Το 2019 κλείνει με τους χειρότερους οιωνούς για την Ελλάδα για τα σημαντικότερα εθνικά θέματα όπως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Η υπογεννητικότητα συνεχίζει να μαστίζει αμείωτη την ελληνική κοινωνία της οποίας ταυτόχρονα τα νεότερα μέλη εξακολουθούν να μετοικούν στο εξωτερικό για βιοποριστικούς λόγους κατά χιλιάδες.

Η μαζική παράνομη μετανάστευση από 80 κράτη της Ασίας και Αφρικής συνεχίζεται απρόσκοπτα υπό την «αιγίδα» της Τουρκίας και η μόνη ουσιαστικά κυβερνητική αντίδραση είναι η υποδοχή και η προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υποδεχθεί τα αμέσως επόμενα στίφη τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ουδεμία σχέση έχουν με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 περί προσφύγων.

Με μέριμνα των «εταίρων» μας και ειδικότερα της FRONTEX, τα βόρεια γειτονικά κράτη εγκλωβίζουν τους μετανάστες στην ελληνική επικράτεια και μας επιστρέφουν όσους κατάφεραν να περάσουν (ελέω συνθήκης Δουβλίνου). Οι πληθυσμοί αυτοί είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Μουσουλμάνοι και η πρακτική ευρωπαϊκή εμπειρία δεκαετιών έχει αποδείξει ότι ως μη αφομοιώσιμοι, δημιουργούν αυτόνομους πολιτισμικούς θύλακες και συν τω χρόνω αυξάνουν δυναμικά τις ιδιαίτερες, θεοκρατικής φύσεως, απαιτήσεις τους, παραβιάζοντας συχνά το Σύνταγμα, τους νόμους και την πολιτισμική αίσθηση των γηγενών δημοκρατικών πολιτών.

Η Ελλάς αποτελεί από καιρού κράτος μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, αφού δεν τολμά να καθορίσει ή να επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες του σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι Κυβερνήσεις αδυνατούν να προστατεύσουν τους παρενοχλούμενους αλιείς της και απαγορεύει στους πολίτες της να επισκέπτονται «γκρίζες» ζώνες. Οι νησιώτες μας ακούν συχνά τον βόμβο των κινητήρων υπεριπταμένων τουρκικών αεροσκαφών.

Η Τουρκία διενεργεί γεωτρήσεις στην Κύπρο αλλά η εγγυήτρια Ελλάς απουσιάζει. Ο «Σουλτάνος» προσδιορίζει τα «σύνορα της καρδιάς» του, μας δείχνει την «γαλάζια πατρίδα» του και προειδοποιεί για τις επόμενες γεωτρήσεις σε Καστελόριζο και Κρήτη αλλά εμείς, τέρατα «στρατηγικής ψυχραιμίας» συνομιλούμε μαζί του για τα ΜΟΕ. Από ελληνικού εδάφους ο «προστάτης των Μουσουλμάνων» απευθύνεται στους «Τούρκους ομογενείς» της Θράκης και μας επιπλήττει διότι τα έργα ανεγέρσεως τζαμιών καθυστερούν. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, σε αντίθεση με τις ημέτερες πολιτικές ηγεσίες, είναι σοβαρός. Διαθέτει όραμα, στρατηγική, σχέδιο, προγραμματισμό και οι απειλές του δεν είναι κενές περιεχομένου αφού συνδυάζονται με το εξελισσόμενο τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τουρκικών ΕΔ, το οποίο στηρίζεται σε ποσοστό 70% σε μία ακμάζουσα εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η εθνική μας αποτροπή έχει εκ του αποτελέσματος καταρρεύσει. Οι κυβερνητικοί παράγοντες (πρώην και τρέχοντες), με σειρά τοποθετήσεων και δηλώσεων, κάνουν ότι μπορούν για να πείσουν την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάς δεν διαθέτει πολιτική βούληση χρήσεως στρατιωτικής ισχύος για την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων. Για τους τελευταίους διστακτικούς από πλευράς Τουρκίας η Κυβέρνηση φροντίζει να τους καθησυχάζει με την διατήρηση των αμυντικών δαπανών στα ίδια περίπου απαράδεκτα επίπεδα και τον υπερτονισμό του κοινωνικού έργου των ΕΔ (π.χ. το κτίσιμο υποδομών και την σίτιση χιλιάδων παρανόμων μεταναστών). Δεν αναδύεται από κάπου κάποια αίσθηση του επείγοντος και συνεπώς δεν τίθεται θέμα ανησυχίας… Εξ’ άλλου οι πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις των Ευρωπαίων για την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και η φραστική στήριξη της Ελλάδος αναμένεται ότι θα ματαιώσουν τα τουρκικά σχέδια και θα εκδιώξουν άμεσα τα τουρκικά γεωτρύπανα…..

