Και, ύστερα πήγαινε στο ποτάμι για να πλύνει και να κοπανήσει τα ρούχα με τα χέρια, δεν υπήρχαν τότε πλυντήρια. Και, γυρνούσε, έπαιρνε το αλεύρι, είχαμε άφθονο στο σπίτι αλεσμένο στον νερόμυλο του Γκατζιού στο ποτάμι, και το ζύμωνε. Έκανε καρβέλια και τα έβαζε στον μικρό φούρνο των ξύλων του μαγειριού, που ήταν το βασίλειό της για να τα ψήσει. Έκανε και τα φύλλα για τί πίτες που τις έψηνε στο φούρνο. Άλλοτε χορτόπιτα, τσουκνιδόπιτα, τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, γαλατόπιτα ήταν οι συνηθισμένες, γιατί την πρώτη ύλη την μάζευε με τα χέρια της.
Και, μαγείρευε στη γάστρα ή στην κατσαρόλα, πάντα στα ξύλα γιατί αυτή ήταν η μόνη ενέργεια που είχε το μικρό πέτρινο, από άσπρη πέτρα του Πηνειού, με δύο οντάδες σπιτάκι μας. Τραχανάς, όσπρια, πίτες ήταν καθημερινά. Τετάρτη κα Παρασκευή νηστίσιμα. Κυριακή κρέας με πατάτες.

Κάθε Δευτέρα, έφευγε με φορτωμένη τη γαιδουρίτσα, 12 χιλιόμετρα μακρυά για το Παζάρι της Δευτέρας, στα Τρίκαλα. Και πουλούσε τα αυγά, το τυρί, τα αγριόχορτα που μάζευε με τα χέρια της, καμιά κότα, χαμομήλι και ύστερα αγόραζε λίγο κρέας, ζάχαρη, κανένα φρούτο ή κανένα λαϊκό ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο, κανένα φάρμακο, και πάντα λίγα λουκουμάκια για τα παιδιά και επιστροφή στο σπίτι αργά το γιόμα, άλλα 12 χιλιόμετρα, με γεμάτο το καλάθι και κανένα πενηντάρικο στην τσέπη της ποδιάς της. Ήταν, η μανιά, η Θεοπούλα, τον άντρα της και παππού μου Αναστάσιο Μπασαρά, τον είχαν εκτελέσει οι Γερμανοί το 1944, που μας φρόντιζε, όσο δεν είμαστε στο σχολειό.
Κάθε Τετάρτη, αφού ξεπροβόδιζε εμάς τα τρία μικρά στο σχολειό, με τη σάκα, το χάλκινο κυπελλάκι δεμένο, για το σοκολατούχο γάλα της UNRA, και το χειμώνα και ένα καλό κούτσουρο για τη σόμπα του σχολείου. Ετοίμαζε για το Λάμπρο που πήγαινε στο Γυμνάσιο της Καλαμπάκας, πέντε χιλιόμετρα μακρυά. Το καλάθι γεμάτο με το βάζο της φασουλάδας, τα βραστά αυγά, το ζεστό ψωμί, την πίτα, δεύτερο βάζο με τραχανά για να φάει ο Λάμπρος, και καναδυό φρεσκοπλυμένες στο ποτάμι αλλαξιές ρούχων μέχρι το Σάββατο που θα ξαναπήγαινε. Έκλεβε αφού καθάριζε το δωμάτιο του Λάμπρου και λίγο χρόνο για να πάει μέχρι το Γυμνάσιο να δεί και τους καθηγητές του, και να καμαρώνει, και μας το έλεγε εμάς τα μικρότερα το βράδι στο σπίτι, όταν της έλεγαν κυρά Ρίνω μπράβο για το παιδί σου, πρώτο...

Και, ξανά, πίσω με τα πόδια, και το κεφάλι ψηλά από την περηφάνεια.

