Προτεινόμενα της Ιστοσελίδας WWW.ABC10.GR!

Αναστασιος Μπασαράς: Εξήντα δύο Χρόνια και Δυό Μήνες Μετά… Οδοιπορικό Αναμνήσεων
Ήταν χρόνια πολλά, που ήθελα να κάνω αυτό το οδοιπορικό. Και, πάνω από τριάντα. Παλιότερα, ήθελα να το κάνω μαζί με τον Λάμπρο, τον αγαπημένο μου αδελφό και μέντορα, γιατί μαζί ζήσαμε εκείνο το καλοκαίρι στους τόπους-ορόσημα του οδοιπορικού. Εκείνος, ήταν 23 ετών, υπενωμοτάρχης στη τότε Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή, καπετάνιος στο σταθμό της Χωροφυλακής στο Παλιοσέλλι της Κόνιτσας. Εγώ στα 16, στην Τετάρτη τάξη του Γυμνασίου Καλαμπάκας (πρώτη Λυκείου σήμερα), γνωστός και σαν ο πρώτος γιατί ήμουνα σε όλες τις τάξεις ο πρώτος μαθητής.
Αναστάσιος Μπασαράς: Α ρε Μάνα, πόσο μεγάλη ήσουνα!
1951. Και, ήταν δεν ήταν ούτε τριάντα. Και, είχε ήδη πέντε παιδιά. Το ένα το πρώτο, το έχασε στα δεκαοκτώ της. Ο παππούς μου, ο Γιώργος ο Σκρέκας, την πάντρεψε στα δεκάξι της, για να έχει ένα στόμα λιγότερο να ταίζει. Και τη θυμάμαι, να κρατάει ένα σπίτι. Να ξυπνάει από τα άγρια μεσάνυχτα. Να ανοίξει το κοτέτσι. Να φουκαλήσει τη ρούγα. Να πάει στο πηγάδι κοντά 200 μέτρα, 3 4 φορές την ημέρα, από το σπίτι να γεμίσει και να κουβαλήσει δύο τρία γκιουμια νερό για να πλύνει τα κούτσικα, όταν θα ξυπνούσαν και τις άλλες χρήσεις της ημέρας. Να βράσει τα αυγουλάκια και να καψαλήσει το ψωμί για να φάνε προτού πάνε στο σχολειό.
Αναστάσιος ΜΠΑΣΑΡΑΣ: 13 Δεκεμβρίου 1967: Τί Μέρα και Αυτή; Το κίνημα των Αεροπόρων κατά της Δικτατορίας! 116 Σμηναρχία Μάχης. Ήμουν εκεί!
116 Σμηναρχία Μάχης, Άραξος. Ήταν Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου του 1967. Η μέρα μάλλον βροχερή, η υγρασία στον Άραξο ανυπόφορη, η αεροπορική δουλειά μεσοβδόμαδα, όχι στο φόρτε της. Και, αυτό γιατί είχε πιάσει το φόρτε της, με 5-6 εβδομάδες επιφυλακή και σκληρή δουλειά λόγω του θέματος της Κύπρου. Τα αεροπορικά μέσα, από τα αεροσκάφη μέχρι τα οπλικά συστήματα, τα μέσα Τ-Η, Η/Ζ , ΜΜ και αποθέματα σε μάξιμα διαθεσιμότητας.

Την 30ην Μαΐου 2014, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, Ημερίδα με θέμα «ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ) στην ανατολική αίθουσα τελετών της Ακαδημίας.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Ακαδημαϊκός κ. Επ. Σπηλιωτόπουλος, Ακαδημαϊκοί, ανώτατοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ακαδημαϊκοί, Πρέσβεις ε.τ. και στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και ΣΕΕΘΑ, αναλυτές-διεθνολόγοι, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι κ.ά. Επισημαίνεται η απουσία του συνόλου των πολιτικών προσώπων που είχαν προσκληθεί στην Ημερίδα.
Τα έξοδα της ημερίδος εκάλυψε με ευγενή του προσφορά ο Εφοπλιστής κ. Σ. Παληός.
Μετά τις προσφωνήσεις του φιλοξενούντος την Ημερίδα Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, του Στρατηγού ε.α. Επιτίμου Α/ΓΕΕΘΑ – Ακαδημαϊκού κ. Δημητρίου Σκαρβέλη και του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α. κ. Βασιλείου Μαρτζούκου, ακολούθησε η εισαγωγή του Συντονιστού της Ημερίδας, οικονομολόγου-συγγραφέα, κ. Γεωργίου Δουδούμη, ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα της ημερίδας.
Στο παρόν Λεύκωμα (ΕΔΩ!) παρουσιάζονται:
• Τα πρακτικά της ημερίδας μετά των γενικών και ειδικών συμπερασμάτων.
• Οι προσφωνήσεις του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Επ. Σπηλιωτόπουλου, του Στρατηγού ε.α. - Ακαδημαϊκού κ. Δημ. Σκαρβέλη και του Προέδρου του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., Αντιναυάρχου ε.α., κ. Βασ. Μαρτζούκου, η τοποθέτηση του συντονιστού και οι πλήρεις εισηγήσεις των ομιλητών κατά σειρά παρουσίασης.

Βιβλία μου - Μείζονες Εργασίες και Δράσεις

Τόποι, Δράσεις, Εικόνες Σημάδεψαν Ζωή μου: I

Πηνειός-Περιστέρα, 1945-1957
Καλαμπάκα-Μετέωρα, 1957-1963
Κάμπος Θεριστής , 1950-1960

Τόποι, Δράσεις, Εικόνες Σημάδεψαν Ζωή μου: ΙΙ

NATO 1o Interview. 8.6.1989. STC
NAMSA Successful Interview. 15.3.1990
NAMSA NATO New Job!!! 23.4.1990