Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι,
 
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) -αξιοποιώντας την σωρευμένη γνώση, τις δεξιότητες, καθώς, και την πολυετή διεθνή και εσωτερική εμπειρία του- στο πλαίσιο των επιμορφωτικών του δραστηριοτήτων, διοργανώνει ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς και επιχειρησιακού και τεχνικού ενδιαφέροντος.
 
Με την εκπόνηση του έργου «Τα Μεγάλα Θέματα του Ελληνισμού» και τον σχεδιασμό Συνεδριακών Δράσεων στην Αθήνα, Ναύπλιο και Θεσσαλονίκη, το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. ανταποκρίθηκε στο πανεθνικό κάλεσμα για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από το 1821.
   
Με σεβασμό στην Ιστορία, αλλά και ως ελάχιστη συμβολή στην προσπάθεια να τιμήσουμε τους προγόνους μας, το Ινστιτούτο θέλησε να αναδείξει την Πατρίδα που εκείνοι μας κληροδότησαν με το αίμα και τη θυσία τους και να σχεδιάσει, με εθνική αυτογνωσία, το μέλλον της, μέσα από το γνωσιολογικό πλαίσιο του σήμερα.

Με το πόνημα αυτό, καθώς και με τις συνεδριακές μέσα από 24 θεματικούς τίτλους, το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. παραδίδει στην ελληνική κοινωνία συλλογικό, πρωτογενές έργο το οποίο περιγράφει, διαπιστώνει, αναλύει, συμπεραίνει και προτείνει εναλλακτικές εκδοχές και λύσεις, για τα μεγάλα σύγχρονα, αλλά και τα διαχρονικά ζητήματα της Πατρίδας μας, όπως:

Οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις. Η Πολιτική μας στη Ανατολική Μεσόγειο. Το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης και η Στρατηγική Σημασία των Θαλασσίων Ζωνών. Το Κυπριακό.
 
Η Μουσουλμανική Μειονότητα. Η πολιτική μας στα Βαλκάνια και το Ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Η Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, οι Τσάμηδες και η Τσαμουριά.
 
Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η Ελληνική Διασπορά. Το Δημογραφικό, η Μετανάστευση και το Προσφυγικό. Η Θητεία και η Εφεδρεία ως στυλοβάτες Ισχύος.
 
Η Παιδεία, ο Πολιτισμός και η Γλώσσα, στην εθνική πολιτική. Η Εμπορική Ναυτιλία και ο Τουρισμός, Η Ενεργειακή Πολιτική η Αμυντική Βιομηχανία και η Επιμελητεία, ως πυλώνες της Οικονομίας και της Άμυνας.

Το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. χαρτογράφησε αυτήν την, εθνικώς σημαντική, θεματολογία και παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους φρονεί ότι, συλλογικά, μπορούμε να στοχεύσουμε στο μέλλον.

Ασφαλώς, εθνική ανεξαρτησία σημαίνει προστασία της εθνικής κυριαρχίας, των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων που αναγνωρίζονται από διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Ωστόσο, όλα αυτά σχετικοποιούνται, μέσα από την ύπαρξη και τη λειτουργία περιφερειακών και διεθνών οντοτήτων, μέσα από τη διαμόρφωση των συσχετισμών και απαιτείται πολύ μεγάλη εγρήγορση και πολύ μεγάλη ικανότητα και ισχύς, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας, μέσα σ’ αυτούς τους εθνικούς και περιφερειακούς συσχετισμούς.

Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, η Ελλάδα βεβαίως ενεργεί ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και της μεγάλης οικογένειας των δυτικών κρατών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ και παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν την εμποδίζει ν’ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και ν’ αναπτύσσει διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της ΝΑΤΟϊκής πολιτικής, σχέσεις που δίνουν άλλες διαστάσεις κι άλλες δυνατότητες στην εξωτερική της πολιτική.

Σ τ ο χ ε ύ ο υ μ ε: (1) Τα μέλη και οι φίλοι του Ινστιτούτου (2) οι σπουδαστές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οι μεταπτυχιακοί σπουδαστές, των οποίων το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δραστηριότητες και θέματα της ευρείας θεματολογίας μας, (3) οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και γενικά (4) κάθε ενεργός πολίτης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο αναφοράς και μια σειρά συνεδρίων στην Αθήνα, στο Ναύπλιο και στη Θεσσαλονίκη, να κατανοήσει τα βασικά θέματα και ζητήματα του Ελληνισμού.

Κ α λ ο ύ μ ε   δ ε, κάθε ενεργό πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους, μέσα από αυτές τις ολοκληρωμένες συλλογικές δράσεις, να εντρυφήσουν στα βασικά εθνικά θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό και όλοι μαζί, με ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να σταθούμε επάξια, απέναντι σε κάθε επιβουλέα της ελευθερίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, με παρακαταθήκη τα λόγια του Γέρου του Μοριά: «Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ' ντο από τον νου σου».  
 
Φ έ ρ ν ο υ μ ε    κ ο ν τ ά: (1) την πολιτική & διοικητική ηγεσία και την κοινωνία (2) μια πλειάδα έγκριτων πρέσβεων, καθηγητών, διακεκριμένων και εξειδικευμένων αξιωματικών των ΕΔ, διδακτόρων, αναλυτών και έμπειρων μεγάλων στελεχών της αγοράς, της βιομηχανίας και της οικονομίας οι οποίοι θα παρουσιάσουν/απαντήσουν/συζητήσουν γύρω από τους παραπάνω θεματικούς άξονες με (3) τα στελέχη του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, στελέχη των ΕΔ/ΣΑ, αλλά και φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ καθώς και κάθε ενεργό πολίτη.
 
Π ρ ο σ δ ο κ ο ύ μ ε  σε μια θετική και σημαντική, για την επιτυχία των υπόψη δράσεων, ανταπόκρισή σας, αναφορικά με την πρόσκληση που σας απευθύνουμε.
 
Αναστάσιος Μπασαράς,  Εκτελεστικός Σύμβουλος και Επόπτης Δράσεων,  Μέλος του ΔΣ και τ. Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και Σύμβουλος ΔΣ του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων.

Ιωάννης Μπαλτζώης, Αντιστρατηγος ε.α., Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Πέρα από τον σχεδιασμό του εορτασμού της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, είναι να συντονίσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο να επανασυστήσουμε την Ελλάδα, από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της μέχρι και σήμερα, στην πορεία αυτών των 200 χρόνων.

Θα προβάλουμε τα επιτεύγματά μας, που δεν είναι λίγα, θα αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, θα θυμίσουμε και θα θυμηθούμε τη στενή μας σχέση με τους αγώνες και τις αγωνίες που καθόρισαν τη σύγχρονη εποχή, αλλά και θα σταθούμε σε αδυναμίες και λάθη μας.

Περισσότερες Πληροφορίες στη επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής! κλικ ΕΔΩ!.

 

A - Σύντομη Παρουσίαση Διοργανωτή

ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2012, αποτελώντας συνέχεια της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ.), ιδρυθείσης το 1994.
-Αποστολή του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. είναι η αδέσμευτη και αξιόπιστη άρθρωση δημοσίου λόγου επί θεμάτων γεωπολιτικής (γεωστρατηγική, γεωοικονομία), επί εξωτερικών και εσωτερικών θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς και επί διεθνών θεμάτων, με έμφαση σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με σκοπό την συμβουλευτική συμβολή στην εκπλήρωση των εκάστοτε Εθνικών Συμφερόντων, καθώς και στην εκπλήρωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
-Στo πλαίσιo της αποστολής του, το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ», διαθέτει ιστοσελίδα www.elisme.gr, εκπονεί μελέτες επ’ ωφελεία δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων και διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες και συνέδρια.