Και, ύστερα, το Σάββατο, κάθε Σάββατο, χειμώνα καλοκαίρι στο παζάρι της Καλαμπάκας, να πωλήσει την πραμάτεια της, να αγοράσει τα αναγκαία για το σπίτι και κανένα ρουχαλάκι, να δει τις αδελφές και αδέλφια της, την Ευτυχία, τη Δήμητρα, τον Λάμρο, τον Μήτσο που ήταν στο χωριό της στους Αγίους Θεοδώρους, και τις κουνιάδες της και να πάρει στην επιστροφή, στα καπούλια, της γομαρίτσας της και τον Λάμπρο για να κάνει Σαββατοκύριακο με τα άλλα της παιδιά και την οικογένεια. Και, το βράδυ το Σαββάτου, να ζεστάνει στο καζάνι το νερό, όλα να μας λουσει, να μας μπανιαρίσει στη μεγάλη σκάφη με πράσινο σαπούνι, να μας κόψει τα νύχια...

Και, κάθε θεριστή (Ιούνιο), μπροστά στην πρώτη σειρά στην ετήσια σχολική γιορτή των Εξετάσεων, που οργάνωνε ο δάσκαλος Γιώργος Βακουφτσής , φορώντας το καλό φουστάνι της Καραγκούνας, και, έχοντας, αυτή τη μέρα αφήσει στη μέση το θέρισμα του σταριού στο χωράφι, να καμαρώνει με περίσσεια περηφάνεια τα παιδιά της απαγγέλοντας τα ποιηματάκια τους!
Αυτή, ήταν η ζωή της μάνας μου για τα χρόνια από το 1951 μέχρι το 1963 που τέλειωσα το Γυμνάσιο. Και, πήγα στην Αθήνα για φροντιστήριο και εξετάσεις στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας, ΣΜΑ. Εκεί μου έστελνε, κάθε Δευτέρα, που πήγαινε στο παζάρι στα Τρίκαλα, με το λεωφορείο που πήγαινε στη Αθήνα, ένα γεμάτο καλάθι με τυρί, αυγά, σταφύλια και κανένα κοτόπουλο, που καμιά φορά χαλούσε στο δρόμο αλλά δεν της το έλεγα γιατί δεν είχαμε τότε τηλέφωνο στο σπίτι.

Και, όταν στο τέλος Αυγούστου του 1963, της έστειλα τηλεγράφημα ότι πέρασα πρώτος στις εξετάσεις της ΣΜΑ, μου είπαν ότι τρελάθηκε από την χαρά της, έγινε ξανά τριάντα...
Α ρε Μάνα, κυρά Ρίνω, σου χρωστάω Πολλά πάρα πολλά. Πότε έζησες εσύ?

Α ρε Μάνα, το Μ κεφαλαίο ένα μεγάλο Ευχαριστώ, τι δεν θάδινα να έκαναμε πάλι την διαδρομή Καλαμπάκα Γυμνάσιο - Περιστέρα στα καπούλια της γομαρίτσας σου!
Σε ευχαριστώ πολύ.

 

413 καρδούλες 92 σχόλια 11 κοινοποιήσεις!

Terry Mpourlidou Πόσο σας αγαπώ... ΠΟΛΎ .... Σας ευχαριστώ γι αυτή την ωραία περιγραφή..

Διονυσία Μυτιληναίου Υπέροχο!!!!!

Nikos Katsouras Τάσο υπέροχο.

Aspa Gouma  Συγκινητικό.....

Kostas Karkanias Έτσι από την καταστροφή ξανακτίστηκε η Ελλάδα !

Sakis Papagiannis Με συγκίνησες ....οι θύμησες σου είναι και δικές μου..... σ'ευχαριστω !!!!

Dean Papavassiliou Very, very emotional! My mother also she suffered a lot during and after the war. She was only 19 when her father married her with my father, a 40-yr old bachelor with good life in Salonica. The first 3 kids were born right away, and my brother Basil,… 

Asimina Pateli Τι υπέροχο κείμενο!!! Ζωντανή στην καρδιά και την μνήμη σας και ξαναζωντάνεψε για εμάς!!! Νιώσαμε ότι αγγίξαμε λίγο απ'την ζεστασιά και την αξιοσύνη της!!! Εύχομαι να είστε πάντα καλά και να την θυμάστε με το μεγαλείο αυτής της αγάπης, που συνδέει τις … 

Πιέρρος Πλατάνας Αγαπητέ Τάσο οι αναμνήσεις σου με τον απλό σου λόγο για την γλυκιά μανούλα σου μας έκανες να φέρουμε στην μνήμη μας αναμνήσεις για την δική μας Μανούλα..Σε ευχαριστώ πολύ.

