Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, Αγαπητοί φίλοι,
Μέσα στην κατάμεστη ωραία αίθουσα τελετών ‘ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ΄της Λ.Α.Ε.Δ., από της 09:00 μέχρι της 18:00 την Πέμπτη (28/11), κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον της ακροατηρίου περισσότερων από 250 άτομα , από όλα τα στρώματα των ενεργών πολιτών της χώρας της, ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το πρώτο Αεροπορικό Συνέδριο των Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων.
‘’Μαθαίνοντας από το Παρελθόν και Ενδυναμώνοντας το Μέλλον’’
Τέως υπουργοί και Υφυπουργοί, Βουλευτές, Εκπρόσωπος της ΠτΔ, Εκπρόσωπος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ/ΓΕΑ, Εκπρόσωποι του ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΕΛΑΣ, ΠΣ, Εκπρόσωπος της ΓΔΑΕΕ, Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Δήμων Αθηναίων, Ασπροπύργου, Επίτιμοι Αρχηγοί όλων των Κλάδων των ΕΔ και ΣΑ, Πανεπιστημιακοί καθηγητές και Κοσμήτορες των Στρατιωτικών Σχολών, Πρόεδροι Συνδέσμων και Ινστιτούτων, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Συνδέσμων και Ινστιτούτων, Επίτιμοι Ανώτατοι Αξιωματικοί όλων των Κλάδων των ΕΔ, Ανώτατοι, Ανώτεροι, Κατώτεροι Αξιωματικοί της ΠΑ και των άλλων κλαδων των ΕΔ. Μεγάλος αριθμός νέων, φοιτητών και μεταπτυχιακών ερευνητών. Ενεργοί πολίτες κάθε ηλικίας και όλων των στρωμάτων
Ονομαστικά και με πιθανή άκουσα παράλειψη κάποιων, κατά κατηγορία και αλφαβητική σειρά:
Υπουργοί -Βουλευτές - Θεσμικοί {Βαρβιτσιώτης Ιωάννης (χαιρετισμός), Δαβάκης Αθανάσιος τΥΥΘΑ, Δημοσχάκης Αναστάσιος Ε/ΑΕΛ.ΑΣ, Δριτσας Θεόδωρος τΥΝαυτιλίας, ΚΑΤΣΙΑΡΗΣ εκπρόσωπος εκκλησίας, ΚΥΡΙΑΦΙΝΗΣ Πέτρος Ταξχος Δ/ΓΔΑΕΕ, Πρεζεράκος Δ/ΣΓ Προεδρίας Δημοκρατίας, Τσιλίκας Στέργιος, Εκπρόσωπος Α/ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ}
Επ. Αρχηγοί – Πρέσβεις ε.τ. -Κοσμήτορες – Αντιπεριφερειάρχες - Δήμαρχοι {Αγγελόπουλος, Επ.Α/ΛΣ Ναύαρχος ε.α., Αναστασάκος Γεώργιος, Αρεοπαγίτης, Αντωνετσής Γεώργιος, Επ.Α /ΓΕΑ, Πχος εα, Αυλωνίτης Γεώργιος, Επ.Α /ΓΕΑ, Πχος εα, Γκίνης Κωνσταντίνος Επ.Α /ΓΕΣ, Στγος εα, Δοκιανός Σπυρίδων Πρέσβυς ε.τ., Κωτσιόπουλος Πέτρος ΣΙ Κοσμήτωρ ΣΙ, Λυντζεράκος Δημήτριος Επ.Α /ΓΕΑ, Πχος εα, Μαλλιάς Αλέξανδρος Πρέσβυς ε.τ., Μαυράκης Γεωργιος ΕΑ/ΓΕΑ, Πχος εα, Μαυρίδη Σοφία. Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, Μελανίτης Νικόλαος, Κοσμήτορας ΣΝΔ, Σκιαδάς Ελ. Αντιδήμαρχος, Χρηστίδης Κοσμάς Ε/ΑΓΕΝ, Νχος εα}
Πρόεδροι – Εκπρόσωποι Συνδέσμων, Ινστιτούτων {Αργουζής Σάββας Τξχος ΓΓ ΕΛΙΣΜΕ, Κούτρας Ιωάννης Πρόεδρος ΕΣΜΑ, Μπάκας Δημήτριος, Αντγος ε.α. Πρόεδρος «Κιβωτού’, ΜπαλτζώηςΙωάννης ΑΝΤΓΟΣ Ε.Α., Μπελεγράτης Σπυρίδων Π/ΣΕΕΘΑ ΑΝΤΓΟΣ ε.α, Νικολόπουλος Βασίλειος Π/ΠΟΣ Ταξχος ε.α, Σκλήρης Στράτος Απχος Α/ΑακΕ, Χατζηαθανασίου Θωμάς ΓΓ/ΑακΕ Απχος, Χρίστου Παύλος Υπχος Αντιπρόεδρος ΕΑΑΑ}
