-1/9- Σε ισχύ τίθενται  οι διατάξεις για τις αναλήψεις μετρητών στο πλαίσιο των capital controls, που είχαν ανακοινωθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις αρχές Αυγούστου.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από σήμερα μεταξύ άλλων ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα.

-1/9- Θετικός για το λιανεμπόριο ήταν ο μήνας Ιούνιος, καθώς οι πωλήσεις, τόσο ως προς αξία όσο και ως προς όγκο, επανήλθαν σε θετικό πρόσημο μετά την υποχώρηση που σημείωσαν τον Μάιο. Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων καταγράφηκε αύξηση σε σύγκριση τόσο με τον Ιούνιο του 2016 όσο και με τον Μάιο 2017, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση να σημειώνονται σε κατηγορίες προϊόντων που δεν θεωρούνται ανελαστικές δαπάνες, εν προκειμένω ρούχα, παπούτσια και ηλεκτρικές συσκευές. Από την άλλη, πολύ μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στις πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων.

-2/9- Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στη μεταποίηση), φτάνοντας στις 52,2 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Ιούλιο. Η σημαντική βελτίωση του δείκτη στο υψηλότερο, μάλιστα, επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008 αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά. Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες δηλώνει ανάπτυξη.

-2/9- Το Μεξικό και ο Καναδάς θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA), ακόμη και αν αποχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, διεμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Ιλδεφόνσο Γκαγιάρδο. «Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής θα εξακολουθήσει να ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Μεξικού και Καναδά», δήλωσε ο κ. Γκαγιάρδο σε εκδήλωση στην Πόλη του Μεξικού, προσθέτοντας πως μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. «Ο μοναδικός που θα μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοια απόφαση, ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι ο γείτονάς μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μεξικού, ΗΠΑ και Καναδά επαναλαμβάνονται από χθες στην Πόλη του Μεξικού, με στόχο την αναθεώρηση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί πριν από 23 χρόνια. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA, στην περίπτωση που δεν τον ικανοποιεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

 -3/9- Ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν οι ισπανικές νεοφυείς επιχειρήσεις και ενδέχεται να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Πολλοί Γερμανοί επιλέγουν να εργαστούν και να εγκατασταθούν στην Ισπανία, παρά τους χαμηλότερους μισθούς. Αλλά τι είναι αυτό που προσελκύει ολοένα περισσότερους Γερμανούς, και όχι μόνον, επιχειρηματίες και εργαζομένους στην Ισπανία; Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση και η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών είναι πλουσιοπάροχη. Το 2017 διατέθηκαν σχεδόν 4 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο το 2016

-3/9- Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποκαλυφθεί το μέγεθος των ζημιών από τη βιβλικών διαστάσεων τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ», αλλά τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον πρώτο απολογισμό προκαλούν δέος για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να υπερβεί τα 160 δισ. δολάρια – δηλαδή όσο ήταν το κόστος του τυφώνα «Κατρίνα». Δεκάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν πλημμυρίσει από τις καταρρακτώδεις βροχές, κεντρικές οδικές αρτηρίες, σχολεία και νοσοκομεία και αυτοκινητόδρομοι βυθίστηκαν στο νερό.


-4/9- Στο 1,6% εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017, σε συνέχεια της δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ, την περασμένη Παρασκευή, της εκτίμησης ότι το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,8%.

-4/9- Εκρηξη φοροδιαφυγής και συρρίκνωση των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα από ακίνητα είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που οδήγησε στην υπερφορολόγηση των πολιτών.

Τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2016 (που δηλώθηκαν στην εφορία το 2017) είναι σε γνώση τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και των πιστωτών της χώρας και όπως φαίνεται θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η πορεία των δημοσίων εσόδων το 2018, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να «σκαρφαλώσει» στο 3,5% του ΑΕΠ, είναι το κλειδί για την επιτυχία του υπεραισιόδοξου αυτού στόχου.

-5/9- Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε σημαντικό ποσοστό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ή ακόμη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να «σταθούν όρθιες», σχολιάζει η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Bain & Company στην έρευνα για τη φερεγγυότητά τους, βάσει των οικονομικών καταστάσεών τους στα τέλη του 2016.

Σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου» βρίσκεται το 28% των ευρωπαϊκών τραπεζών από το 26% το 2013, η πλειονότητα των οποίων είναι ιταλικών, ελληνικών πορτογαλικών και ισπανικών συμφερόντων.