Tonia Masouridou Τάσο μας συγκίνησες! Περιγράφεις πρόσωπα και καταστάσεις μιας Ελλάδας με υγεία, πίστη και δύναμη! Μακάρι να υπήρχαν και τώρα αυτές οι γυναίκες σαν την μητέρα σου!

Γρηγόριος Μυτακίδης Φίλε μου με συγκίνησες... Είχε κι εγώ μια τέτοια μάνα. Αλήθεια πώς γίναμε...! Πώς κατάντησαν οι Έλληνες...!…  

Polychroniadis Sakis Αυτές οι γυναίκες, ως άλλες Ηπειρώτησες που κουβαλούσαν στο μέτωπο τα αναγκαία, ήταν ο ακρογωνιαιος λίθος στον οποίο βασίστηκε η Ελλάδα.

Nikos Derventzis Εξαιρετικό...

Χριστινα Πεσλη Θείε μου καλημέρα!Με συγκίνησες με την υπέροχη,τόσο απλή,όμως αληθινή περιγραφή σου!Μεγάλος σεβασμός στη λέξη ΜΑΝΑ!!

Δημήτρης Π. Μουσελίμης !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Babis Antiohos Από τους ωραιότερους ύμνους που έχω διαβάσει για την Μάνα !!!

Eleytheria Karamolegou Υπέροχος ύμνος προς την μάνα Ανασταση μας ζωντάνεψες όλες τις όμορφες μνήμες των παιδικών σου χρόνων. Δεν υπάρχουν τώρα αυτές οι μάνες 

Dimitris Batris Τάσο Μπράβο! Έκανες ένα μεγάλο πλούσιο μνημόσυνο στην Μάνα Εύχομαι η μεγάλη της αγάπη να σας προστατεύει.

Theodore Giannitsopoulos Τάσο, η μεγαλύτερη τιμή για την αγαπημένη σου Μανούλα!!!!

Μαιρη Χρυσαφοπουλου Μάνα είναι μόνο Μια 

Giwrgos Apostolos Γιατί μας το κάνεις αυτό κύριε Τάσο. Αλήθεια είναι όσα λες. Έτσι ήταν οι μανάδες μας. Με τόσες δυσκολίες μας Μεγάλωσαν. Όμως δεν διαμαρτυρηθηκαν ποτέ. Και η ανταμοιβή ήταν η προκοπή μας. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλες τις Μανες του κόσμου.

Aris Koreas Μας μετέφερες σέ μιά άλλη εποχή , δύσκολη, ηρωική μά συνάμα τόσο όμορφη , παρά τίς δυσκολίες.

Penny Kostarelou Να είστε πάντα καλά να τη θυμόσαστε την Αξία μανούλα σας

Σπυρος Πετροπουλος Πολύ ωραίο. Συγγραφικη πέννα. Να είσαι καλά να την θυμάσαι… 

Dimitri Katelouzos Ωραίο το μνημόσυνο στην μάνα σου Τάσο! Να ζήσεις να την θυμάσαι!

γρηγορης χατζης Μας συγκινησες πάλι! Μπράβο  κ.Τασο,!!

Παύλος Φωτίου Αριστούργημα νοσταλγίας και τρυφερότητας αυτή συγκλονιστική αφήγηση - Μνημοσύνη σου, ως αφιέρωμα στην ΜΑΝΑ σου Τάσο  

Maria Fragakou Υπέροχη γραφή βγαλμένη κατευθείαν από τα βάθη της καρδιάς 

Giorgia Barbarousi Αυτά για τη θεια τη Ρήνω δηλ τη μανούλα σου. Giorgia Barbarousi σε ευχαριστώ πολύ, Γεωργία! Εξίσου μεγάλη ήταν και η δική σου, η Πολυξένη!

Dimitrios Oikonomou Υποκλίνομαι στην Ελληνίδα Μάνα και στην ανεπανάληπτη γραφίδα σου.