Ανώτατοι Αξκοι Επίτιμοι - Χορηγοί {Αθανασάκος Δ, Ε/Δντης ΣΓ ΠτΔ, Πχος εα, Γαλανόπουλος Οδυσσέας Απχος εα ΕΓΕ/ΓΕΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Κωνσταντίνος Απχος ΕΔ/ΔΑΕ, ΚΕΛΑΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Απχος Δ/Γκλάδου, ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΑ/ΑΤΑ, Μέλλος Κωνσταντίνος, Διευθυντής, INTRACOM DEFENSE, ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ Γεώργιος Απχος ε.α., ΝΟΥΣΙΑΣ Γρηγόριος Απχος ΕΔ/ΔΑΥ, Ξαρχουλάκος Στυλιανός Απχος εα, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Απχος εα, Παπαδημητρίου Σωτήρης, Διευθυντής, INTRACOM DEFENSE, Παπαδόπουλος Δημήτριος Πρόεδρος Αττικα Τσανελ, Παπάτσας Νικόλαος Αντιπρόεδρος EFA Ventures, Παπούλης Σωτήριος Απχος εα, Πατσαντάρας Ιωάννης Απχος εα ΕΑ/ΑΤΑ, ΠΟΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Αντγος εα, Σεβδαλής Γιάννης, Διευθυντής, INTRACOM DEFENSE, Σκαρλάτος Γεώργιος ΕΥ/ΓΕΕΘΑ, Απχος εα, Σκλήκας Γεώργιος Απχος εα, ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΕΓΕ/ΓΕΑ, Σχορτσανίτης Θεόδωρος Απχος εα,, ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ Αλέξανδρος, Δντής ΕΑΒ, Φιλιππάκης Μιχαήλ Δρ, Ψηφίας Αθανάσιος Αντιναύαρχος εα. ΕΔ/ΓΕΝ ΓΚΛ}
Οι Επόπτες του Συνεδρίου Γεώργιος Γερούλης, Δρ, Απχος (Ι) και Αναστάσιος Μπασαράς Σχος (Μ) ε.α, τ.Ανώτερο Στέλεχος του ΝΑΤΟ εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά και σχεδίασαν, προετοίμασαν, οργάνωσαν, συντόνισαν και υλοποίησαν άψογα όλες τις απαραίτητες δράσεις του Συνεδρίου.
Οι Συντονιστές μας Παναγιώτης Κατσαρός Απχος ε.α. και Λένα Τσιτσάρα Στέλεχος της Αμυντικής Βιομηχανίας, συντόνισαν τους εισηγητές της πρώτης και δεύτερης ενότητας, αντίστοιχα, κατά ένα εξαιρετικό και δίκαιο τρόπο.
Οι 16 εισηγητές (Ενότητα Πρώτη: Επιχειρήσεις & Υποστήριξη: Βρεττός Βασίλειος, Γερούλης Γεώργιος, Αποσπόρης Παναγιώτης, Χουλιάρας Αθανάσιος, Μπίμπιζας-Πίνης Κωνσταντίνος, Πετρίδης Δημήτριος, Ζηκίδης Κ./Παπακανέλλος Π., Μπασαράς Αναστάσιος και Ενότητα Δεύτερη: Αμυντική Οικονομία & Τεχνολογία: Χατζηαναστασίου Κωνσταντίνος, Κολοβός Αλέξανδρος, Βλαχάβας Ιωάννης, Κωστής Θεοδ. & ΝικολαΪδου Παν., Ταραλάς Γιώργος, Αναστασάκης Ιωάννης, Δημητριάδης Παναγιώτης, Γιαννιτσόπουλος Θεόδωρος, Μπακ-Απ: Ντουάνογλου Κυριάκος, Κύργος Ζήσης) του Συνεδρίου 12 Αξιωματικοί (5 Ιπτάμενοι, 4 Μηχανικοί Μηχανικοί, 1 Ε/Α, 1 Μετεωρολόγος, 1 Διοικητικός ) και 4 Καθηγητές διδάκτορες παρουσίασαν, ανέπτυξαν, συζήτησαν τα θέματά τους, κατά ένα εξαιρετικό τρόπο και με περίσσεια απλότητα και σαφήνεια. Ολες οι εισηγήσεις άρχιζαν με το γράμμα Α -ΑΡΙΣΤΕΣ-! Η μια καλύτερη από την άλλη από όπου και αν αρχίστε τον κύκλο! Και, ένα μεγάλο Εύγε στους Εισηγητές.
Οι Νεφέλες για μια ακόμη φορά συνέδραμαν στην εκτέλεση του Συνεδρίου (κκ Γεωργούση Λένα, Καρανίκα Εύη, Μπασαρά Λίνα, Χατζή Γεωργία, Χατζηαναστασίου Βάσω και Χρυσηίδα, Χειράκη Αναστασία) και τις ευχαριστούμε θερμά.
Επισκοπήσαμε και εξετάσαμε τον ρόλο και την σημασία της Αεροπορικής Ισχύος, όπως και τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ασφάλεια της Χώρας. Θεωρήσαμε βασικής σημασίας την εργαλειοποίηση και την αξιοποίηση των διδαγμάτων που μας προσφέρει το παρελθόν από την χρήση και εξέλιξη όλων των στοιχείων της Αεροπορικής Ισχύος, προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον της.
Εστιάσαμε στο θέμα του Συνεδρίου και αποκαλύψαμε νέες τεχνολογίες και ευκαιρίες καινοτομίας στους τομείς του αέρα, του διαστήματος, του κυβερνοχώρου, της τεχνητής νοημοσύνης, και της οικονομίας, και δώσαμε -λόγω της μεγάλης εμπειρίας στον αεροδιαστημικό χώρο αλλά και υψηλής γνώσης, μια ασυναγώνιστη ευκαιρία να εξεταστούν οι υπάρχουσες και εν-δυνάμει δυνατότητές της Χώρας μας: τεχνολογικά, διαρθρωτικά, δογματικά και οικονομικά.