-5/9- Περιορίζονται επικίνδυνα οι πιθανότητες για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) σε καίρια ζητήματα ύστερα από διαπραγματεύσεις επί πέντε διαδοχικά 24ωρα στην Πόλη του Μεξικού. Αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα πιο φλέγοντα, σχολίασαν πηγές του Bloomberg. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έξοδο των ΗΠΑ από τη NAFTA, κάτι που είχε επαναλάβει κατά καιρούς στην προεκλογική εκστρατεία. Τελική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού είναι στα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές και συμμετέχοντες σε αυτόν τον γύρο συνομιλών. Πολλοί θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

 -6/9- Ενας στους τέσσερις ανθρώπους (25%) σε ολόκληρο τον πλανήτη, καταφέρνει απλώς «να τα βγάζει πέρα» οικονομικά και αυτή η κατηγορία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε πιθανές μελλοντικές οικονομικές αναταράξεις επισημαίνει η πιο πρόσφατη έκδοση της μελέτης της HSBC «Η δύναμη της προστασίας», με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το μέλλον».

-6/9- Ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με μειωμένο επιτόκιο 1,91% έναντι 1,95% στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας.

-6/9- Μεγαλύτερη του στόχου ήταν η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) αγγίζουν τα 101,8 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό - στόχο που ήταν 103,4 δισ. ευρώ.

-7/9- O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολόγων της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε ‘B-‘ από ‘CCC'. Αναβάθμισε, επίσης, το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολόγων της Eurobank σε ‘B' από ‘C'.

H κίνηση αυτή ακολουθεί την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα από τον Fitch σε ‘B-‘ στις 18 Αυγούστου 2017.

-7/9- Την καλύτερη επίδοση στη μέχρι τώρα πορεία της στο λιμάνι του Πειραιά πέτυχε η Cosco τον φετινό Αύγουστο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας, διακινήθηκαν συνολικά 344.000 εμπορευματοκιβώτια, ξεπερνώντας μάλιστα κατά 4,2% το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε επίσης σημειωθεί τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (329,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια). Πρόκειται για μέγεθος που είναι σχεδόν το μισό από τη συνολική ετήσια δραστηριότητα των κοντέινερ που προσέλκυε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τα χρόνια πριν παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του Προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ στον κινεζικό όμιλο, δείγμα της τεράστιας ανάπτυξης που έχει συντελεστεί έκτοτε.

-8/9- Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 0,1% την προηγούμενη εκτίμησή της για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Χάρη και στον ρυθμό ανάπτυξης 2% που είχε καταγραφεί στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται πλέον πως θα αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007. Η επιτάχυνση της οικονομίας της Ευρωζώνη οφείλεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και στην ενίσχυση των επενδύσεων, ενώ καταγράφηκε υποχώρηση των εξαγωγών εξαιτίας και της ενίσχυσης του ευρώ κατά περίπου 14% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2017 και κατά περίπου 6% έναντι καλαθιού σημαντικών νομισμάτων.

-8/9- Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έρθουν σε συμφωνία ώστε να εξακολουθήσουν να είναι νόμιμα τα διασυνοριακά χρηματοπιστωτικά συμβόλαια και μετά το Brexit, προειδοποίησαν χθες δύο μεγάλα τραπεζικά λόμπι. Η βρετανική οικονομία εξακολούθησε να αναπτύσσεται με υποτονικό ρυθμό εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit, ενώ η έλλειψη εργατικού δυναμικού προκάλεσε, τον Αύγουστο, την ταχύτερη αύξηση μισθών των δύο τελευταίων ετών στη Βρετανία.

Το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα διασυνοριακά συμβόλαια που συντάσσουν βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα είναι ασαφές μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησαν χθες δύο μεγάλα τραπεζικά λόμπι του Λονδίνου (UK Finance και Association for Financial Markets in Europe). «Υπολογίζεται πως περιουσιακά στοιχεία, ύψους 1,3 τρισ. ευρώ, τραπεζών με έδρα τη Βρετανία σχετίζονται με τη δυνατότητα παροχής διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών – πολλά εκ των οποίων υποστηρίζουν ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της AFME Σάιμον Λούις. «Συνεπώς, είναι κρίσιμης σημασίας να αποσαφηνιστεί εγκαίρως πως αυτά τα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να είναι έγκυρα μετά την έξοδο της Βρετανίας» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε ο κ. Λούις.

