Φτάσαμε εννέα χρόνια χωρίς τραπεζικό σύστημα. Αλλά η τόσο επείγουσα και τόσο αναγκαία μείωση των κόκκινων δανείων προέκυψε μόνο από πρωτοβουλία της τρόικας, που τους ξεβόλεψε όλους. Κυρίως μια κυβέρνηση που πήρε την εξουσία με σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»
Για να λειτουργούν οι τράπεζες, για να στηρίζουν και να χρηματοδοτούν την οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, δηλαδή η μείωση των κόκκινων δανείων. Στην προσπάθεια αυτή οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Το κούρεμα των δανείων είναι ένα από αυτά. Στη παρούσα συγκυρία μάλιστα είναι από τα προσφορότερα.

Γι’ αυτό άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, λανσάρουν τώρα προϊόντα που ενσωματώνουν «κούρεμα» οφειλής των δανειοληπτών. Ως «κούρεμα» εννοούμε την ουσιαστική αναδιάρθρωση ενός δανείου είτε με πραγματικό κούρεμα της ονομαστικής απαίτησης (τύπου PSI) είτε με επιμήκυνση διάρκειας και μείωση επιτοκίου του δανείου (τύπου OSI).

Αναδημοσίευση από: http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/giati-oi-trapezes-kourevoun-ta-kokkina-stegastika-44341523449