Προκαλέσαμε με τα συμπεράσματα, τις προτεινόμενες λύσεις, τις προτάσεις και τις ερωτήσεις και ανησυχίες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρουν «ευήκοα ώτα» και «εύληπτους δέκτες». Δηλαδή προς κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά κυρίως προς τα υπεύθυνα όργανα και τα πρόσωπα εκείνα που έχουν ταχθεί από την Πολιτεία και τους νόμους του Κράτους, να λαμβάνουν αποφάσεις πάνω σε θέματα διαχείρισης των ποικιλώνυμων απαιτήσεων λειτουργίας των Ε.Δ. και ιδιαίτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και κάθε αμυντικής επιχειρηματικής οντότητας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που εστιάζει στην αμυντική αποτελεσματικότητα και αυτονομία της Χώρας, στην εξοικονόμηση πόρων και καινοτόμες προτάσεις προς κάθε κατεύθυνση ...
Προσπαθήσαμε και πιστεύουμε ότι φέραμε κοντά: (1) την θεσμική, ακαδημαϊκή, στρατιωτική, τοπική ηγεσία και την αγορά, και, (2) μια πλειάδα διακεκριμένων και εξειδικευμένων αξιωματικών της ΠΑ και έγκριτων καθηγητών και διδακτόρων, με: τα Στελέχη του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, τα Στελέχη των ΕΔ/ΣΑ, αλλά και φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και κάθε ενεργό πολίτη.
Ακούσαμε, σεμνά και ταπεινά, πληθώρα επαινετικών σχολίων και μπράβο. Είπαν, εξαιρετικά πολλοί -ανώνυμοι και επώνυμοι-'Εδραιώσατε την κορυφαία δράση του καταστατικού του Σ.Α.Σ.Ι , και, προσφέρατε μέσα από αυτήν εξειδεκευμένες γνώσεις, μοναδικές εμπειρίες και καινοτόμες προτάσεις προς κάθε κατεύθυνση'. Δημιουργήσατε πολύ γερά θεμέλια για τα καταστατικά διετή Συνέδρια του Ικάρου.
Αλλοι , παρότρυναν με έμφαση και επιμονή να επαναλάβουμε στη Σχολή Ικάρων το συνέδριο: Αφού ο Μωάμεθ δεν πήγε στο Βουνό, να πάει το Βουνό στο Μωάμεθ και μέσα σε μια μέρα να κάνει το Συνέδριο. Αναρωτιέμαι έχουν δίκαιο ή άδικο; και πόσο αποτελεσματική θα ηταν ΄ώσμωση των:
"Άμμες ποκ΄ ήμες άλκιμοι νεανίαι", (Εμείς ήμασταν κάποτε ρωμαλέοι νέοι).
"Άμμες δε γ΄ ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε" (Εμείς είμαστε τώρα, αν θέλετε δοκιμάστε).
"Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες" (Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι)
Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του ΣΑΣΙ Ευάγγελος Γεωργούσης, τονίζοντας ....
''Κατ’αρχήν να μου επιτρέψετε να κάνω δύο ανακοινώσεις, ενημερώσεις. Το πρώτο Αεροπορικό Συνέδριο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ι. , το σημερινό, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους μας, Ανπχου (Ι) ε.α. Ιωάννη Βυζάντιου. Ένα μέλος το οποίο στο ΔΣ και στον Σύνδεσμο, προσέφερε πάρα πολλά αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας του. Και πρέπει να διευκρινίσω, για τυπικούς λόγους, ότι οι απόψεις και οι θέσεις που ίσως ακουστούν από τους ομιλητάς κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, δεν δεσμεύουν τον Σύνδεσμο.
Να μου επιτρέψετε να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εταιρείες χορηγούς μας, όπως και στην ΕΑΑΑ, διότι χωρίς την δική τους οικονομική βοήθεια δεν θα μπορούσαμε να οργανώσουμε το σημερινό Συνέδριο. Ιδιαίτερα δε θέλω να επισημάνω την πρακτική, αλλά κυρίως την ηθική, στήριξη που έχουμε δεχθεί όλα τα χρόνια λειτουργίας μας, από όλες τις Διοικήσεις της ΓΔΑΕΕ στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε για να υποστηρίξουμε την υπόθεση Ασφάλεια και Άμυνα της χώρας μας. Τους ευχαριστούμε και τους διαβεβαιώνουμε ότι ο Σύνδεσμος μας θα τιμά συνεχώς την εμπιστοσύνη τους.
Και τώρα γιατί Συνέδριο σχετικό με την Αεροπορική Ισχύ και γιατί με αυτόν τον τίτλο: ‘’Μαθαίνοντας από το παρελθόν και ενδυναμώνοντας το μέλλον’’. Κατ’αρχήν δεν σας κρύβουμε ότι ανησυχούμε πολύ για την συνολική Στρατιωτική Ισχύ της χώρας και ιδιαίτερα, λόγω προέλευσης, για την Αεροπορική Ισχύ αυτής. Σχετικά με το παρελθόν και την ιστορία, σε όλους τους τομείς και δράσεις, πιστεύουμε ότι αυτά διδάσκουν και πρέπει να μας κατευθύνουν στον προγραμματισμό του μέλλοντος.