-9/9- Μείωση πάνω από 60% κατέγραψαν οι δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια στα χρόνια της κρίσης.

Ειδικότερα, οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων της χώρας από 5,8 δισ. ευρώ το 2008 περιορίστηκαν σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έρευνα ποιοτικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων τουριστών για το 2016 που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδειξε ότι κατά την περυσινή χρονιά οι Ελληνες αύξησαν κατά 4,7% τις δαπάνες τους για προσωπικά ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας (ανάπαυση, αναψυχή, διακοπές κ.ά.) σε σχέση με το 2015. Στον αντίποδα, στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό το 2016 μειώθηκαν κατά 1,5%.

-10/9- Την ανάγκη ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού μείγματος συλλογικών διαπραγματεύσεων υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να βρουν ένα νέο modus vivendi στις εργασιακές σχέσεις ώστε η χώρα να μην επαναλάβει τα αδιέξοδα των εργασιακών πρακτικών του παρελθόντος, που συνέβαλαν στην κρίση που μας έφερε στη σημερινή δυσμενή κατάσταση.

-10/9- Στο 0,9% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο υποχωρώντας για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου σε μεταβολή κάτω του 1%. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, φαίνεται ακόμη η επίδραση στις τιμές των αυξήσεων σε σειρά έμμεσων φόρων, επίδραση, βεβαίως, η οποία σταδιακά μειώνεται σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

-11/9- Την αισιοδοξία του για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 μεταφέρει το δημοσιονομικό συμβούλιο στην τριμηνιαία του έκθεση, βάζοντας όμως αρκετά ερωτήματα για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μεγέθυνσή του κατά 1,8%. Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία των εσόδων, κυρίως οι εισπράξεις των άμεσων φόρων, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος που αποκλίνει σημαντικά από τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (0,8%) αποτελεί μια θετική εξέλιξη, υπό την έννοια ότι εδραιώνεται η προσδοκία για αύξηση του ΑΕΠ το 2017. Ωστόσο, ο στόχος για αύξηση της τάξεως του +1,8% μπορεί να επιτευχθεί εάν το 2ο εξάμηνο η μεγέθυνση φθάσει το 3,1% σε σχέση με πέρυσι».

-12/9- Η ελληνική οικονομία προσαρμόζεται στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις, αλλά συχνά με λάθος τρόπο, αποκαλύπτει η έκθεση (Euro Plus Monitor) του Lisbon Council, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στον δείκτη προόδου προσαρμογής που καταρτίζει το Lisbon Council σε συνεργασία με την τράπεζα Berenberg, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση το 2016, αν και έχοντας ελαφρώς επιδεινώσει την επίδοσή της (ύστερα από τη μεγάλη επιδείνωση του 2015).

-12/9- Την αναγκαιότητα να στραφούν άμεσα και μαζικά στην κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων τόνισαν οι επικεφαλής μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της τεχνολογίας, ενώ πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και η Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν την κυκλοφορία αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσεως στις μεγαλουπόλεις. Bρετανία και Γαλλία θέλουν να εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική έως το 2040.

-12/9- Kατά 14.402 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον περασμένο Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο (με εξαίρεση τη διετία 2013-2015) οι απολύσεις κατά κανόνα υπερισχύουν των προσλήψεων. Ωστόσο, και σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη στο 8μηνο του 2017, διατηρήθηκε θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας, με τις προσλήψεις να υπερισχύουν κατά 248.743 από τις αποχωρήσεις. Το ίδιο διάστημα, βέβαια, συνεχίστηκε η ενίσχυση των ευέλικτων και υποαμειβόμενων θέσεων εργασίας, έναντι της πλήρους απασχόλησης. Στο 8μηνο, μόλις το 47,62% των νέων προσλήψεων αφορούσε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

-13/9- Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα στη γενικότερη τάση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και ιδιωτών, με σκοπό την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας. Oπως προκύπτει από σχετική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία επειδή θέτει σε προτεραιότητα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της.

-13/9- Μείωση κατά μία μονάδα κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης αισιοδοξίας στην Ελλάδα, ο οποίος με βάση την παγκόσμια έρευνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη της Nielsen διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, το 85% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά.