 Επόπτης και Σχεδιαστής των Δράσεων είναι:  

Ο Αναστάσιος Μπασαράς, Σμήναρχος (ΜΗ) ε.α. και Πρώην Ανώτερο Στέλεχος του ΝΑΤΟ, 

Μέλος του ΔΣ και τ. Αντιπρόεδρος  του ΕΛΙΣΜΕ.

Μέλος και Σύμβουλος Δ/Σ του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων. 

Συγγραφέας και Αρθρογράφος..

Τις Συνεδριακές δράσεις συντονίζουν: 

Εμυ Κροκίδη, Δημοσιογράφος, Πρώην Ανταποκρίτρια ΕΡΤ στις Βρυξέλλες.
Λένα Τσιτσάρα, Μηχανικός Πληροφορικής, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της EFA Ventures
Κωνσταντίνος Μαρδάς, Πτυχιούχος Παντείου, Δημοσιογράφος, Παρουσιαστής Τηλεοπτικών Εκπομπών, πρώην Αρχισυντάκτης, Συγγραφέας.  
Εριφύλη Μπακιρλή, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας του Παντείου Παν/μίου και αναπληρωματική καθηγήτρια Εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και την Πυροσβεστική Ακαδημία.

 

Το Πόνημα '200 Χρόνια μετά την Επανάσταση: Τα Μεγάλα Θέματα της Ελλάδας'  παρουσιάζουν οι: 

Αγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας, Καθηγητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Βουλευτής Ελληνικού Κοινοβουλίου, Συγγραφέας, Δικηγόρος.
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο τμήμα Ιστορία και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογράφος.
Κωνσταντίνος Γκίνης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός ε.α.

Αναστάσιος Μπασαράς, Σμήναρχος (ΜΗ) ε.α. και Πρώην Ανώτερο Στέλεχος του ΝΑΤΟ,  Μέλος του ΔΣ και  τ.  Αντιπρόεδρος  του ΕΛΙΣΜΕ.Μέλος και Σύμβουλος Δ/Σ του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων.

 
 
 
 

B- Βίντεο Δράσεων & Προβολής Επετείου

1. 200 χρόνια απο την Επανάσταση του 1821-Βαγγέλης Παπαθανασίου Greek Bicentennial 1821-2021-Vangelis

2, «Ας κρατήσουν οι χοροί» - Tο βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση

 

 

 C-Εισηγητές

Αλεβίζος Δημήτριος
Αντιστράτηγος ε. α. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Τάξεως 1983), ως αξιωματικός Πεζικού, έχει διοικήσει από επίπεδο Διμοιρίας μέχρι και Μεραρχίας και έχει υπηρετήσει σε διάφορες επιτελικές θέσεις, όπως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής/ΓΕΕΘΑ, όπου συμμετείχε στην προετοιμασία και διεξαγωγή της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. (2014) και ως Επιτελάρχης 1ης Στρατιάς.

Έχει αποφοιτήσει από διάφορες στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού και είναι κάτοχος Διπλώματος Εξειδικευμένων Σπουδών επί Πληροφοριών και Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Marne la Vallee, Γαλλίας και Msc στην Εφαρμοσμένη Στρατηγική και Ασφάλεια του Πανεπιστημίου Plymouth, Η.Β.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, είναι παντρεμένος και έχει τρία τέκνα. 

Αργυρίδης Νίκος
Ιδρυτής από το 2010 και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, GO FREIGHT ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΕ, η οποία παρέχει υπηρεσίες διεθνούς διαμεταφοράς και Logistics.

Γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος (ΣΥΝΔΔΕ &L).

Μέλος της ΕΕΚΑ {Εμπορευματικής Επιτροπής Κοινότητας Αεροδρομίου Αθηνών, «Ελ. Βενιζέλος»}.

Συμμετέχει, επίσης, ως εκπρόσωπος του ΣΥΝΔΕΕ&L στη συσταθείσα από το Υπουργείο των Οικονομικών (Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ) επιχειρησιακή επιτροπή, για τη διευκόλυνση του εμπορίου.

Ως μέλος του Δ.Σ. του ΣΥΝΔΕΕ&L, το 2009, μαζί με τον Ηλία Γεράκο (συντονιστή του προγράμματος), κατήρτισαν το επαγγελματικό περίγραμμα του διαμεταφορέα, τον Δεκέμβριο του 2009, στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (πρώην Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. / ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΟΜΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ), στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Σπούδασε οικονομικά και νομικά στην σχολή ΝΟΕ (Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), τη χρονική περίοδο 1980-1988.

 Αργυρόπουλος Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, το 1945.

Απεφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού, το 1968.

Ως Υπολοχαγός, συμμετείχε με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά, στις, κατά των Τούρκων, πολεμικές επιχειρήσεις, την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 1974.

Είναι υποστράτηγος ε.α.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής στα περιοδικά «Προβληματισμοί», «Ζωσιμάδες» και «Σύνδεσμος 68».

Έχει γράψει 14 βιβλία, επικεντρωμένα σε εθνικά, κοινωνικά, και στρατιωτικά ζητήματα. Ασχολείται με τη συμβολιστική ζωγραφική. Ομιλεί την Αγγλική, σε βαθμό λίαν καλώς και ικανοποιητικά την Ιταλική και Ολλανδική.

Είναι πατέρας τριών τέκνων. 

Βλάχου Μαρία, Δρ
Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Διδάκτωρ στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με θέμα

«Συγκλίσεις Αποκλίσεις των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων στο Πλαίσιο της Ε. Ε.».

Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος, της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Πειραιά.

Συμμετείχε "In the 16th Annual World Convention of the Study of Nationalities (ASN), held at Columbia University in the City of New York”.

Εργάστηκε στον τομέα των δημοσίων σχέσεων.

Έχει συγγράψει άρθρα αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. 

Γιαννιτσόπουλος Θεόδωρος
Αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων-Τμήμα Μηχανικών, το 1979, ως Ανθυποσμηναγός, με την ειδικότητα του Μηχανικού Τ-Η. Στις σπουδές του, συμπεριλαμβάνονται η αποφοίτησή του από τη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, από το Αεροπορικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής ως Εκπαιδευτής, από σχολεία ΝΑΤΟ ως Μηχανικός και εκπαιδευτής συστημάτων RADAR, από σχολεία εξειδίκευσης στη χώρα ως Μηχανικός και Προγραμματιστής Επιχειρησιακού Λογισμικού Συστημάτων Αεράμυνας, Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2010, με τελευταία τοποθέτηση αυτή του Διευθυντή Γ’ Κλάδου του ΓΕΑ, Logistics και Υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου εα και του απενεμήθη ο τίτλος (ε.τ.) του Επιτίμου Διευθυντή Γ' Κλάδου του ΓΕΑ.

Υπηρέτησε σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων Τεχνικής Υποστήριξης των Οπλικών Συστημάτων και Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και σε θέσεις διοίκησης.

Επιπλέον των καθηκόντων του, ορίσθηκε ως Εθνικός Αντιπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο Διευθυντών (BOD) του Οργανισμού NAPMO (AWACS), στην Ολλανδία (Μάρτιος 2005 - Μάρτιος 2007) και ως Εθνικός Αντιπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο Διευθυντών (BOD), του Οργανισμού NAMSO (NAMSA – NSPA), στο Λουξεμβούργο (Μάρτιος 2007 - Μάρτιος 2009) και τοποθετήθηκε για δύο χρόνια, στον NAPMA (Ολλανδία), Υποστήριξης και διαχείρισης των αεροσκαφών AWACS.

Είναι μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος (ΑΑΚΕ), μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ), μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ), μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) και μέλος του International Society of Logistics Engineers – SOLE. 

