Ετσι όπως προσπαθούν να βολευτούν όλοι, με πρώτο τον Καμμένο, στο Μακεδονικό, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε λύση που θα χαρίσει άφθονο γέλιο στους λάτρεις του καλού πολιτικού θεάματος

Ολοι μας έχουμε βάλει τα γέλια σε κηδεία. Και δεν υπάρχει θεατής που να μην απολαμβάνει εκείνη τη σταγόνα χιούμορ να πέφτει μέσα σε ένα δραματικό θεατρικό έργο. Αν προσεγγίσεις έτσι τη στάση του Πάνου Καμμένου στο Μακεδονικό, τότε μπορεί και να την εκτιμήσεις. Δεν πρόκειται, βέβαια, για χιούμορ, αλλά για φαιδρότητα αποκαλυπτική της μιζέριας μας. Ομως, όπως και αν το δεις, αυτή η νότα ιλαρότητας ελαφρύνει, στο μέτρο του δυνατού, την ατμόσφαιρα.

Δυστυχώς υπάρχει και η αντίστροφη ανάγνωση των πραγμάτων. Δεν είναι αστείος ο Καμμένος. Αστείοι είμαστε όλοι οι υπόλοιποι που αποδεχόμαστε ως κομμάτι πολιτικής και όχι φάρσας τη στάση του.

Βλέπεις, λοιπόν, τον Κοτζιά με πομπώδες αριστοφανικό ύφος να ανακοινώνει ότι ο Καμμένος «δεν συμφωνεί με τον όρο “Μακεδονία” στα ελληνικά». Ρωτάς από εδώ, ρωτάς από εκεί, μιλάς με κανέναν κριτικό θεαμάτων και προσπαθείς να καταλάβεις τι στο διάολο σημαίνει όλο αυτό. Σημαίνει αυτό που φαντάζεστε: αν οι γείτονες λέγονται «Νέα Μακεδονία», ο Καμμένος δεν πρόκειται να τους αναγνωρίσει. Αν όμως λέγονται «Νόβα Ματσεντόνια», τότε δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Με απλά λόγια, το πρόβλημα του Καμμένου δεν είναι πώς θα ονομαστεί η χώρα, αλλά πώς θα τη λέμε εμείς στην Ελλάδα. Και αυτό τώρα θα βγει να το υπερασπιστεί ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, με όλο το κύρος του διανοητή της Αριστεράς και του δασκάλου της Οξφόρδης. Ομοίως, θα ακούσεις και τον Τσίπρα να το αιτιολογεί, μη σου πω και τον Μητσοτάκη, αφού όλοι την ίδια λύση θα έχουν αποδεχθεί.

Δεν αποκλείεται δε, το φαιδρό του πράγματος να αποτελέσει και τύπο εθνικά ορθής συμπεριφοράς. Θα ακούς, ας πούμε, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες να αναφέρονται στη «Νόβα Ματσεντόνια» μόνο και μόνο για να μην εκφέρουν το «Μακεδονία». Διότι η «Μακεδονία» είναι μία και είναι ελληνική. Η «Ματσεντόνια» είναι κάτι σε απομίμηση.

Κοροϊδευόμαστε. Ολο αυτό θα οδηγήσει σε μία ακόμα πιο αστεία κατάσταση. Η καθημερινή γλώσσα θα χρησιμοποιεί το «Σκόπια» και όταν ζορίζουν τα πράγματα θα πετάει κανένα «Ματσεντόνια» με προφορά που δεν θα επιτρέπει στην Κρήτη να ενοχληθεί. «Ματσεντόνια» σκέτο. Διότι το «Νόβα» μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, να κόψει ο ΠΑΟΚ τις τηλεοπτικές μεταδόσεις στη συνδρομητική και δεν είμαστε τώρα για να θυμώνει ο Ιβάν.

Πηγή: Protagon