-14/9- Απώλειες 5,4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταγράψει ενδεχομένως η Ε.Ε. από φόρους που δεν έχουν καταβάλει η Facebook και η Google το διάστημα 2013 - 2015, όπως καταδεικνύει σε έκθεσή του ευρωβουλευτής, αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ο συντάκτης της έκθεσης Πάουλ Τανγκ, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημειώνει ότι «οι ψηφιακές πολυεθνικές ελαχιστοποιούν το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ε.Ε. κατευθύνοντας όλα τα έσοδα σε κράτη-μέλη με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο». Η έκθεση θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, μία μέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Ταλίν της Εσθονίας.

-14/9- Ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας από την Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, κ. Renato Mazzoncini.

-14/9- Τους άξονες των στρατηγικών δράσεων ώστε να αντιστραφεί η «ζοφερή πραγματικότητα ενός συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς αποθεματικά» παρουσιάζει ο ΣΕΒ τονίζοντας ότι ο κάθε εργαζόμενος, στον ιδιωτικό τομέα, με τα εισοδήματα και τους φόρους που πληρώνει, συντηρεί 2,8 άτομα του πληθυσμού που είτε δεν εργάζονται, είτε απασχολούνται στο Δημόσιο. Επίσης, μόνο το 43% των γυναικών και το 14% των νέων 15-24 ετών εργάζεται έναντι 61% και 33% αντιστοίχως στην ΕΕ-28. Ετσι, σύμφωνα με την αναλυτική του έκθεση ο ΣΕβ διαπιστώνει ότι «το 2050 θα αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για κάθε ένα συνταξιούχο».

-15/9- Το εισόδημα των Αμερικανών να έχει αυξηθεί το 2016 και το 2015. Κι ενώ σχεδόν όλες οι εισοδηματικές κατηγορίες είδαν το εισόδημά τους να αυξάνεται, στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει, παράλληλα, μειωθεί η φτώχεια στις ΗΠΑ.

-15/9- Καταποντίστηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, δημιουργώντας «τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και οριακά, να απέχει από τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 3,55 δισ. ευρώ έναντι 3,573 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 1,759 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων να καταρρέουν, ενώ αντίθετα οι επιστροφές φόρων να καταγράφουν υπέρβαση.

-15/9- Ρώσοι και Ουκρανοί βαθύπλουτοι, που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, και ένας Σύρος επιχειρηματίας, φίλα προσκείμενος στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, έχουν λάβει κυπριακή υπηκοότητα και κυπριακό διαβατήριο και κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα στην Ε.Ε., χάρη στην πρακτική της «χρυσής βίζας» που έχει υιοθετήσει η Λευκωσία. Από το 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία χορηγεί κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο σε όποιον επενδυτή τοποθετήσει 2.000.000 ευρώ στην αγορά ακινήτου ή 2.500.000 ευρώ σε κυπριακές επιχειρήσεις ή ομόλογα του κυπριακού Δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο έχει αντλήσει πάνω από 4 δισ. ευρώ, χορηγώντας τουλάχιστον 400 διαβατήρια σε ξένους μεγιστάνες.

-16/9- Εύθραυστη παραμένει μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη, καθώς στην πραγματικότητα δεν παρατηρείται διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank. Oπως υποστηρίζει, η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 21,2% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 23,5% τον περυσινό αντίστοιχο μήνα, καθώς και η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,3% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 σε ετήσια βάση, έναντι μόλις 2,6% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εξόδου από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών.

-16/9- «Ολοκληρώστε την τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα από το Ταλίν της Εσθονίας. «Πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ σύσσωμοι οι επικεφαλής των θεσμών έστειλαν αυστηρό μήνυμα για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η δικαστική διαμάχη με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.


-17/9- Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος της οικοδομής από την οικονομική κρίση, καθώς η αποεπένδυση που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία είναι άνευ προηγουμένου. Τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην οικοδομή καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού δευτέρου τριμήνου (288 εκατ. ευρώ) για επενδύσεις σε κατοικίες, δηλαδή σε συνολικά 90 ημέρες, αντιστοιχούν σε μόλις τρεις ημέρες επενδύσεων στο απώγειο της αγοράς, κατά το 2007!

Μοιραία, η συμβολή των επενδύσεων σε κατοικίες με το πέρας και του δεύτερου τριμήνου δεν ξεπερνά πλέον το 0,6% του ΑΕΠ, όταν στο απώγειο της αγοράς, το 2007, άγγιζε το 11%, με τον κλάδο να αποτελεί τότε κινητήριο μοχλό της οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

-18/9- Δέκα μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους στη Χαλκιδική, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Γρηγόρη Τάσιου, προέδρου της Ενωσης Ξενοδοχείων του δημοφιλούς προορισμού της Βόρειας Ελλάδας.

