Αγαπητοί Φίλοι(ες)
Λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών φίλων μου και φίλων της ιστοσελίδας www.abc10.gr να διατυπώσω τις απόψεις μου για την Συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜΥ, απαντώ διατυπώνοντασ-τές, λακωνικά και περιεκτικά:
1. Το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων ήταν και είναι ένα πρόβλημα με περιφερειακή και διεθνή διάσταση, το οποίο συνίσταται στην προώθηση αλυτρωτικών και εδαφικών βλέψεων εκ μέρους της πΓΔΜ, με όχημα την πλαστογράφηση και υποκλοπή της ιστορίας, καθώς, και οικειοποίηση της εθνικής, γλωσσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
2. Το ζητούμενο έπρεπε να είναι μια σύνθετη ονομασία που αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής, που ακυρώνει την προσπάθεια του Μέρους να σφετερισθεί το Όλον. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της πΓΔΜ δεν συνεπάγεται την επιλογή ονόματος για το κράτος, την εθνότητα και τη γλώσσα χωρίς περιορισμούς.
3. Ο «Μακεδονισμός», που κυριαρχεί στο γειτονικό κράτος από την ίδρυσή του, καλυμμένος και ευέλικτος έπρεπε να ακυρωθεί. Η πΓΔΜ είναι συνεταιρικό κράτος (Σλαβόφωνοι, Αλβανόφωνοι), η ονομασία, λοιπόν, έπρεπε να είναι εθνικά ουδέτερη και να αντανακλά το Μέρος και όχι το Όλον.
4. Η Ελλάδα ήταν σταθερή και ειλικρινής στην επιθυμία της για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ. Η θέση της σαφής και έντιμη από το 2007: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» (όπως διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007), έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, την υιοθέτησαν έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και την τελευταίας κυβέρνησης και έγινε σεβαστή από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, προέβλεπε πριν το ονοματολογικό ξεκάθαρη, τεκμηριωμένη και αντικειμενική 'συμφωνία στα θέματα αλυτρωτισμού, γλώσσας, ταυτότητας και ιθαγένειας'.
5. Στην συμφωνία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπάρχει η χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τον προσδιορισμό της ιθαγένειας/υπηκοότητας των κατοίκων της πΓΔΜ, όπου δεχόμαστε το εξωπραγματικό ότι η ιθαγένεια του γειτονικού μας κράτους θα είναι «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό, ποτέ δεν μπορεί να γίνει στην πράξη, όπου θα επικρατήσει το «Μακεδόνας». Ετσι, εδώ -αν η συμφωνία ήταν έντιμη- θα έπρεπε να είναι: το όνομα ‘Βορειομακεδόνας’ και η γλώσσα ‘Βορειομακεδονική’ (γιατί, διαφορετικά, επιβεβαιώνουμε το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, το οποίο λέει ότι υπάρχει μια ενιαία χώρα, η Μακεδονία, η οποία είναι διαμελισμένη σε τρία κράτη* Αγγελος Συρίγος).
6. Στη γειτονική χώρα, τα επόμενα στάδια της συμφωνίας, προβλέπουν δημοψήφισμα και πλειοψηφία 2/3 της Βουλής. Στην Ελλάδα, όπου τα συλλαλητήρια έδειξαν πάνδημη και διαχρονική αντίθεση του ελληνικού λαού, αυτά τα στάδια δεν προβλέπονται-προφανώς λόγω πολιτικής κομματικής δειλίας, το οποίο είναι μεγάλο και ανέντιμο σφάλμα της Ελληνικής πλευράς.
7. Στο ερώτημα ενός δημοψηφίσματος ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην συμφωνία, όπως υπογράφηκε την 17/6/2018. Η απάντησή μου θα ήταν, χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη, ΟΧΙ !