Γεωργιος Αναγνωστοπουλος Συγκινητικό. Πτεραρχε. Υποκλίνομαι.

Aimilia Thermolia Πόση αγάπη και νοσταλγία κρύβουν οι λέξεις σας Κύριε Μπασαρά!! Πόση η δύναμη κι η αντοχή των γυναικών αυτών που μεγάλωσαν με αυταπάρνηση κι ανιδιοτελή αγάπη τόσα παιδιά, τα έβαλαν στο δρόμο του Θεού και τα έκαναν Ανθρώπους με αρχές, αξίες και ιδανικά!!…  Anastasios Basaras Aimilia Thermolia σε ευχαριστώ Αιμιλία!

Bitsie Paraponiari Με συγκίνησες πολύ Τάσο μ αυτή σου την περιγραφή για την δύσκολη ζωή που πέρασε η μανούλα σου για να σας μεγαλώσει Να είσαι καλά και να της στέλνεις την αγάπη σου που ξεχειλίζει απ αυτό το κείμενο

Μπάμπης Μαυρίδης Μια πραγματικότητα μια αλήθεια μας γέμισες συγκινήσεις θύμισες παλιές αναμνήσεις αλλης εποχής μα γεμάτο αγάπη και αγκαλια.χρόνια πολλά σε όλες τις Μάνες.

Μιχαήλ Σίσκας Μόνο Σεβασμό

Ευστάθιος Λένης Συγχαρητήρια  !!!!! Το καλύτερο μνημόσυνο για όλες τις μανάδες της υπαίθρου της γενιάς μας, που ζούσαν με ένα όνειρο : Να δουν και να καμαρώσουν τα παιδιά τους να ζουν καλύτερα από αυτήν. Τρυφερή νοσταλγία μιας εποχής σκληρής βιοπάλης μ… 

Βασίλης Χούτος Ήταν πραγματικά μια νέα Τζαβέλαινα, όπως την αποκαλούσε συχνά η Μάνα μου η αδελφή της. Είμαστε περήφανοι για τις μανούλες μας.

Froso Pelekanou Να στε καλά να την θυμάστε 

Rena Sirene Πόσο σεβασμός για αυτήν την καλή μανούλα που τάχθηκε στον ρόλο που της χάρισε η φύσης της . Μαμα που φύλαξε την φωλιά της με τα κλωσοπουλια της μέχρι να ανοίξουν τα φτεράκια τους χωρίς τον εγωισμό της σημερινής εποχής μας που αποπροσανατολίζει και την… Anastasios Basaras Rena Sirene σε ευχαριστώ Ρένα! Rena Sirene Anastasios Basaras Αυτές οι μανουλες είχαν την απλή την καθαρή στάση ζωής όπως μου είχε πει μια κυρία στην Εύβοια " τα πιδια μου να μεγαλώσουν , να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι και εγώ με μια φέτα δροσερό καρπούζι το καλοκαίρι απολαμβάνω " Εγώ ακροβατώντας… 

 

Εύα Τσαροπούλου Με κάνατε να κλάψω, στ' αλήθεια...να έχετε την ευχή της... Anastasios Basaras Εύα Τσαροπούλου σε ευχαριστώ, Εύα, ξέροντας τον χαρακτήρα σου σε πιστεύω! Εύα Τσαροπούλου Αλήθεια σας λέω: Και η ανάμνηση και η φωτογραφία ήταν συγκλονιστικά.

George Davakis Συγκινητικό το από καρδιάς Αφιέρωμα στην αγαπημένη σου μανούλα!Να είσαι καλά να τη θυμάσαι και να τη τιμάς! Anastasios Basaras George Davakis σε ευχαριστώ Γιώργο!

Despina Goltsou Να είσαι γερός να τη θυμάσαι και η ευχή της να σε προστατεύει πάντα.

Ilias Angelopoulos Αυτη ειναι ΜΑΝΑ. Αλλα ποτε δεν γιορτασε

Λάμπρος Γιώτης Μπράβο.  Τάσο μου.. πρέπει νασαι χαρούμενος.. ευλογημένος..

Harry Amorgianos Τάσο συγκινητικό και τόσο αληθινό. να την θυμάσαι παντοτινά!