-19/9- Υπερδιπλασιασμό κατά 108,8% παρουσίασε το 2016 ο αριθμός των πληρωμών στη χώρα μας που έγινε με κάρτες, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τάση αυτή, που καταγράφεται και επίσημα στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την προηγούμενη χρονιά, συνεχίζεται και το 2017, μετά τη διασύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την υποχρεωτική τοποθέτηση τερματικών POS από το σύνολο των εμπόρων και των επαγγελματιών.

-19/9- Αύξηση 8,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2016, έναντι μείωσης 7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2016 με το 2015.

-20/9- Δυνητικά έσοδα ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ θα μπορούσε να έχει το ελληνικό Δημόσιο στην τριετία 2015-17 αν επέβαλλε στην οικονομία διαμοιρασμού (μισθώσεις τύπου Airbnb) τη φορολόγηση που ισχύει στα ξενοδοχεία.

-21/9- Παρότι η Νορβηγία συχνά έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα μεταξύ της εκμετάλλευσης του άφθονου πετρελαίου της και της υιοθέτησης πολιτικών που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος, ο «μαύρος χρυσός» εξακολουθεί να χρηματοδοτεί γενναιόδωρα το κρατικό επενδυτικό ταμείο της, το Government Pension Fund, του οποίου οι αποδόσεις κατευθύνονται στην κάλυψη των αναγκών των επερχόμενων νορβηγικών γενεών. Σήμερα, τα περιουσιακά του στοιχεία πρώτη φορά στην ιστορία του ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ότι αυτοί που το διοικούν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

-21/9- Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές 50.386 τόνων ελαιολάδου συνολικής αξίας 214,9 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, εξήγαγε το ελαιόλαδο με μέση τιμή 4,2 ευρώ/κιλό, την ώρα που και το φθηνότερο επώνυμο σε ελληνικό σούπερ μάρκετ πωλείται προς 8 με 8,50 ευρώ/λίτρο, δηλαδή σε περίπου διπλάσια τιμή (1 λίτρο λάδι ζυγίζει 915 γρ.). Για ποιο λόγο το ελληνικό παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξάγεται στη μισή τιμή από αυτήν που επικρατεί στο ελληνικό λιανεμπόριο για το τυποποιημένο; Διότι η πλειονότητα της εξαγόμενης ποσότητας αφορά χύμα ελαιόλαδο. Θυμηθείτε τα βυτιοφόρα με τα οποία ήταν υπερφορτωμένο το πλοίο «Norman Atlantic», που πήγαινε από την Ελλάδα στην Ιταλία και έπιασε φωτιά εν πλω, παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 2015.

-21/9- Υπέρ της εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς κάποια προληπτική γραμμή στήριξης αλλά υπό στενή εποπτεία τάχθηκε ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, τονίζοντας ότι η πολιτική βούληση για ένα πρόγραμμα ακόμη και προληπτικής φύσης στην Ελλάδα ή στα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι μηδενική.

-22/9- Στη διαφθορά και όχι στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας αποδίδουν σχεδόν οι μισοί Ρώσοι την αδυναμία της ρωσικής οικονομίας να σημειώσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σημαντική μερίδα της ρωσικής κοινής γνώμης έχει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει βελτίωση στην οικονομία. Σύμφωνα με τα πορίσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Ρωσική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημοσίου Τομέα, μεταξύ του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, ποσοστά των Ρώσων μεγαλύτερα του 43% εκτιμούν ότι επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας και η Ρωσία διολισθαίνει εκ νέου σε ύφεση.

-22/9- Κατά 30,3% υποχώρησε σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, ενώ την ίδια περίοδο χάθηκαν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση. Το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι η συρρίκνωση αυτή οφείλεται στην οικονομική κρίση που ακολούθησε και κατ’ επέκταση στη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια ή μάλλον το αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας, κατά την οποία η ελληνική μεταποίηση χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, χωρίς ανάλογη αύξηση της παραγωγικότητας. Με άλλα λόγια, την εποχή των «παχιών αγελάδων» για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης χάθηκε πολύτιμο έδαφος και τώρα ο κλάδος αναζητεί διέξοδο μέσα κυρίως από τις εξαγωγές.