Θέλουμε λοιπόν να εξετασθούν, να αναλυθούν και να κατατεθούν προτάσεις ή απόψεις για τους εξής βασικούς τομείς θεμάτων:
1. Για την σημασία της Αεροπορικής Ισχύος στην συνολική Άμυνα της χώρας μας. Τι έχουμε διδαχθεί και που πρέπει να πάμε.
2. Για την αξία και την επίδραση πολύ σοβαρών τομέων που σχετίζονται άμεσα με την Αεροπορική Ισχύ. Έχουμε μάθει από τα παθήματα; Έχουμε ενσωματώσει σύγχρονες εξελίξεις;
3. Τι διδάσκουν οι δυνατότητες και τα μέσα που έχει στη διάθεση της η χώρα ,ως μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ; Και πως αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην Ασφάλεια και Άμυνα;
4. Τέλος, τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής μας και τα δεδομένα της τουρκικής στρατιωτικής απειλής, σε συνδυασμό με την τουρκική εξωτερική πολιτική, τι μας διδάσκουν; Έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές για την αύξηση της δικής μας στρατιωτικής ισχύος ή έχουμε επανέλθει στις παλαιές κλαδικές ισορροπίες; Μήπως έχουμε βασιστεί υπέρμετρα στις όποιες συμμαχίες μας ή καλές σχέσεις;
Όλα αυτά θα εξετάσει το Συνέδριο μας και ελπίζω τα Συμπεράσματά του να είναι χρήσιμα για όποιον θέλει να τα μελετήσει ,για όποιον δεν έχει την άποψη ότι τα ξέρει όλα και για όποιον πιστεύει πως η συλλογική προσπάθεια με τις γνώμες των πολλών, είναι πιό κοντά στο σωστό, από την γνώμη του ενός.''
Συνέχισε ο θεσμικός εκπρόσωπος της ΠτΔ, Γρηγόριος Πρεζεράκος Απχος εε Δντής του Σ/Γ τονίζοντας:
'Είμαι υπερήφανος που είμαι απόφοιτος της ΣΙ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζοντας την σπουδαιότητα, σημασία και το έργο των Αεροπόρων τιμά ιδιαίτερα την Πολεμική Αεροπορία και θα ήθελε πολύ να ήταν εδώ σήμερα.
Το έργο, οι δράσεις και η σημασία του Συνδέσμου μας με κάνουν περήφανο που είμαι μέλος του. Εύχομαι, αν και είμαι βέβαιος καλή επιτυχία του 'Ικάρου'.
Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Πέτρος Κυριαφίνης, Ταξίαρχος ε.ε. ετόνισε, επίσης , με έμφαση "'Είμαι υπερήφανος, και εγώ, που είμαι απόφοιτος της ΣΙ.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, απόφοιτος, επίσης της ΣΙ στηρίζει δράσεις που προάγουν, προωθούν και ενισχύουν την αμυντική βιομηχανίας.
Εύχομαι, αν και είμαι βέβαιος, γιατί ήμουν προσκεκλημένος σε ανάλογες δράσεις του Συνδέσμου κάθε επιτυχία στο σημερινό Συνέδριο του 'Ικάρου'
Και, συνέχισαν με την εισαγωγή, οι Επόπτες του Συνεδρίου, Αναστάσιος Μπασαράς και Γιώργος Γερούλης:
''Σεβαστοί Πρεσβύτεροι, Διακεκριμένοι και Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι, Καλημέρα σας, Είμαστε οι επόπτες του Συνεδρίου.
Ο Γιώργος Γερούλης, Αντιπτέραρχος ε.α. (Ι), και Διδάκτωρ ΕΜΠ είναι της γενιάς των τάξεων των 80ντάρηδων και μετά… Ο Αναστάσιος Μπασαράς, Σχος ε.α. Μηχανικός και πρώην ανώτερο τεχνικό στέλεχος του ΝΑΤΟ είναι της γενιάς των τάξεων των 60ντάρηδων και πριν/μετά…
Μέσα από μια 15λεπτη παρουσίαση, θα σας εκθέσουμε… (ΕΔΩ το Βίντεο) Μια σύνοψη της ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας … Τιμούμε τους πεσόντες αεροπόρους και τους εν-ζωή βετεράνους μας … Θα συνεχίσουμε με την παρουσίαση της Αεροπορικής μας ισχύος σήμερα… Θα προχωρήσουμε παρουσιάζοντας το σημερινό πρώτο μας συνέδριο, εδραιώνοντας την κορυφαία δράση του καταστατικού μας … Και θα κλείσουμε παρουσιάζοντας τα συνοπτικά ΒΣ και τις Συνόψεις των 16 παρουσιαστών μας…''
Επιδόθηκαν αναμνηστικά στους επόπτες , συντονιστές, εισηγητές και χορηγούς του Συνεδρίου.
Στο τέλος, οι Επόπτες του Συνεδρίου, έκαναν τον παρακάτω απολογισμό του Συνεδρίου, (περισσότερα στο 7λεπτο Βίντεο ΕΔΩ!).
Ο Σ.Α.Σ.Ι. μελετά τα διδάγματα της ιστορίας και προτείνει λύσεις για την αναγκαία &ικανή μελλοντική Αεροπορική Ισχύ της Χώρας. Αυτήν που θα μας εξασφαλίσει ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Το αεροπλάνο ενδείκνυται ως το όπλο των αδυνάτων έλεγε ο εθνάρχης Βενιζέλος.