Xristina Dhmou Ο αγώνας της ήταν η ζωή της ο αγώνας της για όλους εσάς και την αξιοπρέπεια την δική της και την δική σας!Της μοιασατε !!!!!!!Να κρατάτε πάντα ένα χαμόγελο μέσα σας γιαυτην!Γι'αυτό το χαμόγελο σας, τα έκανε όλα.Ειναι ,πως να σας το εξηγήσω α… Anastasios Basaras Xristina Dhmou σας ευχαριστώ!

Σπύρος Κίκερης Τάσο μου κατασπάραξες τη Ψυχή, όχι ότι πέρασα και καλύτερα, αλλά να που μ'έκανες πολλά και θυμήθηκα! Τάσο μου να'σαι πάντα καλά!

Adia Adamopoulou Η φωτογραφία που έχετε αναρτήσει, του Κώστα Μπαλάφα δεν θα μπορούσε να ενσωματώνει καλύτερα τη διηγησή σας! Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση από αυτή, ως μάνα αλλά κι επειδή όταν είχα ζητησει από τον φωτογράφο να μου υπογράψει ένα βιβλιο του, με ρώτησε τ… Stella Antoniadou Adia Adamopoulou Δεν ειχα την τυχη να τον γνωρίσω.Εχω όμως το λεύκωμα φωτογραφιων του,έκδοσης Μ.Μπενάκη, που απεικονίζει αδρά την ζωή της υπαίθρου.Μου το δώρισε ο ανηψιός του κ γαμπρός μου Γιώργος, του οποίου την αδελφή την λένε Αρχοντούλα! Απο την μάν… 

Mary G. Ioannina

Ioannis Manios ΤΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ ΤΑΣΣΟ ΜΟΥ... ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΝΟ ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ , ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ, ΗΡΩΪΔΕΣ... ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΦΘΗΝΑ ΛΙΓΑ, ΣΤΕΓΝΑ... ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥΣ... ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΗΤΑΝΕ & ΧΗΡΕΣ... ΑΠ ΤΑ 32! ΟΠΩΣ Η ΑΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΓΙΑ ΜΑΝΝΑ ΜΟΥ... ΑΧ ΡΕ ΜΑΝΝΑ ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΟΥ!!! ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΕΚΚΛΕΙΣΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΓΝΑ 24/12/2002.. ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΝΝΑΣ!!!

Sofia Sopassi Υπέροχη ΜΑΝΑ......... υποκλίνομαι......

Vaso Kokkori Δυστυχώς οι μάνες αυτής της γενιάς και της αμέσως επόμενης ήταν ηρωίδες. Πραγματικός γολγοθάς το μεγάλωμα παιδιών.......

Έφη Φουσέκη Παπαπροκοπίου Την έκανες περήφανη!!!

Maria Vlachou Με συγκινήσατε πολύ κύριε Βασαρά άξια μάνα που μεγάλωσε και άξια παιδιά

Γιώργος Βασιουρής Αναστάσιε καλή εβδομάδα όμορφη Δευτέρα.

Παναγιωτης Κανελλοπουλος Να είσαι πάντα καλά για να σε καμαρώνει από εκεί πάνω.Ο θεός να τους αναπαύει όλους αυτούς τούς υπέροχους αγωνιστές της βιοπάλης που μοναδικό τους Κίνητρο ήταν να μας προσφέρουν μια καλλίτερη ζωή από την δική τους.

Stella Antoniadou Με συγκλόνησε η αφήγηση σου Τασο. Αλλο να γνωρίζεις, κ άλλο να βιώνεις. Σκληρές συνθήκες. Κ η μάνα σου τα κατάφερε. Αγωνιστηκε κ καμάρωσε άξια παιδιά. Εισαι υπερήφανος όπως ήταν κ εκείνη για σενα. Να εισαι παντα καλά νά τήν θυμάσαι.