Δασκαλάκης Ιπποκράτης, Δρ

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α. γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961 και αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 1983, ως Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού. Απόφοιτος προβλεπομένων σχολείων του Όπλου του, της ΑΣΠ, ΣΕΘΑ και με θητεία στο AFSOUTH/J2 και στο SHAPE/J5. Διοικητής της 80 ΜΕΘ.

Αποστρατεύθηκε το 2013, με τελευταία τοποθέτηση αυτή του Διοικητού του NATO Missile Firing Installation (ΠBK).

Αποφοίτησε επίσης, από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (2003) και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές (2008) από το ίδιο Πανεπιστήμιο, στο οποίο απέκτησε και τον τίτλο Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων. Είναι μέλος και Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και συνεργάτης της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ). Παρουσιάζει αναλύσεις σε διάφορες ιστοσελίδες και περιοδικά για θέματα Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων, ενώ συμμετέχει και σε ανάλογα συνέδρια και ημερίδες. 

Δεμέστιχας Γρηγόριος
Ο Γρηγόρης Δεμέστιχας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1940. Σε ηλικία 16 ετών, εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1960, αποφοίτησε ως μάχιμος σημαιοφόρος.

Τη διετία 1965/66, βρέθηκε εθελοντικά στην Κύπρο, όπου υπηρέτησε ως κυβερνήτης τορπιλακάτου.

Τον Μάιο του 1973, φέροντας τον βαθμό του πλωτάρχη, μετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού, μία αντιστασιακή ομάδα αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο, η προδοσία του κινήματος κόστισε τη φυλάκιση του Γρηγόρη Δεμέστιχα και την απόταξή του, τέσσερις μήνες αργότερα. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το καλοκαίρι του 1974, επανήλθε στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού, όπου κι έφτασε μέχρι τον βαθμό του αντιναυάρχου.

Ως υποναύαρχος, διετέλεσε Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Υπαρχηγός ΓΕΝ, ενώ στη συνέχεια, ως αντιναύαρχος, για δύο χρόνια χρημάτισε Αρχηγός Στόλου. Από τη θέση αυτή, αποστρατεύθηκε τον Δεκέμβριο του 1993, κατόπιν δικής του αίτησης, αντιδρώντας, για λόγους ευθιξίας, στην τοποθέτηση απόστρατων αξιωματικών στην ηγεσία του στρατεύματος, εκείνη την εποχή.

Πέραν των επαγγελματικών πτυχίων, είναι κάτοχος του πτυχίου Shipping Law and Practice του London School of Economics και Οικονομικών Επιστημών, της Νομικής Σχολής Αθήνας. Μετά την αποστρατεία του, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών, ενώ την περίοδο 2005/09 διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Δενιόζος Νικόλαος, Δρ
Είναι Aνώτατος  Αξιωματικός  Λ.Σ.-Ε. Α. ε.α.  (αποστρατευθείς κατόπιν αίτησής του)  Απόφοιτος Σχολής Ναυτικών Δοκίμων-Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος. Πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Ο.Π.Α. Κάτοχος Master και Διδακτορικού στην Περιφερειακή Ανάπτυξη/Οικονομική Γεωγραφία από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντίστοιχα.

Επίσης  είναι  κάτοχος  Master στις Ποσοτικές Μεθόδους στη Λήψη Αποφάσεων του μεταπτυχιακού τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας και του George Marshall European Center for Security Studies. Απόφοιτος από την Σχολή Εθνική Άμυνας ( Πτυχίο σε Στρατηγικές και Αμυντικές Σπουδές). Υπηρέτησε επί πολλά έτη στις Μονάδες Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ., ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων, Υποδιοικητής και Διοικητής. Διετέλεσε επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών του Λ.Σ. Εκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α. σε θέματα αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στη θάλασσα και σε λιμένες, ενώ συμμετείχε σε προγράμματα της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής  σε θέματα δίωξης ναρκωτικών και εφαρμογής του νόμου στον τομέα του maritime security.  Απόφοιτος του Σχολείου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και  σχολείων του Ε.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. Διετέλεσε επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην EUROPOL,  ενώ συμμετείχε σε projects της FRONTEX και σαν εθνικός εμπειρογνώμονας συμμετείχε ως τακτικό μέλος της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής PBOS  του ΝΑΤΟ για τις θαλάσσιες στρατηγικές μεταφορές. Διετέλεσε Κεντρικός Λιμενάρχης Χαλκίδας και Δ/ντής στη Δ/νση Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης του Λιμενικού Σώματος. Διετέλεσε επίσης καθηγητής στο μάθημα της Ναυτιλιακής Οικονομικής στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και καθηγητής  στο μάθημα της Ασφάλειας Λιμένων στην Σχολή Λιμενοφυλάκων, όπως επίσης και εκπαιδευτής σε θέματα οπλοτεχνικής και βολών του Λ.Σ   Είναι Ανὠτερος Ερευνητής /Senior Research Fellow στο Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Γεωπολιτικής Ανάλυσης και Γεωπολιτικής Σύνθεσης του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης Ερευνητής /Μεταδιδακτορικός. Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο γνωστικό αντικείμενο Γεωπολιτική της Ναυτιλιακής Ασφάλειας.

Ζιώγας Χρήστος, Δρ
Ο Χρήστος Ζιώγας ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, από το τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, το 2013.

Έκτοτε, διδάσκει στο οικείο τμήμα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Το ακαδημαϊκό έτος 2016-7, επιλέγεται ως εντεταλμένος διδασκαλίας στη βαθμίδα του Επικούρου Καθηγητή.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2016-7, διατελεί εντεταλμένος διδασκαλίας στη βαθμίδα του Λέκτορα, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, διδάσκοντας Διεθνείς Σχέσεις-Διεθνείς Στρατιωτικούς Οργανισμούς. Επίσης, το περσινό και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2018-9) διδάσκει Θεωρία και Μεθοδολογία Διεθνών Σχέσεων, Ελληνο-τουρκικές Σχέσεις και Ζητήματα Διεθνούς και Περιφερειακής Ασφάλειας, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επίσης, συμμετέχει στην Ομάδα Ωρίμανσης Έργου του κοινού ΠΜΣ, μεταξύ της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (ΔΕΠΣ) του Παντείου Παν/μιου, «Στρατηγικές Σπουδές Ασφάλειας», συνδιδάσκοντας για δύο ακαδημαϊκά έτη το μάθημα: «Χειρισμός Κρίσεων».

Διδάσκει, επίσης, ως ωρομίσθιος καθηγητής στην Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τα αντικείμενα: Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και Βασικές παράμετροι και προοπτικές επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Συνεργάτης και διαλέκτης του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Τέλος, αρθογραφεί στην ελληνική έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Huffpost».

Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός του Πεζικού και τέθηκε σε εφεδρεία με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. 

Ηλιόπουλος Δημήτρης

Πρέσβυς ε.τ., εισήλθε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1976 και υπηρέτησε σε θέσεις αιχμής, όπως το Βελιγράδι, η Άγκυρα, τα Ηνωμένα Έθνη (Γενεύη).

Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Πρέσβης στα ΗΑΕ, την Αλβανία και τις Βρυξέλλες (Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ε.Ε.).

Διετέλεσε, επίσης, Πρέσβης της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη της Γενεύης και στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Χάγη, πολιτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια για θέματα Αφοπλισμού και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι συγγραφέας βιβλίων, κυρίως λογοτεχνίας, και έχει μεταφράσει στα ελληνικά, έργα σημαντικών διεθνών συγγραφέων. Μετά τη συνταξιοδότησή του, το 2018, εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Συνταξιούχων Διπλωματών, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). 

Καζούκας Ηλίας

Αντιστράτηγος ε.α.

