Αναστασία Μπουρσανίδου*: «Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Posted in Γωνιά Αναρτήσεων Νέων

Με τον όρο «δημοκρατικό έλλειμμα» στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπονοείται το γεγονός ότι οι πολίτες δεν συμμετέχουν στην κοινοτική διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Πρόκειται για μία έννοια που επιδιώκει να καταδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της στερούνται δημοκρατικότητας, εξαιτίας της περίπλοκης λειτουργίας τους. Ως εκ τούτου, η διαδικασία αυτή κρίνεται από τους πολίτες ως μη δημοκρατική και οδηγεί στην αποξένωσή τους από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΠΟΛΥΚΛΕΤΑ: «ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

Posted in Γωνιά Αναρτήσεων Νέων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑIΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΕΥΡΩΠΑIΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»


ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΠΟΛΥΚΛΕΤΑ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α’ ΕΞΕΤ. ΝΙΚΑΣ Χ., Β’ ΕΞΕΤ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ.

ΣΥΝΟΨΗ
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μελέτη για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Ευρασίας. Αναλύεται η οικονομική κατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Λευκορωσίας και του Καζαχστάν από το 1992 έως του 2016. Επίσης , γίνεται αναφορά στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και στις χώρες από τις οποίες σχηματίστηκε η Ένωση. Η μελέτη, επιπλέον, επικεντρώνεται στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, στο κοινό παρελθόν τους και στην κοινή πορεία τους. Επιπρόσθετα, γίνεται μελέτη της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, των θεσμών στους οποίους βασίζεται η Συνθήκη, του Κοινού Οικονομικού Χώρου , της Τελωνειακής Ένωσης, συμπεριλμβανομένων και των σημαντικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Ευραιατικής Οικονομικής Ένωσης. Τέλος, γίνεται προσπάθεια να προβλεφθεί κατά πόσο εμφανίζεται ως πιθανή η σύναψη της συμφωνίας, όπως επίσης να αναλυθούν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Download PDF 

Ιωάννα Νικολαντωνάκη-Μεταξύμας:  θυμήσου τους ανθρώπους σου,πριν γίνουν ανάμνηση;

Posted in Γωνιά Αναρτήσεων Νέων

Ανοίγει την τηλεόραση. Κάθε μέρα την ίδια ώρα,εκεί γύρω στις πεντέ μιση το απόγευμα. Έχει τελειώσει το πρόγραμμα της μέρας του.Μη φανταστείς.Την πρωινή του βόλτα, λιγοστά ψώνια, επιστροφή στο σπίτι, λιτοδίαιτο μεσημεριανό, μια ώρα μεσημεριανό ύπνο. Μετράει κάπου στα 6 χρόνια. Τόσα είναι. Τόσα είναι πριγκιπέσα σου από τότε που σταμάτησες να με αγαπάς και προτίμησες να φύγεις.

Κοιτάει τη φωτογραφία της γυναίκας του και της χαμογελάει. Σε πειράζω κορίτσι μου της λέει. Θυμάσαι; Πάντα έτσι δεν λέγαμε; Πως οποίος φύγει πρώτος, θα γκρινιάζει στον άλλον. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να μη σε πάρει από εμένα ο θάνατος; 40 χρόνια ολάκερα στην αγκαλιά μου σ’ είχα και δεν σε πείραξε κανείς.. Μα ποιος να τα βάλει με τον χρόνο; Τότε ήταν να γίνει και τότε έγινε. Έζησες και έπρεπε να φύγεις.

Αλλάζει το κανάλι βιαστικά λες και στην οθόνη έβλεπε ξανά το ίδιο έργο. Το ίδιο από τότε που έφυγε εκείνη.. Διαφήμιση πρόωρη για τα Χριστούγεννα; Μα γιατί; Τόσο νωρίς; Θα στολίσει ο κόσμος από τώρα; Το βλέμμα στραμμένο σε εκείνη τη γωνιά. Στη γωνιά που κάθε χρόνο μαζευόταν όλοι και στόλιζαν. Πάντα η κυρά φρόντιζε το σπίτι να μόσχο μυρίζει μυρωδιές αγάπης και τρατάρισμα για τα παιδιά.. Τα παιδιά.. Ασυναίσθητα κοιτάει αυτό το διαολεμενο πράμα δίπλα του.Να πάρεις κινητό του είχαν πει.Να μη ξεχνάς να το φορτίζεις,και να το παίρνεις παντού μαζί σου για να μπορούμε να σε βρούμε του είχαν πει.

