον και από ΕΕ, ενώ εμείς θα έχουμε κατοχυρώσει το νόνιμο δικαίωμά μας των 12 ναυτικών μιλίων για την εφ’ολης της ύλης συζήτηση που θα επακολουθήσει.
b. Θα έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ που θέλουν την ησυχία τους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους αυτήν την περίοδο (Αμερικανικές Εκλογές Νοεμβρίου 2020, εξάντληση της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ) χωρίς ανυπέρβλητα προβλήματα και θανάσιμο πλήγμα του γοήτρου τους.
3. Για την εφ’όλης της ύλης συζήτηση που είναι βέβαιο ότι θα ακολούθήσει η Ελλάδα θα πρέπει κατά την γνώμη μας, άμεσα να θέσει τα ακόλουθα ζητήματα στον ΟΗΕ την 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2020 :
a. Την πρόθεσή της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια καθ’ άπασα την επικράτεια όπως έχει δικαίωμα, διευκολύνοντας όμως την διεθνή ναυσιπλοία στα διεθνή ύδατα.
b. Τον σεβασμό από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου (Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων) και Δικαίου της Θάλασσας (Montego Bay) και του EMBARGO όπλων σε Συρία και Λιβύη που κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει.
c. Την άμεση Διακοπή Βίας και Χρήσης Βίας προς γειτονικά και μη Κράτη (Καταπάτηση του 40% της Κύπρου, επεμβάσεις σε Ιράκ, Συρία & Λιβύη) σύμφωνα με τις προβλέψεις του Χάρτη του ΟΗΕ.
d. Την διακοπή Συνεργασίας με Διεθνείς Τρομοκρατικές Οργανώσεις ISIS & HAMAS
e. Την διάλυση/απομάκρυνση της Στρατιάς του Αιγαίου (ώστε να μπορεί να συζητηθεί η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου).
f. Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τον σεβασμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
g. Την άμεση Επαναφορά Αγίας Σοφίας, Μονής της Χώρας και όλων των άλλων μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Μουσεία.
h. Την άμεση διακοπή προσφυγικών ροών προς Ελλάδα και ΕΕ μέσω Έβρου και νησιών Αιγαίου και απαρέγκλιτη τήρηση συμφωνίας με ΕΕ.
i. Την Αναγνώριση Γενοκτονίας των Ποντίων.
j. Την άμεση και πλήρη αναστολή πογκρόμ κατά Ελληνικών πληθυσμών σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο & Τένεδο.
4. Είμαστε βέβαιοι ότι το ΥΠΕΞ θα έχει ήδη καταρτίσει ένα τέτοιο κατάλογο αιτημάτων της Ελληνικής Κυβέρνησης πολύ πλουσιότερο από τον ανωτέρω, αλλά το κεντρικό ζήτημα στη προκειμένη περίπτωση είναι το ΠΟΤΕ πρέπει να τον ανακοινώσει και ΠΟΙΟΣ θα το κάνει ? Η πρότασή μας είναι να γίνει από τον Πρωθυπουργό στην επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ.
5. Η απόδοση των ανωτέρω μέτρων είναι δυνατόν να λειτουργήσει επ΄ωφελεία των συμφερόντων μας μόνον εφόσον γίνουν σύντονες κινήσεις για να αποφασισθούν και να εφαρμοσθούν, αρχής γενομένης από την ανακοίνωσή τους στην επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ.
6. Παραλλήλως θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία της Ελλάδας κινητοποίηση και όλων των φιλικά διακείμενων Χωρών, τα συμφέροντα των οποίων ποικιλόμορφα πλήττονται από την Τουρκία, για ανάλογες ενέργειες και παρεμβάσεις τους στην ίδια Σύνοδο ώστε να εμφανισθεί αβίαστα η Τουρκία ως Ταραξίας στην Περιοχή (Γαλλία, Αρμενία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Έτσι ακόμη και αν υποχρεωθούμε σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης θα έχουμε κατοχυρώσει τα 12 ναυτικά μίλια που είναι δικαίωμά μας και θα έχουμε μιά πλούσια γκάμα θεμάτων για να πάμε σε Διεθνές Διαιτητικό Όργανο, αφού εν τω μεταξύ θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να ισχυροποιήσουμε το οπλοστάσιό μας ώστε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι να πάμε ΚΑΖΑΝ-ΚΑΖΑΝ που λένε οι γείτονες να μοιράσουμε τα δικά μας.
Πρέπει λοιπόν να ποντάρουμε στην Γαλλία, γιατί αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή και πριν τις Αμερικανικές εκλογές, είναι ευκαιρία για να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου, γιατί η Τουρκία όχι μόνον θα συνεχίσει να προκαλεί απροκάλυπτα αλλά θα προσπαθήσει να μας εξωθήσει ώστε να την πλήξουμε πρώτοι εμείς. Επειδή όμως μπορεί και να βρεθεί αντιμέτωπη με την Γαλλία, θα είναι πολύ επιφυλακτική να μας πλήξει πρώτη εκείνη. Έτσι τουλάχιστον θα εξασφαλίσουμε ότι θα διαπραγματευόμαστε έχοντας και τα δικά μας Όπλα στο τραπέζι (SOFT & HARD POWER) και επειδή είναι βέβαιο ότι με τέτοιες απαιτήσεις σαν τις ανωτέρω δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει η Τουρκία θα πρέπει να οδηγηθούμε σε Διεθνή Διαιτησία.

*Υποπτέραρχος (ΜΑ) ε.α Δημήτριος Μ.Πετρίδης