Επίτιμος Διοικητής Δ' Σώματος Στρατού.

και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών.

Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ.

 Καρκανιάς Κωνσταντίνος
Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1945. Είναι νυμφευμένος και έχει τρία ενήλικα παιδιά.
Σπούδασε Αεροναυτικός Μηχανικός στην Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας(1962-66) και εργάστηκε επί 4 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και μετά επί 6 χρόνια στην Ο.Α.. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ. Παραλλήλως δίδασκε σε Μεταλυκειακές Τεχνικές Σχολές και στο ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ.
Υπήρξε ιδρυτής των ΣΧΟΛΩΝ ΔΕΛΤΑ, του ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ, του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και του ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ στην Ελλάδα και αντίστοιχων εκπαιδευτικών μονάδων στην Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Ιδιαιτέρως έχει ασχοληθεί με την διδασκαλία και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας.
Σήμερα είναι διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Έχει συγγράψει ή μεταφράσει πολλά γνωστά βιβλία Αεροπορικής Τεχνολογίας, τα οποία έχουν εκδοθεί από την ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ. Έχει επίσης συγγράψει βιβλία και μελέτες για το Μεσολόγγι. Έχει ακόμη εκδώσει πολλά βιβλία για την διδασκαλία της Ελληνικής σε ξένους καθώς και ιστορικά για το Μεσολόγγι κατά την Επανάσταση του 1821. Έχει γράψει πολλά άρθρα και έχει μιλήσει για θέματα Γλώσσας, Εκπαίδευσης και Ιστορίας σε σχετικές εκδηλώσεις και Συνέδρια.
Έχει μετάσχει στην ίδρυση και έχει υπάρξει Πρόεδρος ή μέλος του ΔΣ πολλών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων της Αδελφότητας των Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων, του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, του Συλλόγου Ελληνικών Κολλεγίων, του Συλλόγου Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ.

Κατσουγιαννόπουλος Θεόδωρος

Αντιπλοίαρχος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1974. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1998, ως Σημαιοφόρος ΠΝ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε Αντιτορπιλικό, Υποβρύχια και Φρεγάτα, ως Επιτελής και Διευθυντής Επιχειρήσεων.

Από το 2015 έως το 2016, διετέλεσε Ύπαρχος στη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και το 2016 έως το 2017, Κυβερνήτης στην Κ/Φ ΚΡΑΤΑΙΟΣ.

Έχει λάβει μέρος σε έξι αποστολές ΝΑΤΟ Response Force. Μεταξύ 2010-2015 και 2017-2018, υπηρέτησε στο Επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου, στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, Τακτικής και Ασκήσεων ως Επιτελής, Τμηματάρχης, καθώς και ως Διευθυντής της. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό του σχολεία, με εξειδίκευση Ανιχνευτή Υποβρυχίων (Α/Υ) και έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήματα, από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Μεταπτυχιακός φοιτητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ-Τομέας Διεθνών Σπουδών, με ειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές. Γνωρίζει την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα. 

Κουντουρόγιαννη Βασιλική

ΑΠΟΦΟΙΤΗ: Γενικού Λυκείου Νεάπολης Βοιών Λακωνίας.
DIDACTΑ: Ιδιαιτέρα Γραμματεύς.
Στενογραφία και Κωδικοποιημένη Στενογραφία.
Δημοσιογραφία ANT1.
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων.
Cardiff University United Kingdom: Community Journalism/Digital and Social Media.
Μέλος και ερευνήτρια του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Κυριαφίνης Πέτρος

Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών της Σχολής Ικάρων.
Κάτοχος MSc σε Real Time Electronic Systems, του Πανεπιστημίου του Bradford (UK) και απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ (ΑΚΕΠ), στη Λάρισα,
στην 116ΠΜ, στο Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΚΕΤΑ) και ως Διευθυντής Υποστήριξης της Σχολής Ικάρων.
Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του τομέα Τεχνικής Υποστήριξης της ΠΑ, στο Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου Περιοχής. Ως μελετητής, εκπόνησε και διαχειρίστηκε Τεχνικές Μελέτες Ηλεκτρονικών και Τροποποιήσεων Συστημάτων Αεροσκαφών στην 116ΠΜ, στο ΚΕΤΑ και στο Πανεπιστήμιο του Bradford.
Διετέλεσε Επόπτης Εκπαίδευσης Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ) για τέσσερα έτη και εκπαιδευτής, στα γνωστικά αντικείμενα Ηλεκτρονικά Συστήματα Αεροσκαφών και Ψυχολογία-Ηγεσία.
Ως επιτελής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), διαχειρίστηκε την υλοποίηση Συμβάσεων Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.
Υπηρέτησε για τρία έτη στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Επιτελείο (EUMS) στις Βρυξέλλες, ως επικεφαλής της Ομάδας Ανάπτυξης και Υποστήριξης των Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (CIS).
Διετέλεσε Διοικητής του ΕΤΗΜ, Δντής Διασφάλισης Ποιότητας (ΔΓ6) της ΔΑΥ.
Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών της ΓΔΑΕΕ.
Αποστρατεύθηκε το 2020, με τον βαθμό του Υποπτεράρχου ε.ε. 

Κωνσταντινίδου Άννα, Δρ
Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός-Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην ίδια Σχολή και είναι εξωτερική συνεργάτιδα διδασκαλίας στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ).

Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες:

«Ο ρόλος της Ελληνικής Διασποράς στην Αίγυπτο-Η Έξοδος και το Αιγυπτιακό Ζήτημα» και «Το Ισλάμ και το Ενεργειακό Ζήτημα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε συλλογικούς τόμους για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και τις Ελληνοαραβικές Σχέσεις. Παράλληλα, αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Τα γνωστικά ενδιαφέροντά της αφορούν τις εθνικές και θρησκευτικές ταυτότητες σε πολυεθνοτικά και πολυθρησκευτικά περιβάλλοντα, τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και τις σχέσεις Ελλάδας και αραβικών κρατών.

Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά και έχει επάρκεια της γαλλικής και ρωσικής γλώσσας.  

Μαλτέζος Χρήστος, Δρ
Είναι Χημικός (ΕΚΠΑ, IU, PSU) και επικεφαλής αξιολογητής Ποιότητας (TQM), τ. καθηγητής φυσικοχημείας (PSU, ATC). Υπήρξε μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τυποποίησης για την Προστασία των Καταναλωτών (ANEC), συμμετέχων και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Περιβάλλον (EEA).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και μέλος του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Υπηρέτησε ως Διευθυντής Τομέων, στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ/ΔΕΗ). Συμμετείχε σε προγράμματα της Ε.Ε. (ALTENER-Φινλανδία, TOYSAFETY-Σουηδία, ECOQUALITY-Δανία, COOPERATIONS TELLE-Γερμανία, LABQUALITY-Βουλγαρία και διεθνές φόρουμ για ολική διαχείριση ποιότητας (TQM), Παν/ο της Αγ. Πετρούπολης-Ρωσία. 

Μαρτζούκος Βασίλειος
Κατάγεται από την Άνω Κορακιάνα Κερκύρας. Φοίτησε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από το 1971 έως το 1975. Αποστρατεύθηκε το 2006.

Κατά την 15ετή θαλασσία υπηρεσία του, επί Αντιτορπιλικών, Πυραυλακάτων και Φρεγατών, μεταξύ άλλων διετέλεσε Κυβερνήτης της Πυραυλακάτου «ΜΠΛΕΣΣΑΣ», της Θαλαμηγού «ΑΡΓΩ» και της Φρεγάτας «ΕΛΛΗ», Διοικητής 1ης Μοίρας Φρεγατών, Αρχιεπιστολεύς Στόλου και Διοικητής Φρεγατών.