Τα παιδιά.. Μεγάλωσαν και φύγαν.Όμως πρέπει να μου θύμωσαν πολύ συλλογίζεται ,να νομίζουν πως εγώ φταίω που η μαμά τους δεν είναι πια εδώ; Μήπως για αυτό να με τιμωρούν και δεν μου κάνουν ένα τηλεφώνημα; Εγώ όπου πάω μαζί μου το χω. Και ελέγχω συνέχεια μήπως έμεινε από μπαταρία, αλλά.. Άλλο και τούτο. Τους αριθμούς τους εδώ τους έχω γραμμένους στο χαρτάκι. Οπότε παίρνω όμως χτυπάει μια φορά και μετά λέει είναι κατηλλειμενο. Και όταν με παίρνουν εκείνοι, συνήθως την επόμενη μέρα τι βιασύνη; Μια- δυο κουβέντες και το κλείνουν. Αυτό είναι να δεις σκέφτεται και κουνάει το κεφάλι με αποδοκιμασία. Εγώ πως φταίω και δεν θα είναι η μαμά τους και φέτος τα Χριστούγεννα εδώ.Μα δεν με αφήνουν να τους ρωτήσω, όλο βιάζονται και βιάζονται. Κι’ άλλη διαφήμιση; Ένα ρολόι να μετράει και στην αλλαγή του χρόνου άνθρωποι να αγκαλιάζονται και να εύχονται καλή χρονιά..

Φέτος και εγώ δεν θα αφήσω να με βρει η αλλαγή του χρόνου να κοιμάμαι. Όχι θα μείνω ξύπνιος με όλα τα φώτα ανοικτά. Μήπως να φταίει κι αυτό ε; Μήπως ερχόντουσαν τα παιδιά και έβλεπαν τα πάντα σκοτεινά και δεν ήθελαν να ενοχλήσουν; Όχι, όχι θα περιμένω. Εξάλλου έχω δώρα τριών χρόνων να τους δώσω. Μόνο να μη σβήσω τα φώτα. Να έχω το τηλέφωνο φορτισμένο και δίπλα μου.Φέτος θα ρθουν, τ’ακούς πριγκιπέσα μου..θα ‘ρθουν. [θυμήσου τους ανθρώπους σου,πριν γίνουν ανάμνηση] 

Πολυκλέτα Αθανασιάδου*: Ευρασιανισμός και Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Posted in Γωνιά Αναρτήσεων Νέων

 
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ), η οποία δημιουργήθηκετο 2014, συχνά γίνεται αντιληπτή στη Δύση ως ένα είδος «δεύτερης έκδοσης τηςΕΣΣΔ». Ωστόσο ,στην πραγματικότητα και υποστηρίζουμε ότι είναι προφανές, ωςυπόδειγμα για τη δημιουργία της ΕΟΕ δεν είναι η πρώην Σοβιετική Ένωση , τα ίχνητης οποίας εξακολουθούν να υφίστανται , αλλά η ΕΕ σε ότι αφορά την περιφερειακήολοκλήρωση. Ως ιδεολογική και πολιτική βάση αποτελεί το δόγμα του Ευρασιανισμού,το οποίο δημιουργήθηκε από τους διανοούμενους του εικοστού αιώνα. Η αλήθειαείναι ότι ο Ευρασιανισμός δεν μπορεί να ταυτιστεί ούτε με την Δύση , ούτε μετην Ανατολή.