Η ενεργός ενοποιημένη Αεράμυνα πέραν των δυνατοτήτων των από αέρος απειλών, θα πρέπει να διαθέτει δυνατότητες αδειάληπτης επιτήρησης, αποκάλυψης και διευκρίνισης στόχων με μικρή ανακλαστική επιφάνεια (Cruise, UAVs, UCAVs, Dronew,..) και τεχνολογίες stealth και άμυνας.
Η υπεροχή διασφαλίζεται με συνεχή αναζήτηση της καινοτομίας … Με την χρηματοδότηση έρευνας Αμυνας σε μικτά σχήματα ΑΕΙ, Κέντρων Ερευνας και Βιομηχανικών Μονάδων, όχι μόνο αναπτύσσονται τεχνολογίες αιχμής που ο αντίπαλός, δεν ξέρει αλλά αποκτάται, και, εξαγώγιμη Τεχνολογία με εισροές οικονομίας.
‘Γνωρίζω, πώς δαπανάται και το τελευταίο € ?’ για την Αμυνα? Ο κανόνας: ΑΔ (Αμυντικές Δαπάνες) >2% του ΑΕΠ, Πίτα ΑΔ: 55% Προσωπικό, 20% Εξοπλισμοί +Επενδύσεις, 25% Επιχειρήσεις + Υποστήριξη, πρέπει να γίνει σεβαστός/κατανοητός και από τις ηγεσίες.
Βασιζόμενοι στην αποκτηθείσα διαχρονική εμπειρία και γνώση: ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΜΕ την μελλοντική εικόνα της αεροπορικής Ισχύος επάνω στις διαφαινόμενες τεχνολογικές εξελίξεις της αεροπορικής επιστήμης και των συναφών τεχνολογιών!
Οσον αφορά στη δημιουργία Ηγετών του Μέλλοντος: Σε μια εποχή καχυποψίας για την ειλικρίνεια των προθέσεων……. Εάν πραγματικά θέλουμε να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι στην ΄΄ομίχλη΄΄ ενός πιθανού μελλοντικού πολέμου και να διατηρήσουμε την ΠΑ στο επίκεντρο μιας ισχυρής στρατιωτικής αποτρεπτικής στρατηγικής, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τις υπάρχουσες απόψεις μας και να θέσουμε ως προτεραιότητα την ανανέωση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών μας που θα ηγηθούν του όπλου και θα αναλαμβάνουν υπευθυνότητες από το τακτικό επίπεδο πολέμου έως το επίπεδο της Υψηλής Στρατηγικής.
Οσον αφορά στη, Μελλοντική Μορφή της Αεροπορικής Ισχύος: Επιλογή αφους 6 ης γενιάς. Απόκτηση επιθετικών UAS. Ανάπτυξη υποδομών δικτυοκεντρικής άμυνας. Απόκτηση τεχνολογιών αιχμής για την αεράμυνα. ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ικανή για να αποκτηθεί AMYNTIKH IΣΧΥΣ Ρ που θα παράγει αποτελεσματικό S: S= ΡΗ/ΡΤ ≥ R*Τ OΠΟΥ: S = επίπεδο ευστάθειας – ειρήνης στην περιοχή, ΡΗ = αμυντική ισχύς Ελλάδος
ΡΤ=επιθετική ισχύς αντιπάλου, R*Τ=επιθετικό ρίσκο αντιπάλου
Οσον αφορά στην Ασφαλή Ενσωμάτωση Πτήσεων ΣμΕΑ στη Διαχείριση του Εναερίου χώρου: •Το θεσμικό πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση και διαφέρει μεταξύ ηπείρων-χωρών-οργανισμών. •Απαιτείται συνδυασμός πολλαπλών τεχνολογιών σε δυναμικό περιβάλλον &να μελετηθούν αλλ/επιδράσεις. •Η Ασφάλεια στα ε/aφη, θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα & να βελτιωθεί στο μέλλον. •Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ασφάλεια-προστασία της ανθρώπινης ζωής, περιουσίας και κρίσιμων εγκαταστάσεων τόσο από αμέλεια όσο και από κακόβουλη χρήση. •Η ιδιωτικότητα & προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: θα πρέπει να εφαρμοστούν σε αναλογία με αντίστοιχες εφαρμογές & τεχνολογίες ε/αφών. •Να δημιουργηθεί κατάλληλος κώδικας δεοντολογίας ο οποίος θα αποτυπωθεί και στο θεσμικό πλαίσιο
Οσον αφορά στη Βελτιστοποίηση Διαλειτ/τας & Αποτ/τας Διακλαδικών Επχ. Εκμετάλλευση Ολοκληρωμένων Δικτυοκεντρικών Συστημάτων Δ/Ε & Διαχείρισης ISR/EW Επχ. Πεδίου Μάχης, εξοικονομώντας Πόρους: Καθορισμός Απαιτήσεων Συστημάτων ΕΔ, ώστε άπαντα Επχ. Μέσα να επιχειρούν ως Ολοκληρωμένα Δικτυοκεντρικά Συστήματα, κάτω από την Επιχειρησιακή Ομπρελά ενός Ενιαίου Συστήματος Διοίκησης/Ελέγχου. Αφη έγκαιρης προειδ/σης C2 Battle Management, πχ AEWCS, επιχειρούν παντού, και καλύπτουν επιχειρησιακό βάθος. Το «EASA radar» , δύναται να αποκαλύπτει στόχους με τεχνολογία stealth σε μηδενικό ύψος, καθώς και πλοία σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 200ΝΜ. Ο εκσυγχρονισμός των Εν/Επ Μέσων ΠΑ/ΕΔ, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέου “Διακλαδικού Επχ. Δόγματος”, εφαρμογής/εκμετάλλευσης Διαλειτουργικότητας, Δ και ανταλλαγής Πληροφοριών σε Real Time. Αναγκαιότητα Οργανωτικής Δομής υπαγωγής διοικήσεων, ικανοποιούσα προϋποθέσεις ‘Δ’ όλων των Τομέων…