Κατά την 11ετή υπηρεσία του σε θέσεις ξηράς, μεταξύ άλλων, υπηρέτησε ως Υπασπιστής της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας (1990-1992), Διευθυντής Σπουδών στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, Ναυτικός Ακόλουθος Βόννης, Διευθυντής Α1 του Γ.Ε.Ν., Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης και Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Μηχανολογία Όπλων από το Naval Postgraduate School του Monterey των Η.Π.Α. και είναι απόφοιτος του Naval War College των Η.Π.Α. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2006 έως το 2010, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) από το 2012 έως τον Φεβρουάριο 2020. Υπήρξε εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του ΙΔΙΣ του Παντείου (2016-2019). Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στην ΣΕΘΑ (εισηγητής κυρίως επί θεμάτων στρατηγικής και χειρισμού κρίσεων) και στρατιωτικός αναλυτής στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. 

Μενεσιάν Γεώργιος
Είναι διεθνολόγος και εργάζεται ως σύμβουλος επί διεθνών θεμάτων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακός φοιτητής, στο Πανεπιστήμιο του St Andrews (Middle East Caucasus and Central Asia Security Studies).

Είναι Δόκιμος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), συντονιστής της Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας του Τομέα Ρωσίας Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΤΟΡΕΝΕ) και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).

Είναι, επίσης, αρθρογράφος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» (liberal.gr) και διαθέτει την προσωπική του στήλη στην Huffington Post Greece. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα στρατηγικών σπουδών, Μέσης Ανατολής & Βορείου Αφρικής και Καυκάσου. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και αρμενικά. 

Μουστάκης Χρήστος
Αντιστράτηγος ε.α./Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς.
Αποφοίτησε από την ΣΣΕ το 1957, ως ανθ/λγος πεζικού. Εξελίχθη μέχρι τον βαθμό του Αντιστρατήγου ε.ε.
Αποστρατεύθηκε το 1993, κατόπιν παραιτήσεως, λόγω επαναφοράς αποστράτων αξιωματικών στην ηγεσία του στρατού.

Φοίτησε στην ΑΣΠ και ΣΕΘΑ.
Διοίκησε Τάγμα στη Ρόδο, Σύνταγμα στο Διδυμότειχο, και Μεραρχία στη Ρόδο.
Ως Αντγος διετέλεσε ΒΥ/ΓΕΣ, Διοικητής Δ’ΣΣ (Ξάνθη) και Διοικητής Α’ Στρατιάς (Λάρισα).

Μπαλτζώης Ιωάννης
O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ, γεννήθηκε στην Άρτα και αποφοίτησε το 1976, από την ΣΣΕ, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Ιππικού-Τεθωρακισμένων (ΤΘ).

Υπηρέτησε σε όλες τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του διοικητικές και επιτελικές θέσεις, στη Θράκη, στις νήσους Ανατ. Αιγαίου, παρατηρητής της Ε.Ε. κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1993-94), Αξιωματικός Επιχειρήσεων της ECMM, στο RC ZENICA, στην κεντρική Βοσνία και στο RC KNIN, στην Κράϊνα.

Υπασπιστής (1995-2000) του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Υπηρέτησε ως ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, από το 2000 μέχρι και το 2003, κατά τη διάρκεια της 2ης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Στρατού. Επίσης: Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (σήμερα ΑΔΙΣΠΟ), της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), κάτοχος Διπλώματος της Σχολής Τακτικών Πληροφοριών, Ft Huachuca, Arizona, US Army. Ακόμη, κάτοχος Μεταπτυχιακού M.Sc, στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και με σπουδές Άμυνας & Διεθνούς Ασφάλειας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα.

Αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με εκατοντάδες δημοσιευμένα άρθρα. Γεωπολιτικός αναλυτής σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Διαλέκτης σε Στρατιωτικές Σχολές, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, Δήμους και με συμμετοχή σε ημερίδες και σεμινάρια γεωπολιτικών αναλύσεων.

Συμμετέχει συγγραφικά στα βιβλία του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Ανατολική Μεσόγειος - Παρόν και Μέλλον (2017). Οι Σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, Προβλήματα & Προοπτικές (2020). Υβριδικοί Πόλεμοι (Υπό έκδοση). 

Μπασαράς Αναστάσιος

Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΣΙ(ΣΜΑ), Επιτυχών πρώτος, MSc in Digital Communications (University of Kent, UK) & MSc in Computer Systems/SW Engineering (NATO/Belgium), Ποιοτικού Ελέγχου (ΝΑΤΟ/ΝΑΜSΑ, Λουξ), Logistics Management & Engineering (Portland State University, ΗΠΑ).

Εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ, ΣΤΥΑ και ΙΕΚ.

Αποχώρησε από την Π.Α. το 1989, μετά από αίτησή του, με τον βαθμό του Σμηνάρχου.

Από το 1990 μέχρι το 2010, επικεφαλής τομέων "Logistics Support" & "Acquisition Logistics" Προγράμματος Αεράμυνας της ΝΑΜSΑ/NSPA.

Συνιδρυτής και τ. Αντιπρόεδρος του (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Συνιδρυτής του Σ.Α.Σ.Ι./ Σύμβουλος ΔΣ, Μέλος Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ε.Δ.

Συγγραφέας εγχειριδίων: Βασική θεωρία ΗY,1972, Συστήματα Τηλ/νιών,1981-Logistics: Management & Engineering and Support, 2012. Συντονιστής/ Επόπτης Μεγάλων Συνεδρίων και Ημερίδων, Συντονιστής και Συντάκτης των Εγχειριδίων του ΕΛΙΣΜΕ (Εθνική Αμυνα και Ασφάλεια, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Φάκελος: Διαχείριση Κρίσεων), Συντονιστής και διαλέκτης μεγάλων Σεμιναρίων. Αρθρογράφος.

Περισσότερα: www.abc10.gr

Πατέρας 3 τέκνων (++). Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα. 

Μπίμπιζας - Πίνης Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε στο Καματερό Αττικής.
Το έτος 1982 αποφοίτησε από τη Σ.Ι., ως Ανθσγός (Δ).
Αποφοίτησε από τη Σχολή Κατωτέρων Επιτελών ΠΑ και τη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας.
Εχει υπηρετήσει ΣΙ/360 ΜΑΕ, ΓΕΑ/Β4, 135 ΣΜ, ΣΓ/ΥΕΘΑ, ΓΕΕΦ/ΔΑ/Δντής, 115 ΠΜ, ΣΙ, ΔΑΕ/Α5/, ΣΥΔ/Δκτής. Το 2008 τέθηκε σε αποστρατεία με αίτησή του, στον βαθμό του Ταξιάρχου. Έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα και διαμνημονεύσεις, που προβλέπονται για τον βαθμό και την ειδικότητά του.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων και τεκλεγμένος Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου.
Μέλος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, από τον Ιούνιο του 2020.

Μπράτση Νικολέτα, υΔρ

Η Νικολέτα Μπράτση είναι αρχαιολόγος. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους από το Παν/μιο Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία ‘Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events’ και από το Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων».

Έχει λάβει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη «Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» και πιστοποίηση στην «Χεττιτική Γλώσσα» (Πρόγραμμα ΕΚΠΑ).

Έχει εργασθεί ως αρχαιολόγος πεδίου σε σωστικές ανασκαφές ανά την Ελλάδα και σε μουσεία (εκπαιδευτικά προγράμματα). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν θέματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας. 

Παναγιωτοπούλου Μαριέττα

Η κα Μαριέττα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Τελειόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες/ειδικότητα Δημοσία Διοίκηση, καθώς και Master του Πανεπιστημίου Marne La Vallee Γαλλίας.

Γνωρίζει λίαν καλώς την αγγλική, γαλλική και ρουμανική και έχει βασική γνώση της γερμανικής.