Υποστηρίζεται ότι το πρώτο έργο για το σχηματισμό στην ΕΣΣΔ  της Ευρασιατικής Ένωσης παρουσίασε το 1989 ο ηγέτης του εθνικού δημοκρατικού κινήματος της εποχής περεστρόϊκα ο Andrej  Zakharov. . Στη δεκαετία του 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, την ιδέα της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης υποστήριξε ο επικεφαλής του Καζαχστάν  Ναζαρμπάγιεφ ,ο οποίος διαμόρφωσε το 1994 ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας ένωσης από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Επρόκειτο για την Ευρασιατική Ένωση ανεξαρτήτων κρατών , η οποία θα βασίζεται στα εθνικά συμφέροντα κάθε συμμετέχουσας χώρας και στο συνολικό δυναμικό της ένταξης τους σε αυτήν. Στη συνέχεια , κατά το 1995 η Λευκορωσία, το Καζαχστάν και η Ρωσία άρχισαν τις διεργασίες, υπογράφοντας τις σχετικές Συμφωνίες για την Τελωνειακή Ένωση. Το 1996 η Λευκορωσία , το Καζαχστάν και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης στον οικονομικό και τον ανθρωπιστικό τομέα. Το 1999 η Λευκορωσία, το Καζαχστάν , το Κιργιστάν, η Ρωσία και το Τατζικιστάν υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Τελωνειακή Ένωση και τον Κοινό Οικονομικό Χώρο. Υποστηρίζεται ότι η απόφαση για την ολοκλήρωση του σχηματισμού της Τελωνειακής Ένωσης είχε ληφθεί και βάσει αυτού του γεγονότος πάρθηκε   η απόφαση για τη δημιουργία του Κοινού Οικονομικού Χώρου.

Κατά το 2000 η Λευκορωσία , το Καζαχστάν , το Κιργιστάν , η Ρωσία και το Τατζικιστάν με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της αλληλεπίδρασης, για την ανάπτυξη των διαδικασιών ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς ίδρυσαν την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα . Το 2006 στην Κοινότητα προσχώρησε και το Ουζμπεκιστάν. Ήταν το 2003 όταν οι Πρόεδροι της Λευκορωσίας , του Καζαχστάν, της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν τη Συμφωνία για την ίδρυση Κοινού Οικονομικού Χώρου , προκειμένου να δημιουργηθούν  οι συνθήκες για σταθερή και αποτελεσματική ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις χώρες αυτές. Τον Οκτώβριο του 2007 , η Λευκορωσία, η Ρωσία και το Καζαχστάν υπέγραψαν τη Συνθήκη για την ίδρυση του ενιαίου τελωνειακού εδάφους και το σχηματισμό της Τελωνειακής Ένωσης. Τον Ιούνιο του 2009  το Ανώτατο όργανο της Τελωνειακής Ένωσης όρισε τα στάδια και τους όρους για τη δημιουργία ενός ενιαίου τελωνειακού εδάφους της Τελωνειακής Ένωσης , σηματοδοτώντας την 1 Ιανουαρίου του 2010 ως  αρχή του πρώτου σταδίου της ίδρυσης της. Με βάση τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης των τριών κρατών διαμορφώθηκε ο Κοινός Οικονομικός Χώρος.

Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 οι πρόεδροι της Λευκορωσίας , του Καζαχστάν και της Ρωσίας υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Ευρασιατική Οικονομική ολοκλήρωση και όρισαν την 1 Ιανουαρίου του 2012 ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της. Οι επικεφαλής των τριών κρατών διακήρυξαν ότι η ανάπτυξη της Τελωνειακής Ένωσης και του Κοινού Οικονομικού Χώρου πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία της ΕΟΕ.