Οσον αφορά στην Αξιοποίηση Εφεδρείας και Προοπτικές στη Σημερινή Εποχή: -Επανακαθορισμός νομοθετικού πλαισίου -Επανακαθορισμός σχεδίων επιστράτευσης. Έμφαση, κατά προτεραιότητα, στην τοπική εφεδρεία και στις κρίσιμες ειδικότητες. -Πλήρης χρησιμοποίηση – εκμετάλλευση δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία, όπως στο Ισραήλ. -Καθιέρωση Εθελοντικής Εφεδρείας, πρότυπα Φιλανδίας. -Μοριοδότηση σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο. -Νομοθετική πρόβλεψη ένταξης-χρησ/ησης σε εθελοντική βάση (αξιολόγηση αποστράτων εκ μονίμων.)-Συμμετοχή σε ασκήσεις της υποχρεωτικής εφεδρείας και θέσπιση αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν προσέρχονται.
Οσον αφορά στη Defense Alternatives for Small Nations: Είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο για τις προμήθειες Αμυντικού Υλικού προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την διαθεσιμότητα των Ε.Δ και το οποίο -αφ’ενός μεν πρέπει να βασίζεται στα Τρέχοντα Διεθνή Πρότυπα και -αφ’ ετέρου στις βασικές αρχές της Συνέπειας και της Συνέχειας των στόχων μας για μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας των μέσων μας στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Αυτό πρέπει να αποτελεί τον μόνιμο και σταθερό μακρόπνοο στόχο μας που πρέπει να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε χωρίς χρονοτριβές και παρά το δύσκολο του εγχειρήματος από τώρα.
Οσον αφορά στην Εκτίμηση Ραδιοδιατομής (Radar Cross Section – RCS) Σύγχρονων Αεροσκαφών με Υπολογιστικές Τεχνικές: Το μέγεθος της ραδιοδιατομής σκέδασης ενός αντικειμένου καθορίζει αποφασιστικά την απόσταση δυνητικής ανίχνευσης- αποκάλυψης από σύστημα RADAR.
Η εκτίμηση του RCS ιπτάμενων μέσων, είναι απαραίτητη για την αποτίμηση των δυνατοτήτων κάθε συστήματος αεράμυνας και τη βελτίωσή του. Οι τεχνολογίες Stealth αφορούν στη σχεδίαση και κατασκευή αεροσκαφών, οχημάτων και πλοίων χαμηλού RCS.
Η υιοθέτηση τους από ΕΔ πολλών χωρών καθιστά απαραίτητη τη συστηματική αξιοποίηση υπολογ. τεχνικών για τη γεωμετρική μοντελοποίηση τους και την εκτέλεση ηλεκτρομαγνητικών προσομοιώσεων εκτίμησης του RCS
Οσον αφορά στη Defence Logistics and Radical Structural Changes in the Structure of Armed Forces: Βελτίωση επιπέδου των Ελληνικών Βιομηχανικών Επιστροφών. Ανάπτυξη Συστήματος Cooperative Logistics. Εισαγωγή Καινοτομιών Συμβάσεων: ILS, CLS, PBL. Εισαγωγή Καινοτομιών: ΑΙ, UAVs, IoT. Ενοποίηση Κλάδων ΓΕ &Ενταξη σε ενιαίο Κλάδο Α/ΓΕΕΘΑ. Ενταξη Σχολών ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ & ΣΔΙΕΠ υπό ένα Κλάδο Εκπαίδευσης ΕΔ υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ, με μορφή ‘Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας’. Ελκυστοποίηση της παραμονής των στελεχών της ΠΑ με κίνητρα μισθοδοσίας. Ριζική Αναθεώρηση Εξελίξεων σωμάτων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών. Επίλυση θέματος Αρχαιότητας Αποφοίτων ΣΙ σε σχέση με ΣΣΕ/ΣΝΔ: προτάσεις Σ.Α.Σ.Ι. /Ε.Σ.Μ.Α. Αμεση διάθεση 50% (~1 δισ €) πρωτογενούς πλεονάσματος χώρας στο ΥΕΘΑ για αποκλειστική χρήση στον τομέα Επιχειρήσεων/Υποστήριξης, ώστε διαθεσιμότητες οπλικών μας συστημάτων να είναι άνω Ελάχιστων Επιχειρησιακών Απαιτήσεων (+90%).