Είναι συντ/χος ανώτερος διοικητικός υπάλληλος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με προϋπηρεσία στο ΝΑΤΟ/Βρυξέλλες, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στη Στουτγάρδη, Πρεσβεία Βουκουρεστίου και αποστολές στην Πρεσβεία Βελιγραδίου, Γραφείο Σκοπίων και Πρεσβεία Λιουμπλιάνας. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις Κ.Υ.ΥΠΕΞ και ήταν, επί εξαετία, επικεφαλής του Τμήματος Υποτροφιών στην Ε1 Διεύθυνση Μορφωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με αντικείμενο τη διαχείριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αλλοδαπούς.

Μετά την αποχώρησή της από το Υπουργείο Εξωτερικών, εργάσθηκε από το 2009 μέχρι το τέλος του 2016, ως προσωπάρχης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και στη συνέχεια, ως εμπειρογνώμων σε διαχείριση θεμάτων εκπαίδευσης και ανθρωπίνου δυναμικού.

Από τον Μάρτιο του 2017, ήταν μέλος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Κατά τις εκλογές της 13/2/2020, εξελέγη τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Ορίστηκε υπεύθυνη για τις Δημόσιες Σχέσεις και τον συντονισμό του προγράμματος πρακτικής άσκησης φοιτητών. 

Πετρίδης Δημήτριος
Ο Δημήτριος Πετρίδης είναι Υποπτέραρχος ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία υπηρέτησε επί 35 έτη. Είναι ο Αρχηγός της 22ας ΣΜΑ της τάξεως του 1974 (46η Ιπταμένων).

Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1981) & Αεροναυπηγός Μηχανικός του US NAVAL Postgraduate School (1986).

Διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Ικάρων, στα μαθήματα Υπολογισμού & Κατασκευής Α/Φ, Reliability & Maintainability.

Διετέλεσε Δντής Υποστήριξης στην 114 ΠΜ, Δντής σε ΔΑΥ και ΓΕΑ, Δντής Γ’ Κλάδου στη ΔΑΥ, Logistics Branch Chief στο Στρατηγείο Νεαπόλεως του NATO AIRSOUTH (Α-5), τη διετία 1996-1998 και Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Δ.Σ της NAMSA (2000-2003).

Μετά την αποστρατεία του, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, ως Σύμβουλος Αμυντικών Προμηθειών & Αντισταθμιστιών Ωφελημάτων επί τριετία και στη συνέχεια, προσελήφθη στην NAMSA του ΝΑΤΟ (σήμερα NSPA), ως Aviation Support Programme Manager (Α-5), όπου και υπηρέτησε επί εννέα έτη, με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Παρέλαβε το Πρόγραμμα Υποστήριξης Α/Φ & Ε/Π του ΝΑΤΟ, με ετήσιο κύκλο εργασιών 80 εκατομυρίων ευρώ και το παρέδωσε με 1,6 δισεκατομυρίων ευρώ.

Είναι μέλος του ΤΕΕ, του ΣΑΣΙ, της ΑΑΚΕ, του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, της Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας και του Δ.Σ της ΠΟΣ. 

Πορτοκαλάκης Λεόντιος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, Τοπογράφος Μηχανικός, απόφοιτος Οικ. Πανεπιστημίου. Αρχικά (1980) συνεργάσθηκε με το Ε.Μ.Π ως επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα Γεωδαισίας και εν συνεχεία, εργάσθηκε μέχρι το 2011, στα ΕΛ.ΠΕ Α.Ε, όπου ανέλαβε προϊστάμενος έργων

σεισμικών ερευνών στην ξηρά και τη θάλασσα, καθώς και θαλασσίων γεωτρήσεων για ανακάλυψη υδρογονανθράκων, υποθαλάσσιων αποτυπώσεων, ποντίσεων αγωγών και πλοήγησης θαλασσίων γεωτρυπάνων. Είναι πρ. μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογοναθράκων, μέλος του Δ.Σ. της Αναργυρείου Σχολής Σπετσών και μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά. 

Ρεκλείτης Αναστάσιος

Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ), της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), της Σχολής Τ-H Αξιωματικών Διαβιβάσεων (ΣΤΗΑΔ), καθώς και του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Διετέλεσε: Διευθυντής στον Κλάδο των Διακλαδικών Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, Διευθυντής στη Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ και Διευθυντής στη Διεύθυνση Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ. Επίσης, επιτελής στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων-Σχεδίων του ΓΕΣ. Διοικητής Συγκροτήματος στο 2ο Συγκρότημα Επικοινωνιών-Ηλεκτρονικού Πολέμου-Πληροφορικής-Επιτήρησης, Διοικητής Διοικήσεως Διαβιβάσεων στην ΑΣΔΕΝ και στην ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, καθώς και Διοικητής Μονάδος στα 481 και 466 Τάγματα Διαβιβάσεων.

Είναι Αντιστράτηγος ε.α. 

Ταραλάς Γεώργιος, Δρ

Ο Δρ. Γ. Ταραλάς Μηχ., Ενεργειακός Μηχανικός, BSc- MSc - Ph.D-LicSc, γεννημένος στην Ελλάδα και Σουηδός υπήκοος, από το 1982.
30ετής εμπειρία στην επιστημονική έρευνα & παραγωγή συμβατικής και ανανεώσιμης ηλεκτρικής/θερμικής ενέργειας, με διεθνή παρουσία.
Εκτελεστικός Συντονιστής Ανάπτυξης του σουηδικού βραχίονα εταιρειών WSP GROUP & Scandinavian Proxima Nature Project στην Ελλάδα.
Πρόεδρος και Δν/της Επιστημονικής Ανάπτυξης & Εφαρμογής Σκανδιναβικών Προγραμμάτων στην Ελλάδα, της εταιρείας Scandinavian Energy Project SΕP AB.
Ανώτατο στέλεχος της Scandinavian Energy Project ΑΒ.
Διετέλεσε στέλεχος ερευνητικών κέντρων όπως: Royal Institute of Technology in Stockholm, National Technical University of Athens, University Complutense of Madrid, University of Saragossa, University of Ioannina.
Σπούδασε χημεία (BSc), University of Stockholm και χημική μηχανολογία (MSc) στο Royal Institute of Technology-KTH. Εμπλούτισε τις ακαδημαϊκές σπουδές του με την απόκτηση (LicSc) στην Ενεργειακή Μηχανική και Οικονομία από το ίδιο Σουηδικό Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος (Ph.D) στη Βιομηχανική Χημεία, κατόπιν συνεργασίας μεταξύ ΚΤΗ-Sweden, UCM-Spain, C.P.S-Saragossa-Spain και University of Ioannina-Hellas. Έχει δημοσιεύσει πλέον των 80 επιστημονικών εργασιών και ανακοινώσεων σε σκανδιναβικά, ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Reviewer έγκριτων επιστημονικών περιοδικών.

Τσόγκας Γεώργιος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1964. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986, ως Μάχιμος Σημαιοφόρος και έχει εξειδικευθεί σε θέματα Συνεννοήσεως. Είναι απόφοιτος της Σχολής Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Αμύνης ΝΑΤΟ (NADEFCOL).

Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ‘Information Technology Management’, από το Naval Postgraduate School, Monterey, ΗΠΑ.

Εχει διατελέσει Κυβερνήτης στα ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (1999-2001) και Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (2008-2010), επιτελής AWWO, του Διοικητή της Μόνιμης Ναυτικής Νατοϊκής Δύναμης Μεσογείου (CSNFM), Τμηματάρχης Επικοινωνιών στο Αρχηγείο Στόλου, Επιχειρήσεων στο ΓΕΝ και στο Γραφείο Μετεξέλιξης του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Π. ΧΗΝΟΦΩΤΗ.