Την ίδια μέρα οι πρόεδροι της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν και της Ρωσίας υπογράφουν τη Συνθήκη για το σχηματισμό της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής , η οποία έγινε   ενιαίο μόνιμο διοικητικό όργανο της Τελωνειακής Ένωσης και Κοινού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι  η φιλοδοξία ήταν ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος να συμβάλλει σε δημιουργία μιας ισορροπημένης μακροοικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης της δημοσιονομικής πολιτικής και πολιτικής ανταγωνισμού, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των αγορών εργασίας, των επενδύσεων , αγαθών και υπηρεσιών. Πρέπει να αναφερθεί , επίσης, ότι  η μετάβαση στη διαμόρφωση των ενώσεων της ολοκλήρωσης στον 21ο αιώνα δύσκολα θα ήταν  εφικτή χωρίς τη νέα , σύγχρονη κατανόηση του Ευρασιανισμού , για τον οποίον είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας , Βλαδιμίρ Πούτιν.

Ποια είναι αυτή η κατανόηση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του σύγχρονου παγκοσμίου κόσμου;

Ο Πούτιν στο άρθρο του τονίζει ότι εντός των καθιερωμένων περιφερειακών σχηματισμών – η ΕΕ, η NAFTA, η APEC ,η ASEAN- μπορεί να αναπτυχθεί ο σταθερός χαρακτήρας της παγκόσμιας οικονομίας . Επίσης, υπογραμμίζεται από τον Πούτιν ότι δυο μεγαλύτερες ενώσεις-η ΕΕ και η ΕΟΕ- βασιζόμενες στην αλληλεπίδραση τους στους κανόνες ελεύθερου εμπορίου και τη συμβατότητα με τα συστήματα ρύθμισης , μεταξύ άλλων μέσω των σχέσεων με τρίτες χώρες και περιφερειακές δομές , είναι σε θέση να επεκταθούν από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό. Συνεχίζοντας, συμπληρώνει ότι τα παραπάνω μπορούν να λάβουν  χώρα μόνο μέσα σε ένα χώρο συμβατό με τον οικονομικό χαρακτήρα του, αλλά , ταυτόχρονα, πολυκεντρικό όσον αφορά συγκεκριμένους μηχανισμούς και διαχειριστικές αποφάσεις. Επομένως, θα είναι λογικό να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με τις αρχές αλληλεπίδρασης με τα κράτη της Ασίας , της Βόρειας Αμερικής και άλλων περιοχών. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο το σχέδιο (ευρασιατικής) ολοκλήρωσης ανοίγει προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί πρόσθετα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα . Επιπλέον, αυτή η ενοποίηση των προσπαθειών θα επιτρέψει όχι μόνο να ενταχθούν οι χώρες στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπορικό σύστημα , αλλά και να συμμετάσχουν τα κράτη στη διαδικασία ανάπτυξης λύσεων που θέτουν τους κανόνες του παιχνιδιού και καθορίζουν το μέλλον.

Πολυκλέτα Αθανασιάδου* Γεννήθηκα στη Γεωργία. Τελείωσα εκεί το πανεπιστήμιο . Το πτυχίο αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως ισότιμο πτυχίο πολυτεχνικών σχολών.
Από το 1994 ζω στη Θεσσαλονίκη. Το 2006 σπούδασα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα "ΒΑλκανικών , Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών". Μόλις έχω ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα " ΕυρωπαΪκή Ολοκλήρωση και Διακυβέρνηση" στο τμήμα "Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών".

Σμαρώ Νότου*- Μεταξύ μας: Μια απόφαση είναι ολόκληρη η ζωή

Posted in Γωνιά Αναρτήσεων Νέων

 

Κάποιες φορές όλα μικραίνουν. Ο νους βαραίνει. Το μεγάλο ‘’εγώ’’  δεν υπακούει πια στις εντολές σου. Αδυνατείς να το ελέγξεις. Το φως του φεγγαριού, που επιτακτικά είχες κρύψει, σε προσπέρασε. Μια μυρωδιά καμένου πλανιέται στη σιωπή της νύχτας. Το περιφραγμένο σου  δάσος πήρε φωτιά από τα δικά σου σφάλματα. Η τετραγωνισμένη σου λογική, σα να τρόμαξε λιγάκι με τόσο κάρβουνο γύρω της. Παραδέξου πως νιώθεις απαίσια. Παραδέξου έστω και μια φορά πως στερείσαι ουσίας.