Το πρωί της Τρίτης στις 10:30 ξεκίνησαν, στο γνωστό ξενοδοχείο, οι συναντήσεις των κατά περίπτωση αρμοδίων μελών της κυβέρνησης, με τους επικεφαλής της Τρόικα.
Στόχος και των δύο πλευρών, να υπάρξει άμεσα τεχνική συμφωνία ώστε να δοθεί η πολιτική έγκριση ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Εάν όμως αυτό αποδειχθεί ανέφικτο, ο στόχος της έγκρισης θα μεταφερθεί για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018.
Η εξαιρετικά ευνοϊκή στάση που (εδώ και αρκετό καιρό) τηρούν οι Θεσμοί απέναντι στην παρούσα ελληνική κυβέρνηση, προδιαθέτει για ομαλές εξελίξεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν απροβλημάτιστα.
Υπάρχουν ορισμένα καυτά θέματα, για τα οποία απαιτείται να υπάρξει ξεκάθαρη διευθέτηση και πλήρης ταύτιση απόψεων, για να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία. Τα σημαντικότερα από αυτά, είναι τέσσερα.
Δύο έχουν γίνει ευρέως γνωστά και απομένουν λεπτομέρειες για την θετική κατάληξή τους. Τα δύο άλλα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ιδιαίτερα ενώ υπάρχουν σημαντικές διαστάσεις απόψεων, ακόμη.
Τα πρώτα αφορούν την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τα ενεργειακά (πώληση λιγνιτικών μονάδων κ.λπ.). Τα δεύτερα έχουν να κάνουν με τα μεγέθη του προϋπολογισμού 2018 και την υπόθεση της δικαστικής περιπέτειας των τριών Ευρωπαίων Συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.
Αναφορικά με το τελευταίο, η κυβέρνηση παρουσιάζει "ατράνταχτο" άλλοθι, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αυτό όμως δεν επιλύει το θέμα και εφόσον δεν υπήρχε η κατευθυντήρια γραμμή Βρυξελλών για "ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων", θα αποτελούσε τεράστιο εμπόδιο στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Με δεδομένες τις υπάρχουσες συνθήκες όμως, το ζήτημα αναμένεται ν’ αναβληθεί μία ακόμη φορά (αποτελούσε προαπαιτούμενο της Β’ αξιολόγησης).
Με τα προβλήματα των μεγεθών του προϋπολογισμού όμως, τα πράγματα δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα έχουν την ίδια ευκολία. Διότι αυτά καθορίζουν την δυνατότητα της Ελλάδας ν’ αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της, αν μ’ εννοείτε!
Το θέμα είναι πως τα προβλήματα, όπως και με τους προϋπολογισμούς 2016 και 2017, αφορούν την προβλεπόμενη ανάπτυξη. Όπου, για μία ακόμη φορά, προβλέπονται:
Α. Σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,2%, όταν για το 2017 η πρόβλεψη ήταν 1,8% και δεν επιτεύχθηκε ποτέ.
Β. Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων κατά 11,4%! Παρότι για το 2017 προβλεπόταν αύξησή τους κατά 9,1% και όλοι γνωρίζουν τι συνέβη στην πραγματικότητα (εκτίμηση για 31/12/2017, στο 5%).
Το μόνο που μπορεί να σκεφθεί κανείς είναι ότι, στο οικονομικό επιτελείο, είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να μάθουν, από τα λάθη τους…
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι, οι προβλέψεις αυτές, είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Γεγονός που προκαλεί στους Ευρωπαίους ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα θα πρέπει, όχι μόνο ν’ αυτοχρηματοδοτηθεί, αλλά και να συγκεντρώσει μέρος των πόρων που απαιτούν οι υποχρεώσεις του 2019!
Όλα αυτά δε, ενώ υλοποιείται μία στρατηγική υπερφορολόγησης, επικεντρωμένη σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Ειλικρινά εύχομαι ολόψυχα, για το καλό της χώρας, να επιτευχθούν οι στόχοι αυτήν την φορά. Όμως τα δεδομένα δείχνουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Και οι επικεφαλής της Quadriga δεν θα περιοριστούν σ’ ευχές…
Από εκεί και πέρα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατά τα φαινόμενα, θα προχωρήσουν κανονικά. Αρχής γενομένης από σήμερα. Τουλάχιστον αρχικά. Οπότε δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο.
Αντίθετα, μοιάζει αναπόφευκτο να μην υπάρξουν τριβές σχετικά με τις ρυθμίσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σημείο στο οποίο υπάρχουν αποστάσεις. Καθώς οι τεχνοκράτες της Τρόικα θεωρούν τις μονάδες αυτές μεμονωμένα μη ελκυστικό αντικείμενο προς πώληση και ζητούν να συνοδεύονται από κάποιες "αδελφές" υδροηλεκτρικές.
\Η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων όμως, αποτελεί κόκκινο πανί και casus belli για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός το οποίο μεταφράζεται πως είτε θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες κατάληξης σε συμφωνία για το θέμα, είτε θα επιχειρηθεί η δημιουργία κάποιας "αλχημείας", όπως π.χ. να υπάρχει διάσταση μεταξύ συμφωνηθέντων και ψηφισθέντων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση το επιχειρεί…
Εάν, ο μη γένοιτο, επιλεγεί η δεύτερη λύση, η στάση της Τρόικα θα αλλάξει δραματικά και θα έχουμε επανάληψη των σκηνών που διαδραματίστηκαν στις δυο προηγούμενες αξιολογήσεις. Οπότε, ας ευχηθούμε να επικρατήσει η λογική…
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Μείνετε συντονισμένοι…
Πηγή: http://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3257453/pali-ta-idia-euclid