Έχει άραγε αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία την φύση και το μέγεθος της τουρκικής απειλής, καθ’ όσον το επίπεδο των επιλογών, των προτεραιοτήτων και ενεργειών της ουδόλως συνάδει με το εθνικό διακύβευμα. Οδηγούμεθα προς τον μονόδρομο των διαπραγματεύσεων τύπου «καζάν – καζάν» από θέσεως αδυναμίας και αναζητούνται επιχειρήματα εφησυχασμού και εξοικειώσεως της ελληνικής κοινής γνώμης με την εν λόγω εκδοχή; Υπάρχει κάποιος από «μηχανής Θεός» που δεν γνωρίζουμε; Υπάρχει εν τέλει η βούληση και το σθένος της ζώσας απόλεμης και «βολεμένης» γενεάς Ελλήνων να μην στερήσει, με ντροπιαστικό τρόπο, από τους αγέννητους Έλληνες την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που αποκτήθηκαν με απελευθερωτικούς αγώνες και αίμα προηγουμένων γενεών Ελλήνων;

Πέραν των απαραιτήτων διπλωματικών ενεργειών στο πλαίσιο των συμμαχιών και των Διεθνών Οργανισμών, το πειστικότερο και απτό πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία, ενδεικτικό της προθέσεως αντιστάσεως στην πίεση, θα ήταν η άμεση ενίσχυση των ΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται παράκαμψη των χρονοβόρων διαδικασιών προμηθειών, για λόγους εθνικής ασφαλείας (με διασφάλιση της διαφάνειας) και η άμεση διάθεση κονδυλίων 3.5 δις €, για την πλήρη διαθεσιμότητα και περαιτέρω αναβάθμιση του υφισταμένου υλικού και μέσων των ΕΔ, καθώς και για την απόκτηση δυνατοτήτων ασυμμέτρου καταστρεπτικού αποτελέσματος.

Χρειάζεται ακόμη άμεση αναθεώρηση των θεσμών θητείας και εφεδρείας των ΕΔ και των ΣΑ με αμιγώς επιχειρησιακά κριτήρια. Επιπλέον απαιτείται διακομματική συμφωνία αναβαθμίσεως των ΕΔ εντός 15 ετών καθώς και σειρά αμέσων επενδύσεων στην υψηλή αμυντική τεχνολογία. Ιδιαίτερα πειστική θα ήταν η ανάληψη σειράς αναλόγων ενεργειών στην Κύπρο μετά από σχετική συνεννόηση των πολιτικών ηγεσιών. Τέλος απαιτείται η κινητοποίηση του ελληνισμού σε όλη την Γη και η ανύψωση του φρονήματος της ελληνικής κοινής γνώμης, δίχως κινδυνολογίες αλλά και δίχως εξωραϊσμούς.

Η Τουρκία θα πρέπει να μετατοπίσει την εκτίμησή της για την Ελλάδα από «απόλυτα προβλέψιμη» σε «απρόβλεπτη». Είναι γνωστό ότι τα ανωτέρω προτεινόμενα μέτρα θα συναντήσουν πολιτικό σκεπτικισμό και αναστολές διεθνιστικής, νεοφιλελεύθερης, δήθεν πασιφιστικής, πολυπολιτισμικής και κοσμοπολίτικης προελεύσεως. Η γενική παραίνεση εν τούτοις προς υπέρβαση των πάσης μορφής εμποδίων και ιδεοληψιών συνοψίζεται στα «Κυβερνάν εστί προβλέπειν» και «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».

 12 – Δεκεμβρίου – 2019

Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ
Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ.
Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.