-22/9- Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Investors Service υποβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά μια βαθμίδα, σε Aa2 (από Aa1).

Tαυτόχρονα, o oίκος μετέβαλε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Βρετανίας σε σταθερή από αρνητική.

-23/9- Συνέχιση της καθοδικής πορείας της ανεργίας και κατά τα επόμενα χρόνια προβλέπει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της, που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι αναλυτές της τράπεζας παρατηρούν ότι η ανεργία πέφτει, παρά τη στασιμότητα των τελευταίων ετών, και εκτιμούν πως η πτώση αυτή θα συνεχιστεί. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η διάρθρωση της αγοράς εργασίας, οι σχετικές αμοιβές των επιμέρους δεξιοτήτων και η φύση της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια θα προσδιοριστούν από την εξέλιξη μιας σειράς παραγόντων, οι οποίοι είτε διαμορφώθηκαν την περίοδο της κρίσης είτε καθορίστηκαν από τις ευρύτερες γεωπολιτικές και δημογραφικές εξελίξεις.

-23/9- Στην άμεση διακοπή του εργοστασίου παγωτού στον Ταύρο προχωρά η Froneri Hellas (πρώην Nestle), στην εταιρεία στην οποία είχε μεταφερθεί η δραστηριότητα παγωτού της Nestle to 2016.

Η διακοπή ισχύει άμεσα, καθώς για φέτος το εργοστάσιο έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του. Στο εργοστάσιο απασχολούνται 102 άτομα για τους οποίους θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

-24/9- Την πρόθεσή της να πουλήσει τις μάρκες ελαιολάδων Άλτις, Ελάνθη και Solon που παράγει στην Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ελαΐς- Unilever Hellas. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο των στρατηγικών επιλογών της Unilever για την κατηγορία των μαργαρινών. Τούτο, σύμφωνα με την εταιρεία, σημαίνει μεταβίβαση στον αγοραστή τόσο του εργοστασίου ελαιολάδου στην οδό Πειραιώς όσο και των εργαζομένων.

-24/9- Χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν μέχρι σήμερα οι δραστηριότητες που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων/ΕΤΣΕ, το λεγόμενο «σχέδιο Γιούνκερ». Η εν λόγω χρηματοδότηση αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους σχεδόν 3,7 δισ. ευρώ.

-25/9- Επισήμως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν από το 2009, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι το έλλειμμα της χώρας είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, που είναι και το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό όριο

-25/9- Eurobank: Η Ελλάδα χρειάζεται 80 δισ. ευρώ για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2010

-25/9- Στα 152 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό εκτιμώμενο ποσό των διαφυγόντων εσόδων στην ΕΕ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) το 2015, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ελλάδα το «έλλειμμα ΦΠΑ» την ίδια χρονιά υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ ή το τρίτο μεγαλύτερο σε ποσοστό (28,3%) στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία (37,2%) και τη Σλοβακία (29,4%).

-26/9- Σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που διέπεται από κανονισμούς της Ευρωζώνης για τις χώρες των οποίων η χρηματοπιστωτική σταθερότητα απειλείται, προβλέπει το Eurasia Group ότι θα περάσει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

-26/9- Στην 116η θέση μεταξύ 159 χωρών, κατρακυλώντας 27 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη, βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που καταρτίζει το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2015 σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας από την «Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο», η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117), ενώ καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε., αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

-26/9- Τα 16,5 εκατ. έφθασαν το 2016 οι άνθρωποι με περιουσία άνω του ενός εκατ. δολαρίων. Ο αριθμός τους είναι αυξημένος 8% από το 2015. Η αξία της περιουσίας τους άγγιξε τα 63,5 τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2016, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Capgemini. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Κίνα συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων. Το 2025, ο καθαρός πλούτος τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια.

Αύξηση των πλουσίων και των περιουσιών τους κατά 20% σημειώθηκε στη Ρωσία. Η Γαλλία ξεπέρασε τη Βρετανία στο top 5 των χωρών με τα περισσότερα άτομα που διαθέτουν καθαρό πλούτο άνω του ενός εκατ. δολαρίων. Παγκοσμίως, οι πλούσιοι αυξήθηκαν το 2016 κατά 1,15 εκατ.