Το 2006-2008 υπηρέτησε ως Επιτελής και το 2012-2014 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Στρατιωτικής Επιτροπής της χώρας μας, στο ΝΑΤΟ HQ, στις Βρυξέλλες. Από το 2014 έως το 2015, ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, ως τμηματάρχης θεμάτων ΝΑΤΟ.

Τον Μάρτιο του 2016, ανέλαβε τη Διοίκηση του Κέντρου Εκαπίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre) στα Χανιά, απ’ όπου και αποστρατεύτηκε το 2018.

Από το 2019, είναι μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ.

Φωτίου Παύλος, Δρ

Γεννήθηκε στον Πειραιά, τον Νοέμβριο 1947.

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μεταπτυχιακές σπουδές: London School of Economics, LLM. University of Nottingham - Law School, Phd. International Public Relations & East-West Studies
School / University of Nottingham, Msc. International Boundaries Research Unit/Durham UK, Seminars οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. International Institute of Humanitarian Law Sanremo, Italy - Cambridge Law College - International Red Cross London Branch, Διεθνές Δίκαιο Ενόπλων Συγκρούσεων και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Εύα Τσαροπούλου

Γεννήθηκε  στην Αθήνα.

Με σπουδές στα Οικονομικά, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάζεται στη Σύνθεση και Ανάλυση Τηλεοπτικού Προγράμματος της ΕΡΤ2.

Η δημόσια τηλεόραση της παρείχε την ευκαιρία της συμμετοχής στην οργάνωση όλων των μεγάλων τηλεοπτικών events που έχει αναλάβει η χώρα μας (Ολυμπιακοί Αγώνες, EUROVISION 2006 στην Αθήνα κ.ά.)

Έχει εργαστεί ωστόσο και στους μεγαλύτερους ιδιωτικούς σταθμούς, σε διάφορα πόστα, καθώς επίσης και στο διαδικτυακό ραδιόφωνο, ως μουσική παραγωγός επί τετραετία.

Με μία στάση πενταετίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, που της χάρισαν την εμπειρία των διπλωματικών αποστολών και της Εθιμοτυπίας, έχει ταυτόχρονα κάνει πολλές συνεργασίες ως free lancer αρθρογράφος σε εφημερίδες της επαρχίας και περιοδικά, καθώς και σε πολλά blogs (GR.POST, PARAPONAKI. GR κ.ά.)

Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους στην επιμέλεια βιβλίων, αλλά και με δήμους, στη δημιουργία ιστοσελίδων.  

Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

*Σύμβουλος ποιότητας και επιμελήτρια του πονήματος, μαζί με την υδρ Νικολέττα Μπράτση, που αναφέρεται παραπάνω.

 

 

D-Πρόγραμμα

 

 

Πρόγραμμα Συνεδρίων '200 Χρόνια μετα την Επανάσταση του 1821: Τα Μεγάλα Θέματα της Ελλάδας '

Πέμπτη dd/mm/2021 - Χαιρετισμοί
Ωρα
Χαιρετίζων
Θέση
0900-0905
Εμυ Κροκίδη
Ανακοίνωση Χρήσιμων Πληροφοριών
    Σκοπίμως Κενόν! 
0915-0930
Ιωάννης Μπαλτζώης
Πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ - Χαιρετισμός
0930-0950 Αναστάσιος Μπασαράς Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ - Χαιρετισμός και Εισαγωγή
Πέμπτη - Ενότητα Πρώτη
Συντονίστρια: Εμυ Κροκίδη
Ωρα Διάρκεια Εισηγητής (α) Εισήγηση
1000 60' Ι. Μπαλτζώης
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κ. Αργυρόπουλος ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ 
Δ. Ηλιόπουλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
1105 10' Διάλειμμα
1115 40' Α. ΜαλλιάςΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Γ. Δεμέστιχας
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
1200 70' Ερωτήσεις - Συζήτηση
1310 50' Μεσημεριανό Διάλεεμμα
Πέμπτη - Ενότητα Δεύτερη
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Μαρδάς
Ωρα Διάρκεια Εισηγητής (α) Εισήγηση
1400 60' Ι. Μπαλτζώης
ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ
Ι. Δασκαλάκης
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 
Χ. Ζιώγας
Η ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟ NATO: ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
1505 10' Διάλειμμα
1515 60' Γ. Μενεσιάν Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Γ. Τσόγκας
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Μ. Βλάχου
ΤΟ ΔΔΘ - ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ & Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟΥΡΚΙΑ
1615 70' Ερωτήσεις - Συζήτηση
Παρασκευή - Ενότητα Τρίτη
Συντονίστρια: Εριφύλη Μπακιρλή
Ωρα Διάρκεια Εισηγητής (α) Εισήγηση
0930 60' Β. Μαρτζούκος ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Α. Ρεκλείτης
ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ: ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ
Α. Κωνσταντινίδου        Θ. Κατσουγιαν/πουλος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
1030 10' Διάλειμμα
1045 60' Μ. Παναγιωτοπούλου Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ν. Μπράτση Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κ. Καρκανιάς
Η ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1150 70' Ερωτήσεις - Συζήτηση
1300 40' Μεσημεριανό Διάλειμμα
Παρασκευή - Ενότητα Τετάρτη
Συντονίστρια: Λένα Τσιτσάρα
Ωρα Διάρκεια Εισηγητής (α) Εισήγηση
1410 60' Πορτοκαλάκης -. Ταραλάς
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Δενιόζος
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Δ. Αλεβίζος .                       Β. Κουντουρόγιαννη

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
1515 10' Διάλειμμα
1525 60' Ν. Αργυριδης
ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΑ (LOGISTICS) ΩΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΜΥΝΑΣ
Πετρίδης - Γιαννιτσόπουλος
ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ &ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Β. Μαρτζούκος Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
1630 70' Ερωτήσεις - Συζήτηση
1740 15' Α. Μπασαράς Αποφώνηση
1750' 20' Πρόεδρος Απονομή Αναμνηστικών
1810' 5' Πρόεδρος Κλείσιμο
1815 45' Εισηγητές - Συντονιστές - ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ - Χορηγοί Free Drink

 

 

E-Χορηγοί 

Αγαπητοί μας Χορηγοί και Στηρικτές,

Η συμμετοχή της εταιρείας σας, στη σειρά των δράσεων του Ινστιτούτου μας, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα-2021, για την εκπόνηση του έργου «Τα Μεγάλα Θέματα του Ελληνισμού» και τη διοργάνωση Συνεδριακών Δράσεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ναύπλιο μέσα στο 2021 είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς αλλά και σημαντική η βοήθειά στην εθελοντική προσπάθεια μας, για προσφορά στην Χώρα μας.

Και, σας ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή σας.

Με Εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος ΔΣ/ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Ιωάννης Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος ε.α.

Ο Επόπτης και Συντονιστής των Δράσεων
Αναστάσιος Μπασαράς, Σμχος ε.α., π. Αν./Στέλ. ΝΑΤΟ

- Για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τις δράσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον επόπτη/συντονιστή των Δράσεων Αναστάσιο Μπασαρά (μέλος του ΔΣ) στο τηλ. 6983532229, email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
- Για οποιοδήποτε οικονομικό θέμα, επικοινωνήστε με τον ταμία του ΕΛΙΣΜΕ Κων. Βουτσινά, τηλ 6970370619, email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. IBAN GR72 0110 6460 0000 6460 0189 290 ΑΦΜ 997418519, Αιτιολογία: Basaras-GR03021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F-Εντυπο Εγγραφών

Συμπλήρωση Εντύπου Αίτησης Εγγραφής

Καλώς-να-έλθετε στη Δράση μας.
Σας παρακαλούμε να συμπληρώστε με προσοχή όλα τα πεδία τής αίτησης εγγραφής, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που ακολουθεί!
Μετά τη συμπλήρωση πατήστε το κουμπί 'Submit'. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.
Οπως θα διαβάστε στο έντυπο εγγραφής: μπορείτε να υποβάλετε ερωτήσεις εκ των προτέρων, έως και την παραμονή της δράσης,και, επίσης να έχετε βεβαίωση παρακολούθησης της δράσης! 