Γεώργιος Βησσαριου Τάσο μου τη να πούμε να της θυμόμαστε και να της ανάβουμε έστω και ένα κεράκι

Κλεανθης Πραττος

Vasilis Grammatikopoulos Όλα τα σχόλια θα είναι φτωχά μπρος την πλούσια μεγαλοσύνη τέτοιας ΜΑΝΑΣ. Ευλαβώς κλίνω το γόνυ μου στην θεϊκή μορφή της και την Αγία Μνήμη της, περήφανης μάνας που έκανε τέτοια παιδιά σαν τον εκλεκτό φίλο, Τάσο. Anastasios Basaras Vasilis Grammatikopoulos σε ευχαριστώ Βασίλη, πολύ!

Σωτηρια Μπελεγρατη Να καλά της να τα κρατήσεις για παράδειγμα.Τα αλλά που ήταν η κούραση της άστα έτσι ήταν τότε η ζωή .Άστα στο χρονοντούλαπο . Μην πονάς.

Mina Batri Τα κατάφερες να με κανεις να κλάψω! Μια ηρωίδα ηταν η μητέρα σου! Η δίκη μου ηταν πολύ άτυχη... Έμεινε ορφανή απο πατερα στα 6 της και χήρα 33 χρόνων, γιατι ο πατέρας μου έφυγε ξαφνικά απο ανακοπή καρδιας. Της παρουσιάστηκαν Πολλα προβληματα υγείας με…  Anastasios Basaras Mina Batri Τη μάνα σου μην την πετροβολάς/κάλλιο ο πατέρας σου πετριές ας φάει. Mina Batri Anastasios Basaras Δεν μπορω να γραψω τιποτα... με συγκινησες τόσο πολύ που κλαίω με αναφιλητά... καλε μου αγαπημένε Τάσο.... οι καλοί άνθρωποι ειναι ταλαιπωρημένοι... να χαιρεσαι τον Γιωργακη σου και να ξερεις οτι πραγματικά εισαι ο καλύτερος ανθρωπος που ξερω...

Ιωάννης Καραμάνος Τάσο, με έκανες να κλάψω. Μου θυμίζεις τη μάνα μου και τα αντίστοιχα βιώματά μου. Συγχαρητήρια για το κείμενό σου. Anastasios Basaras Ιωάννης Καραμάνος σε ευχαριστώ Γιάννη!

γρηγορης πρεζερακος Συγχαρητήρια  Τάσο, γλαφυρός και στοχευμενος

Petros Manesis Τάσο το μνημόσυνο.Γίνεται και συγκινητικό και παραστατικό από την ευαίσθητα δοσμένη περιγραφή σου. Νάσαι καλά

Αθανας Σχιζας ΑΙΏΝΙΑ ΤΗΣ Η ΜΝΗΜΗ .Ο ΘΕΌΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΎΕΙ.ΝΑ ΕΊΣΑΣΤΕ ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΜΑΣΤΕ

Panagiotis Xypolias Μπράβο.  Τάσο για την εξαιρετική αφήγηση. Μας έκανες να θυμηθούμε παρόμοιες ιστορίες και να δακρύσουμε...

Αναστασία Μιχαλοπούλου Α, ρε Τάσο με συγκίνησες πάλι.... Αλήθεια πότε εζησαν εκείνες οι μανάδες /ηρωίδες..και ήταν και χαρουμενες και μεγάλωσαν καλούς ανθρώπους, χρήσιμους στην κοινωνία. Να σαι γερός και πάντα να την μνημονεύεις...... Anastasios Basaras  Αναστασία Μιχαλοπούλου σε ευχαριστώ, Αναστασία, αυτό ήθελα να τονίσω κι εγώ, ιδιαίτερα, για τις νέες μητέρες! Φιλιά στον πχο,

Γιώτα Πλακιά Μια ηρωίδα μάνα της εποχής εκείνης.Υποκλινομαι.Να είστε γερός και να τη θυμάστε.

Dionysios Kouris Τάσο . μπράβο  σου ,τι ωραία περιγραφή , συγκινήθηκα, γύρισα πίσω στα περίπου ίδια δικά μου .

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ Πραγματικά συγκλονιστικο κείμενο... Καλημέρα και καλή δύναμη εύχομαι

Δημητριος Πατελης  Α ρε Τασο,.. Να εισαι καλα

Denise Giannarou Τέλειο!

Γεώργιος Σταματάκης ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ.......ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΕΙΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ. Τέλειο!