-26/9- Ενα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της διακίνησης προϊόντων απομίμησης, καθώς και του λαθρεμπορίου έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παγκοσμίως. Ταυτόχρονα και οι καταναλωτές μπορούν με μια απλή εφαρμογή να ταυτοποιήσουν ένα προϊόν με την επιχείρηση που το έχει κατασκευάσει.

Ο λόγος για το Παγκόσμιο Μητρώο Κωδικών GS1, με την ονομασία GEPIR, μια παγκόσμια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου καταχωρίζονται οι μοναδικοί αριθμοί που φέρουν τα προϊόντα, οι γνωστοί barcodes.

-27/9- Οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο υποχώρησαν για πρώτη φορά, σε ετήσια βάση, από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανακοίνωσε χθες η Νationwide Building Society. Οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,6% στο Λονδίνο το τρίτο τρίμηνο του 2017, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2009 για την αγορά κατοικίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, η επίδοση της αγοράς του Λονδίνου ήταν η ασθενέστερη σε ολόκληρη τη Βρετανία για πρώτη φορά από το 2005. Η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση επέφερε πλήγμα στην αγορά κατοικιών του Λονδίνου, αν και η γενικότερη έλλειψη κατοικιών έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

-27/9- «Τα λάθη της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τους Τσίπρα και Βαρουφάκη το 2015 γύρισαν τη χώρα πίσω» επισημαίνει η μηνιαία οικονομική ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ενώ η Ευρωζώνη ανακάμπτει πλέον στο σύνολό της, «η Ελλάδα παραμένει μια ιδιάζουσα περίπτωση» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει πως «μέχρι πρότινος η χώρα περνούσε βαθιά ύφεση ενώ και πέρσι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% και ήταν η μοναδική οικονομία της Ευρωζώνης με αρνητικό πρόσημο.»

-28/9- Πάνω από ένα δισ. δολάρια μπορεί να γλιτώσει ο Αμερικανός πρόεδρος εάν εφαρμοστεί το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα των New York Times. Ωφελημένες θα είναι, επίσης, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, με ενίσχυση της ετήσιας κερδοφορίας τους κατά 7% ή κατά 6,4 δισ. δολάρια, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

-28/9- Τις τρεις από τις τέσσερις αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ επί των 14 συνολικά ενεργών λιγνιτικών μονάδων της προτείνει προς πώληση η Κομισιόν.

-28/9- Η μείωση μισθών, η οριακή αύξηση της πλήρους απασχόλησης και η εκτόξευση της μερικής απασχόλησης χαρακτήρισαν το 2016 την εγχώρια αγορά εργασίας, όπως σκιαγραφείται από τα στοιχεία των ίδιων των επιχειρήσεων, που δηλώνονται στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις και κατατίθενται στον ΕΦΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων μισθωτών αυξήθηκε συνολικά κατά 2,71% μέσα σε ένα χρόνο (Δεκέμβριος 2015 με Δεκέμβριο 2016), οι ασφαλισμένοι με πλήρη απασχόληση αυξήθηκαν μόλις κατά 0,13%, έναντι εκατονταπλάσιας αύξησης, κατά 12,37%, των ασφαλισμένων με μερική. Η σύγκριση είναι δραματική και συνάμα αποκαλυπτική, καθώς καταδεικνύει την πλήρη κυριαρχία των ευέλικτων και χαμηλά αμειβόμενων μορφών απασχόλησης, με άμεση συνέπεια τόσο στην καθημερινότητα των εργαζομένων όσο και στα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης. Συνολικά, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, τον περασμένο Δεκέμβριο οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αυξήθηκαν κατά 64.903 άτομα. Μάλιστα, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι πάνω από το 50% των θέσεων με μερική απασχόληση αφορά τους κλάδους ξενοδοχείων-εστιατορίων και λιανικού-χονδρικού εμπορίου. Αναλυτικά, από τους συνολικά 598.186 εργαζόμενους σε θέσεις μερικής απασχόλησης, επί συνόλου 1.846.806 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (1.811.435 απασχολούνται σε επιχειρήσεις και 35.371 σε οικοδομοτεχνικά έργα), οι 305.775 απασχολούνται στους συγκεκριμένους δύο τομείς.