Οσον αφορά στη Συνολική άμυνα (Total Defense) στο σταυροδρόμι της ενεργειακής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης στις Ε.Δ: Αξιοποιώντας τις πρακτικές της Σουηδίας, βασικές και θεμιτές παράμετροι στην διαμόρφωση της συνολικής άμυνας της χώρας συνοπτικά είναι: #Η συγκρότηση ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου εναντίον οποιουδήποτε εθισμού από τον ελληνικό πληθυσμό λόγω της συνεχούς τουρκικής απειλής. #Η προβολή της χώρας στο εξωτερικό με τη ενημέρωση, εκπαίδευση και συμμετοχή του πληθυσμού στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό κατά την εκπόνηση της νέας ΠΕΑ ως νέο αμυντικό δόγμα. # Η πιστοποίηση δεξιοτήτων της στρατιωτικής θητείας. #Οι Σκανδιναβικές χώρες (βλέπε Σουηδία) έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένους τρόπους ενεργειακής διαχείρισης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μονάδων ώστε να μπορούν να αναδειχθούν ως παράδειγμα για άλλες χώρες.
Οσον αφορά στη Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) - Εφαρμογές, όρια & προσδοκίες: Μετά από 60χρόνια έρευνας, μεγάλων προσδοκιών, υποσχέσεων αλλά & αποτυχιών, η ΤΝ είναι σήμερα μια πραγματικότητα με έντονες κοινωνικό-οικονομικές επιδράσεις. Οι μέθοδοι ΤΝ και οι τεχνολογίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία. Σαν ερευνητές πρέπει να συνεχίσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας που κληρονομήσαμε. Προφανώς & δεν υπάρχει όριο στην εξέλιξη της τεχνολογίας . Πρέπει όμως να αποφασίσουμε αν η χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι για το γενικότερο καλό της ανθρωπότητας. Η Τεχνολογία πρέπει να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.
Οσον αφορά στις Μελλοντικές απαιτήσεις για εποικοδομητική ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα: Το αμυντικό δόγμα πρέπει να καθορίζει την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας. Η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να διέπεται από τα συμφέροντα του κράτους και όχι από τα συμφέροντα ιδιωτικών μετόχων.
Οσον αφορά στην Άμυνα - Ασφάλεια και Οικονομική Ανάπτυξη: Αll States within their EEZs and in accordance with International Law, regional and key players in Eastern Mediterranean, having identified vulnerabilities and security risks, should in collaboration with companies-industries, elaborate a cooperative Security Architecture taking under consideration the following steps: *Regional States collaboration, *Situation awareness, *Establish a regional Monitoring & Control Centre, *Contingency Operational Plan,*Trained Personnel, *Availability of means, *Implementation of proper Surveillance Technologies and Security Systems, *Industry & Agency collaboration.
Οσον αφορά στη Συλλογή Πληροφοριών στην Εποχή της "Επίμονης Επιτήρησης": Τέλειο σύστημα «επίμονης επιτήρησης» επιτρέπον στην ΠΑ να βλέπει/κατανοεί χώρο μάχης είναι ακόμα αδύνατο. Η επένδυση σε συστήματα συλλογής και στην ΠΑ εστιάστηκε περισσότερο στην προμήθεια ανεξάρτητων συστημάτων (στο υλικό), παρά στην επένδυση σε επεξεργασία & ανάλυση και διάδοση (άυλο / λογισμικό). Η μετάπτωση στην δικτυοκεντρική προσέγγιση (από το υλικό στο λογισμικό), έχει τεθεί ως μεγάλο στοίχημα για την ΠΑ του μέλλοντος. Η ΠΑ γνωρίζει τι πρέπει να γίνει. Ωστόσο, υπάρχε άμεση σχέση και με δορυφορικές ικανότητες, που δεν εξαρτώνται άμεσα από την ΠΑ. Η ΠΑ δύναται να επανεξετάσει την σχέση της με το Διάστημα, ώστε να ανταποκριθεί και στον 21ο αιώνα και να έχει ρόλο αντίστοιχο με τις άλλες ΠΑ διεθνώς.
Οσον αφορά στην Διαχείριση Αμυντικών Δαπανών: Υπαγωγή της κρατικής Αμυντικής Βιομηχανίας και της ΓΔΑΕΕ σε Υφυπουργείο ‘’Αμυντικής Βιομηχανίας και προμηθειών ‘’ στο ΥΠΕΘΑ. Στρατηγικός σχεδιασμός Νέας Δομής Δυνάμεων. Αξιολόγηση κόστους δαπανών ανά τομέα. Αναθεώρηση του ν 3978/11. Ιεράρχηση Αμυντικών δαπανών σύμφωνα με την τρέχουσα και μελλοντική πιθανότητα απειλής άμεσα. Ικανοποίηση του τριετούς κυλιόμενου και μακροπρόθεσμου προγράμματος προμηθειών για ενίσχυση του Δόγματος.
Οσον αφορά στην Ενίσχυση των εθνικών δυνατοτήτων Α & Α της Ελλάδος μέσω της αμυντικής ολοκλήρωσης της ΕΕ: Οι νέες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη στον τομέα της Άμυνας προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στα κ-μ, πέραν της επίτευξης του επιπέδου φιλοδοξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την ενίσχυση του « Εθνικού Προφίλ Δυνατοτήτων». Οι επιλογές ανάπτυξης πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη νομική δέσμευση που προκύπτει από την PESCO και καθορίζονται από ενέργειες στο πλαίσιο του CDP και της CARD. Η εν λόγω επιλογή απαιτεί καταρχάς πολιτική βούληση. Mε κατάλληλο σχεδιασμό & έγκαιρη προετοιμασία, οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες δύνανται να ωφεληθούν σε πολλαπλά επίπεδα
Προϋπόθεση αξιοποίησης ελληνικής συμμετοχής είναι η σύσταση εθνικού φορέα στο πλαίσιο της ΕΑΒΣ, για το χειρισμό θεμάτων PESCO.
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ι. έκλεισε το Συνέδριο τονίζοντας:
Μετά από τις, πραγματικά εξαιρετικές εισηγήσεις όλων των ομιλητών, θέλω να πιστεύω ότι οι εργασίες του σημερινού 1ου Συνεδρίου του Σ.Α.Σ.Ι., θα προσθέσουν έναν ακόμα κρίκο, ελπίζω χρήσιμο, στους προβληματισμούς για την αναγκαία Αεροπορική και όχι μόνο, Ισχύ της χώρας μας. Μετά από όσα σήμερα άκουσα σχετικά με το που βρισκόμαστε και που πρέπει να πάμε και αν μας έχει διδάξει το παρελθόν και η ιστορία, εκτιμώ ότι έχουμε δρόμο ακόμα.
Πριν ευχαριστήσω και κλείσουμε τις εργασίες του Συνεδρίου, θέλω να υπενθυμίσω, για να μείνουν στα αυτιά σας τα λόγια ενός πολιτικού άνδρα που οι καταστάσεις και οι ευθύνες που ανέλαβε, το έφεραν, να γνωρίζει τα στρατιωτικά πράγματα καλά όπως και τα πολιτικά. Ο Wiston Churchill έχει γράψει:
----Η Κυριαρχία στο πεδίο της μάχης προύποθέτει κυριαρχία αέρος.
----Πραγματική ασφάλεια σημαίνει Κυριαρχία Εναερίου χώρου.
----Η Αεροπορική Ισχύς συνιστά σήμερα την υπέρτατη έκφραση της Στρατιωτικής Ισχύος.
---- Το πλέον σπουδαίο μάθημα που διδαχθήκαμε, σχετικά με την χρησιμοποίηση της Αεροπορικής Ισχύος είναι η απόλυτη ανάγκη για Αεροπορική Υπεροχή.
Επίσης, πρόσφατα, στο 7ο Αεροπορικό Συνέδριο της Π.Α., ο πρώην ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ, ο Κύριος Αποστολάκης τόνισε στην ομιλία του: ’’...για την περιοχή της Ελλάδας η σημασία της Αεροπορικής Ισχύος είναι υψίστης σπουδαιότητας’’. Στο ίδιο Συνέδριο ο Αρχηγός της Ισραηλινής Π.Α. είχε επισημάνει: ‘’... στη χώρα μου για λόγους οικονομίας και για λόγους άσκησης εννιαίας διοίκησις, ό,τι πετάει ελέγχεται από την Π.Α.’’ Και στο προηγούμενο Συνέδριο της Π.Α., το 6ο, ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ και πρών Chairman of the European Military Committee, Στρατηγός Μ.Κωσταράκος, μεταξύ άλλων είχε επισημάνει: ‘’...ο ρόλος της Αεροπορικής Ισχύος είναι Κυρίαρχος’’ και ακόμα: ‘’...τα εγγενή χαρακτηριστικά της Αεροπορικής Ισχύος...την καθιστούν τον κύριο παράγοντα αποτροπής.’’
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα και διδάγματα που τεκμηριώνουν το αναντικατάστατο της Αεροπορικής Ισχύος για την αποτροπή της τουρκικής απειλής. Όταν δύο Α/ΓΕΕΘΑ παραδέχονται αυτό και φαίνεται ότι έχουν λάβει τα διδάγματα της ιστορίας και γενικά του παρελθόντος, πιστεύω ότι είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Όμως με προβληματίζουν ορισμένα στοιχεία,ορισμένες αποφάσεις της Πολιτικής μας Ηγεσίας. Από τα χρήματα που περίσσεψαν τα δύο-τρία τελευταία χρόνια και διανεμήθηκαν, η Άμυνα της χώρας δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ από το 2012 έως το 2018 οι Κυβερνήσεις δαπάνησαν 18 δις ευρώ για να στηρίξουν ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις. Δεν είναι ερώτημα πως δεν βρίσκεται χρήμα για τις ανάγκες της άμυνας;
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλους όσους μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Ευχαριστώ και πάλι τους χορηγούς και τους εξαίρετους ομιλητάς που τίμησαν την προσπάθεια του Συνδέσμου μας. Ένα ιδιαίτερο μεγάλο ευχαριστώ στις Κυρίες της λέσχης του Συνδέσμου μας ‘’Νεφέλη’’ που για μία ακόμα φορά συνέδραμαν στην προσπάθειά μας. Τέλος ευχαριστούμε το προσωπικό της ΛΑΕΔ που μας βοήθησε τεχνικά για να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο.
Σε λίγο χρόνο τα πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν και θα ενημερωθείτε.
Σας Ευχαριστώ, Τέλος του 1ου Συνεδρίου του Σ.Α.Σ.Ι.
Τα Πρακτικά του Συνεδρίου (σύντομα θα διατεθεί το λινκ) ΕΔΩ!
Τα Βίντεο του Συνεδρίου (σύντομα θα διατεθεί το λινκ) ΕΔΩ!
Η Αρχική Ανάρτηση του Συνεδρίου ΕΔΩ!