Άρθρον 2. Από του Ευξείνου Πόντου προς το Αιγαίον τα σύνορα της Τουρκίας ορίζονται ως έπεται: (όρα χάρτην υπ’ αριθ. 1, εδώ φαίνεται ένα τμήμα βόρεια στις Καστανιές και ένα νότια στις Φέρες).


1ον μετά της Βουλγαρίας: ---
2ον Μετά της Ελλάδος:
Εκείθεν μέχρι της συμβολής του Άρδα και του Έβρου: ο ρους του Έβρου·
Εκείθεν προς τα άνω του Άρδα μέχρι σημείο επί του ποταμού τούτου ορισθησομένου επί του εδάφους εγγύτατα προς το χωρίον Τσουρέκ-κιοϊ: ο ρους του Άρδα·
Εκείθεν Νοτιοανατολικώς μέχρι σημείου επί του Έβρου εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου προς τα κάτω του Βόσνα κιοϊ: γραμμή αισθητώς ευθεία αφίνουσα εν Τουρκία το χωρίον Βόσνα-κιοϊ. Το χωρίον Τσουρέκ-κιοϊ θα παραχωρηθή εις την Ελλάδα ή εις την Τουρκίαν, καθ’ όσον η πλειονότης του πληθυσμού ήθελεν αναγνωρισθή ελληνική ή τουρκική υπό της εν τω άρθρω 5 προβλεπομένης επιτροπής, μη συνυπολογιζομένων των μεταναστευσάντων εις το χωρίον τούτο μετά την 11 ην Οκτωβρίου 1922.
Εκείθεν μέχρι του Αιγαίου: ο ρους του Έβρου....

Καθώς όμως η κοίτη αλλάζει διαρκώς, και ο επίσημος διακανονισμός έγινε πριν έναν σχεδόν αιώνα (το 1926), είναι απαραίτητες κάποιες τοπικές διμερείς διευθετήσεις ώστε τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης δίπλα και μέσα στο ποτάμι να μοιράζονται δίκαια και λειτουργικά. Κάτι που λίγο πολύ γινόταν μέχρι το 1974 μα και πιο πρόσφατα σε ελάσσονες περιπτώσεις.

Μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στον Έβρο, με τουρκικές δυνάμεις να βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε μία περιοχή ελληνικού εδάφους, 16 στρεμμάτων, στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, που όμως αλλάζει ανάλογα με τη ροή του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Σύμφωνα με το σάιτ, armyvoice.gr, αρχικά εμφανίστηκαν περίπου 10 άτομα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, τα οποία στη συνέχεια ενισχύθηκαν, φτάνοντας τα πάνω από 35. Μάλιστα η ιστοσελίδα παρουσιάζει και σχετικές φωτογραφίες.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνει αλλά κρατάει χαμηλούς τόνους με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα» (μια άστοχη δήλωση). Στη συνέχεια προχώρησε σε διάβημα στην Τουρκία σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται πρώτα η Ελληνική Νησίδα Μελισσοκομείο, στην οποία αναφέρεται το παρόν άρθρο. Στο δεύτερο χάρτη φαίνεται ανάλογη Τουρκική Νησίδα.

 

 Ο πρώην ΥΠΕΞ επί ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοτζιάς σχολίασε αιχμηρά το θέμα ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στα όσα εκτυλίσσονται στον Έβρο. Σε ανάρτησή του στο Twitter, κατηγορεί την κυβέρνηση ως «ενδοτικούς, άσχετους και επικίνδυνους».

Ενδιαφέρον έχουν επίσης, ορισμένα ξένα ΜΜΕ για το πώς εμφανίζουν αυτή τη διαμάχη και ουσιαστικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Daily Mail: Σταθερή παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια
Και, η SUN, μιλά για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων».
ΕUtoday: Τουρκική σημαία πετά πάνω από την Ελλάδα και παράνομη καταπάτηση ελληνικού εδάφους.
Balkaneu.com: Νέος γύρος αναταραχών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για κοινό πρόβλημα στα σύνορα κάνει αναφορά η ιστοσελίδα balkaneu.com τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επικοινωνία για το ζήτημα.

Τι υπάρχει από πίσω; Πρόκειται για την σχεδίαση και υλοποίηση του παραμεθόριου φράχτη με τον οποίο η χώρα μας προσδοκά να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση. Καθώς δύο υπουργεία εμπλέκονται στο ζήτημα, έπρεπε να περάσει πρώτα η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού και αφού συντονίσει το θέμα με την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών των δυο χωρών για τον Έβρο (δεν είναι γνωστό αν το έκανε), να οριοθετήσει τον χώρο πριν αναλάβει την υλοποίηση η Αστυνομία.

Τη δική του εξήγηση για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή «Μελισσοκομείο» στον Έβρο και την παρουσία εκεί ανδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δίνει στο evros24.gr, ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών, Νίκος Γκότσης, ο οποίος τονίζει ότι το θέμα χειρίζονται «τα αρμόδια υπουργεία, όπως εξάλλου γίνεται κάθε φορά».
Αναλυτικά, ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών αναφέρει τα εξής:«Και σήμερα αναλύσεις , αναλύσεις για την περιοχή μας, για νησίδες στην κοίτη του Έβρου, για το Πέταλο στον Πέλπο, για αλλαγές του ρου του ποταμού με τα πλημμυρικά φαινόμενα, δημοσιεύματα και φωτογραφίες που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα και με ανακατεμένες γνώσεις και λανθασμένες πληροφορίες πλάθουν ιστορίες, σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους.»
Σήμερα έμεινε εκεί μόνο μια σκηνή για μικρή τουρκική φρουρά και περιπλέχθηκαν τα πράγματα αλλά από το σημείο αυτό μέχρι τον δημόσιο ισχυρισμό πως «οι Τούρκοι κατέλαβαν εθνικό έδαφος» θέλει πολλή ηττοπάθεια, κακοήθεια ή προκατάληψη.

Αυτό είναι, εν ολίγοις, το θέμα της Νησίδας Μελισσοκομείου των Φερών Εβρου, χωρίς σχόλια και μικροκομματισμούς. «Εμείς ως Ελλάς σίγουρα δεν θα πολεμήσουμε για την νησίδα του Έβρου. Όμως, όπως έγραψε ο Θουκυδίδης πριν δυόμιση χιλιετίες, «οἷς εἰ ξυγχωρήσετε, καί ἄλλο τι μεῖζον εὐθύς ἐπιταχθήσεσθε, ὡς φόβω καί τοῦτο ὑπακούσαντες». ardin-rixi.gr».