 

 

 

 

 

 

G-Εντυπο Αξιολόγησης

Συμπλήρωση Εντύπου Αξιολόγησης της Δράσης

Σας ευχαριστούμε για την παρακολούθηση της δράσης μας!

Και, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επόμενη δράση μας, Σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε, με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα, το ερωτηματολόγιο με βαθμολογία (χαμηλότερο 1 / υψηλότερο 5) και σχόλια, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που ακολουθεί!
Μετά τη συμπλήρωση πατήστε το Submit για τη διαβίβαση!
 

 

 

 

 

 

 

 

 H-Συνόψεις

Σύνοψη Παρουσιάσεων

 

 

J-Φιλοξενία

 

 

 

 

 

Με την εκπόνηση του έργου «Τα Μεγάλα Θέματα του Ελληνισμού» και τον σχεδιασμό Συνεδριακών Δράσεων στην Αθήνα, Ναύπλιο και Θεσσαλονίκη, το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. ανταποκρίθηκε στο πανεθνικό κάλεσμα για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από το 1821.

Η προετοιμασία όλων των δράσεων ολοκληρώνεται στο τέλος του Μαρτίου. Ωστόσο, λόγω, της πανδημίας δεν μπορούμε να καθορίσουμε, επακριβώς, τις ημερομηνίες.

Προετοιμάζουμε τις δράσεις μας, ώστε να τις πραγματοποιήσουμε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση αλλά και σε παρουσίαση 'ανοικτών πορτών -porte ouvertes, μέχρι 500 ατόμων', εφόσον η πανδημία μας το επιτρέψει.

Ετσι, στα μέσα Απριλίου θα παρουσιάσουμε το πόνημα στην Αθήνα, η ακριβής θέση θα καθοριστεί στα  μέσα Μαρτίου. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το πόνημα  '200 Χρόνια από την Επανάσταση θα είναι διαθέσιμο από το Ινστιτούτο (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), από το τέλος Μαρτίου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η προετοιμασία όλων των δράσεων έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του Μαρτίου.

Την 1η Ιουνίου θα παρουσιάσουμε, διαδικτυακά, μέρος του συνεδρίου με την εσπερίδα: ‘’Τα Μεγάλα Θέματα της Οικονομίας της Ελλάδας!’’

Registration: http://www.abc10.gr/communicationforms/form2

ZOOM: ID 534 651 1321  PW 12345 https://zoom.us/j/5346511321?pwd=SENSWFk4MnVpTmZSRHdKR2JiMmpVZz09

https://youtu.be/rgXj3P2ZMQo

Την 7&8 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσουμε, διαδικτυακά, στην Αθήνα το πρώτο Συνέδριο, με πρόγραμμα, όπως καθοριζεται, παραπάνω, στην ιστοσελίδα:

https://tinyurl.com/elisme1821

Οι ημερομηνίες των συνεδρίων, στο Ναύπλιο και στη Θεσσαλονίκη, θα καθοριστούν τον Οκτώβριο του 2021.

 
          
 
 
 
 
 
 
 
 

Ι-Επόπτης

Μπασαράς Αναστάσιος

Ηλεκτρονικός Μηχανικός Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ), Επιτυχών πρώτος, MSc in Digital Communications (University of Kent, UK) & MSc in Computer Systems/SW Engineering (NATO/Belgium), Ποιοτικού Ελέγχου (ΝΑΤΟ/ΝΑΜSΑ, Λουξ), Logistics Management & Engineering (Portland State University, ΗΠΑ).

Εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ, ΣΤΥΑ και ΙΕΚ.

Αποχώρησε από την Π.Α. το 1989, μετά από αίτησή του, με τον βαθμό του Σμηνάρχου.

Από το 1990 μέχρι το 2010, επικεφαλής τομέων "Logistics Support" & "Acquisition Logistics"  του Προγράμματος Αεράμυνας της ΝΑΜSΑ/NSPA.

Συνιδρυτής και τ. Αντιπρόεδρος (επί οκταετία) του (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Συνιδρυτής του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων Σ.Α.Σ.Ι./ Σύμβουλος ΔΣ, Μέλος Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ε.Δ.

Συγγραφέας εγχειριδίων: Βασική θεωρία ΗY,1972, Συστήματα Τηλ/νιών,1981-Logistics: Management & Engineering and Support, 2012. Συντονιστής/ Επόπτης Μεγάλων Συνεδρίων και Ημερίδων, Συντονιστής και Συντάκτης των Εγχειριδίων του ΕΛΙΣΜΕ (Εθνική Αμυνα και Ασφάλεια, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, Φάκελος: Διαχείριση Κρίσεων), Συντονιστής και διαλέκτης μεγάλων Σεμιναρίων. Αρθρογράφος.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Regional Seminar on ' Management, Logistics - Economics, Energy Fundamentals' Portaria, 30/5-2/6/2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:« Οικονομία Ασφάλειας & Άμυνας - Διοικητική, Μηχανική & Υποστηρικτική Επιμελητεία»

Σεμινάριο Στελεχών ΕΔ Επί Αντικειμένων Στρατιωτικής Επιμελητείας (Military Logistics Seminar)

   

ΣYΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Αεροπορικό Συνέδριο ''ΙΚΑΡΟΥ'': Μαθαίνοντας από το Παρελθόν και Ενδυναμώνοντας το Μέλλον --- Learning from the Past and Empowering the Future

Conference on ' Defence and Security: State of the Art Technology' , War Museum

«ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η Ημερίδα της Χρονιάς: ‘Αμυντική Βιομηχανία - Τεχνολογία - Logistics, ως μοχλός Ανάπτυξης της Οικονομίας’

ΕΛΙΣΜΕ-ΣΑΣΙ: Ημερίδα Λάρισας: ‘Η Ανάπτυξη της Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Παραγωγής, της Τεχνολογίας & των Υπηρεσιών , σε ένα Περιβάλλον Εθνικής Ασφάλειας.  

Η Ομιλία μου στο ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. «Οι 4+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος & ΗΠΑ) και η Αμυντική Οικονομία» στις 16/1/2020.

ΝΑΤΟ 70 Χρόνια Συμμαχίας

Η Τηλε-Ομιλία μου Στο ΕΛΙΣΜΕ: Η Επανάσταση του 1821 και η Διαχρονική της Σημασία στο παρά ένα της διακοσιοτηρίδας

Η Ομιλία μου Στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού: Η Επανάσταση του 1821 και η Διαχρονική της Σημασία

Η παρουσίαση "Η επισκόπηση της Διηνεκούς ελληνικής οικονομικής κρίσης και η γυμνή αλήθεια." στο Σύλλογο των Αθηναίων την 7/3/2019.

Παρουσιάσεις ' Του Φακέλου Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής& Πολιτικής Ασφάλειας ΕΕ. Της Σφαιρικής Στρατηγικής Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ & της Έκθεσης της ΚΕΠΠΑ του 2016'

Το Δημόσιο Χρέος (ΔΧ) και η Βιωσιμότητα του, χωρίς Σχόλια και Κριτική.

Κυπριακή Οικονομική Κρίση

ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Οικονομική ΚρίσηΑναστάσιος Μπασαράς: Η Παρουσίασή μου ' Defence Logistics in the 21st Century' στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας

Περισσότερα: www.abc10.gr 

Πατέρας 3 τέκνων (++). Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα.