Εισαγωγή: Το ερευνητικό σκάφος ORUC REIS της Τουρκίας, που η πρόσφατη δραστηριότητά του στην ΝΑ Μεσόγειο έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι ένα από τα δύο σύγχρονα ερευνητικά γεωφυσικά σκάφη που διαθέτει η χώρα αυτή (το έτερο είναι το Barbaros Hayreddin Pasa).
Τα σκάφη αυτά δεν κάνουν θαλάσσιες γεωτρήσεις, αλλά διαθέτουν κατάλληλο γεωφυσικό εξοπλισμό, που τους επιτρέπει να ερευνούν τον υποθαλάσσιο βυθό για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το ORUC REIS παρέμενε ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Αττάλειας και από τις 20/9/2019 εκτέλεσε, με διακοπές, ένα γεωφυσικό πρόγραμμα Νοτιοδυτικά της Κύπρου, επιστρέφοντας εκ νέου στην Αττάλεια στις 6/5/2020. Εκεί, παρέμεινε εκ νέου ελλιμενισμένο για ένα διάστημα τριών μηνών μέχρι τις 8/8/2020, από όπου ξεκίνησε στις 9/8/2020 για ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, σε μια περιοχή Νότια του Καστελλορίζου και Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Δεδομένου ότι αυτή η δεύτερη ερευνητική του κίνηση που ξεκίνησε στις 9/8/2020 και τελείωσε στις 29/11/2020, διαθέτει ιδιαιτερότητες που σχεδόν δεν συναντώνται πουθενά, γίνεται προσπάθεια, μελετώντας την κίνησή του, να ερμηνευθούν οι στόχοι του.

PDF