-29/9- Επιβεβαιώθηκε και το α΄ εξάμηνο του 2017 –όπως είχε συμβεί ήδη στο α΄ τρίμηνο– η αλλαγή τάσης στα αποτελέσματα των εισηγμένων όπου για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 οι κερδοφόρες είναι περισσότερες από τις ζημιογόνες και μάλιστα βελτίωσαν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς 113 εισηγμένων, που περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες εταιρείες με βάση την κεφαλαιοποίησή τους και είχαν δημοσιεύσει μέχρι χθες αποτελέσματα –η σχετική προθεσμία λήγει το απόγευμα του Σαββάτου– προέκυπτε ότι μία ομάδα 50 υγιών και εξωστρεφών εισηγμένων έκανε τη διαφορά στο χρηματιστήριο, καθώς ενίσχυσαν την κερδοφορία τους και απέδειξαν ότι έχουν αφήσει πίσω τους τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και των capital controls που είχαν ως αποτέλεσμα επί 24 συνεχή τρίμηνα (6 χρόνια) οι ζημιογόνες εισηγμένες να υπερτερούν των κερδοφόρων στη χρηματιστηριακή αγορά.

-29/9- Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2017, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τα δύο τελευταία χρόνια, φθάνοντας στο 3,1%. Ωστόσο, το τρίτο τρίμηνο το αμερικανικό ΑΕΠ ενδεχομένως να αυξηθεί με πιο αργούς ρυθμούς, κυρίως λόγω των καταστροφών που επέφεραν στο σύνολο της οικονομίας οι τυφώνες «Χάρβεϊ» και «Ιρμα». Σύμφωνα με την τρίτη κατά σειράν εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3,1% την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

-29/9- Τον τουρισμό και τη μεταποιητική βιομηχανία ξεχωρίζει η Alpha Bank ως τους τομείς που στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τη φετινή χρονιά. Οπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, πέραν των ευνοϊκών γεωπολιτικών συνθηκών στην περίπτωση του τουρισμού, οι παραπάνω τομείς αξιοποίησαν σε σημαντικό βαθμό την προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική οικονομία από το 2009 και μετά μέσω της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, ανακτώντας έτσι μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους στις διεθνείς αγορές

-30/9- Η ΙΒΜ αποτελεί τρανό παράδειγμα της παγκοσμιοποίησης και των επιπτώσεών της στην οικονομία και στους εργαζομένους. Τα γραφεία και τα εργοστάσιά της από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρούνταν κόμβοι καινοτομίας και εφευρετικότητας, πολύ καιρό πριν εμφανιστεί η Microsoft ή η Google. Ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια η ΙΒΜ μετακίνησε το κέντρο βάρους της σχεδόν στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Ινδία.

Σήμερα, στις τεράστιες εγκαταστάσεις της στην Ινδία απασχολεί περίπου 130.000 εργαζομένους, οι οποίοι ισοδυναμούν με σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού της προσωπικού παγκοσμίως. Η παρουσία της σε αυτή τη χώρα χρονολογείται από το 1951, διεκόπη το 1978 και ενεργοποιήθηκε ξανά το 1993. Στην Ινδία είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι της ΙΒΜ από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καλύπτοντας όλη την γκάμα των εργασιών, από τη διαχείριση των αναγκών μηχανοργάνωσης κολοσσών όπως η ΑΤ&Τ και η Shell, μέχρι τη διεξαγωγή ερευνών για τεχνολογίες αιχμής.

-30/9- Μείωση που μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε έως 60%, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν πριν από την οικονομική κρίση, μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ιδιωτικού νησιού. Αυτό αναφέρουν στην «Καθημερινή» μεσίτες που παρακολουθούν στενά τη συγκεκριμένη αγορά, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση και η αύξηση της φορολογίας έχουν οδηγήσει αρκετούς πωλητές-ιδιοκτήτες στη σημαντική μείωση των απαιτήσεών τους, κατά τουλάχιστον 30%. Το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί έπειτα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Αλλωστε, οι πωλητές είναι κατά κανόνα κληρονόμοι των εν λόγω ιδιοκτησιών, χωρίς την οικονομική επιφάνεια που ίσως θα περίμενε κανείς.

-30/9- Μόνον τρία επίπεδα πάνω από την κερδοσκοπική βαθμίδα του οίκου Fitch βρίσκεται πλέον η Deutsche Bank, μετά την υποβάθμιση στο επίπεδο ΒΒΒ+ από το Α-. Δικαιολογώντας την υποβάθμιση, η Fitch τόνισε πως τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων ιδιαιτέρως στην Ευρώπη πλήττουν τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό.